暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
bioxxxx
唔難,肯背就得

不過我唔係呢範
讀bio識qm
https://www.youtube.com/watch?v=aB8knRvUywo

可能有啲離題
但一個引擎排出的廢氣顏色/形態同燃料+氧化劑配搭,
或者引擎設計/運作模式有好大關係
好似巴打你先至係最貼題
平時鐘意留意Rocket science / KSP 之類冷門嘢

舉個例, 穿梭機ger主引擎 SSME (RS-25) 同Delta VI 第一節主引擎RS-68同樣都係燒液氧+液氫
理論上完美比例燃燒下只會產生無色ger水蒸氣

SSME嗰引擎噴嘴係用無數帶有低温液氫ger管道作冷卻, 所以噴嘴相對低温唔會熱到好似長爐鐵咁發紅
但RS-68設計簡單同平好多, 噴嘴唔用再生冷卻, 而係用石墨內層燒蝕式散熱(ablation)
因此排放ger廢氣多咗好多橙紅色碳化物

希望拋礣引玉, 有更多火箭同好
講真如果唔係巴打講起
我都唔知樓主 F-22 係講緊火箭
其實F-22係用turbofan引擎
不過開埋afterburner 效果真係好似火箭引擎

開著afterburner 就會令好多未完全燃燒煤油混入廢氣形成顯眼嘅橙色尾焰
所以 turbofan 同普通火箭引擎有咩分別

利申:完全唔識
其實兩者都係噴射引擎(jet engine), 以向指定方向排出高溫高速氣體, 以獲取相反方向的反作用力推進(牛頓第三定律)

咁點製造大量高溫高速氣體呢?
一般係用激烈ger放熱化學反應 (先唔講離子推進/核能推進咁高階 )
i.e. 即係燃燒high chemical energy的燃料(fuel)
大量氧化劑 + 大量強力燃料 = 好多好L熱ger廢氣 = 好L勁ger推力

噴射機(戰機又好, 巨型客機又好)係大氣層入面活動, 咁就淨係機身帶燃料(一般係精煉煤油/高級火水)
氧化劑就有空氣中取之不盡佔20%的氧氣 (air-breathing engine)
(wiki圖片)
渦輪扇發動機(Turbofan Engine)簡單啲講, 就係用增壓扇葉壓縮空氣再係燃燒室噴入燃料燃燒 產生推力 (而某部份推力會回饋推動增壓扇葉+推動空氣經過的外側部分的外進氣道)

(網上圖片)
但壓縮空氣點都係唔夠濃同激 , 而且太空冇空氣喎點算?
自己帶lor, 仲要係濃縮高純度正貨, 液態氧(LOX) (有其他選擇, 但LOX比較常用同無害)
100%純氧 + high energy fuel = BOOOOOOOOMMMMB
成支火箭入滿氧化劑同燃料其實同一個巨型炸彈係冇咩分別
而火箭引擎運作就係一段持續同受控ger爆炸

當然air-breathing engine / rocket engine旗下又有N咁多種設計同分類
turbo engine可以加後燃器(afterburner)谷盡佢
rocket engine 又分用液體燃料/固體燃料etc......
想知更多先分享
我想個 propulsion force 同 D exhaust gas 嘅溫度有冇關?
係咪愈熱 propulsion force 愈大?

定係同壓縮嘅氣體有關?
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%81%AB%E7%AE%AD%E7%99%BC%E5%8B%95%E6%A9%9F?wprov=sfla1

同燃燒室壓力,及最終排放時嘅氣體速度有關係

參考「推進劑效率」一段章
火箭引擎運作時,燃燒室(combustion chamber) 入面反應完嘅嘢廢氣(exhaust) 一般通過個鐘型噴嘴(nozzle)先排放,目的就係將高温高壓嘅氣體轉換成比較低温低壓但高速的氣體,從中揸盡大部份動能

而液體燃料火箭設計上好多時就係諗點樣提升燃燒室壓力上提升表現
睇左10幾頁nasa physics同 rocket science

我終於眼瞓

希望瞓得著
D 氣體點樣降溫?
係咪即係尾氣嘅溫度降得愈低反而效率愈高?
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8B%89%E4%BC%90%E5%B0%94%E5%96%B7%E7%AE%A1
http://www.iaa.ncku.edu.tw/~cywen/course/ItAE/%A4%F5%BDb%B1%C0%B6i-2009.pdf

物理成績唔好中七水平, 唯有照抄網上source

「在流體力學的領域內,對於管道內的流體速度,存在一個有趣的現象,就是對於
低速的流體,在流過管道截面積漸減的流道時,流速會逐漸增加至音速;而對於流速
較高(M>1時),流道的截面積漸增時才會有增加流速的效應。

拉瓦耳噴嘴即是利用此一原理將氣流加速,它是由一個圓錐型的收縮段和的擴張
段所組成的蜂腰型噴嘴。截面積最小的部份稱為喉部(Throat),噴嘴的收縮段入口連
接著火箭的燃燒室出口。燃燒室內強大的壓力,將推進劑燃燒生成的熱氣推入噴嘴內
,先經由收縮段將低速氣流加速,到達噴喉時氣流速度已達音速,接著由下游的擴張
段繼續進行加速,使得噴嘴出口的速度都能到達更快的超音速狀態。」

一般大氣層內工作的引擎噴嘴會短過真空中工作的引擎噴嘴
理論上真空中一個無限長+闊ger噴嘴就可以揸盡廢氣中幾乎所有動能
但要太長又會對建造工藝造成考驗, 又徒增引擎重量, 當中有所取捨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞