暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike

正常嚟講一個 physical system 入面唔同位置嘅 potential 都唔一樣嘅,
學過 BB 班 physics 嘅都會知道,一個 physical system 會趨向 "低能"。
所以假設一個粒子完全冇 energy 嘅話係會坐喺 potential 最低嘅地方。

當然實際個解釋會複雜 D。

For your reference:
https://en.wikipedia.org/wiki/Zero-point_energy#The_uncertainty_principle

"Particle in a box" 係一個可以模擬 quantum system 嘅簡化版 model,雖然同我哋講嘅嘢唔直接相關但係有佢嘅參考價值。
https://en.wikipedia.org/wiki/Particle_in_a_box

如果你將佢想像成一個 box
你都會知道粒 particle 嘅 Δx 冇可能係無限。
真空個energy已經唔係QM,而係QFT既概念
係QFT入面vacuum係定義做一個field既ground state
當個field係ground state即係冇particles,但你計落會發現都係有energy
鳩 up 架咋
QFT 已經唔係我可以理解嘅程度
黑色-邪王炎殺黑龍波
絕對零度只係指標 我估無下限

N年之前曾經發現過系外有一顆行星地表溫度比絕對零度仲要低 不過凖確性成疑 但天外有天係真哩嘅

利申 垃圾文科仔
藍色,
印象中二十鳩幾年前玩過賓洲 BURNER
on 9 唔屌唔得。
賓洲 burner
打錯 benson burner 才對 .....
仲記得氣孔只開一半先最勁
開晒就是黃火 冇咁夠力
就好似揸兜巴屌神秘學咁屌你屎忽
出櫃宣言
我就 buy 孔子個睇法嘅
唔否定鬼神存在,但係存而不論

BTW 巴打讀化學?
一早 end 晒 topic 啦
而家咪講東講西離晒題囉
原來 civil 仔仔
聽講好多 civil 仔仔都中途轉基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞