暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
首先要知咩係電磁波譜,我哋通常講光都係指可見光,係其中一種電磁波,uv又係另一種,分別就在於波長(wave length)唔同。會叫做可見光係因為呢個波長嘅電磁波能夠被人嘅眼球接收。而光嘅顏色就取決於波長大細,紅色最細,紫色最大。如果波長大過紫光就變uv,人眼就睇唔到,所以點解叫ultra-violet就係因為「過咗紫色」。
好似變左哲學問題
人睇唔到既frequency, 我地仲可唔可以叫做「顏色」?
學左中一嘅火三角未 無氧又點有火
你唔好誤人子弟啦
一樣嘢嘅溫度取決於物體原子嘅動能,而絕對零度(0K)就係指原子擁有零動能,完全唔郁。但絕對零度喺物理上係做唔到,因為量子力學證明原子冇可能零振動。
留名
睇嚟呢度有唔少人都唔太識,但係夜已深,小弟冇作戰能力了
即係如果噴射式推進器再發展落去, 最終就會見唔到有火光嘅出現?
diu,幾年前聽朋友講,一直膠能左幾年,多謝bro指教!
form 3 phy
正如我一開始所講,會發出uv嘅時候都會繼續發出可見光,好似你收兵咁,你有能力收多啲兵唔代表你之前啲兵冇晒
巴打你撈亂咗wavelength同frequency
應該係frequency大過紫光就變uv
太陽係核聚變, 唔係燒
oh shit,大同細反轉咗
噉會係咩光? 好似平時見到嘅太陽光噉?
都話我冇作戰能力架啦 巴打你接力啦
可以參考black body spectrum

一個溫度唔係淨係會發出某種波長嘅電磁波,而係會發出好多好多唔同波長嘅電磁波,而咩波長多啲咩波長少啲就可以用black body spectrum搵。
睇下咩可見光顏色嘅波長多啲就決定佢咩顏色。
高汁
硝酸鉀啊 中學冇教啊
你講緊嘅只係宇宙嘅能量有限,唔代表能量密度有上限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞