暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
光年大戰
紅色 你睇太陽就知
same colour as HK town gas
講錯請指教 我都係ug grad

我地睇既顏色其實係啲唔同wavelength既光travel去到我地對眼度 可以幻想下光係個球體
你都講左佢吸左啲光 所以自然冇光可以去到我地對眼 所以佢就會係黑色

不過再準確小小 諗下好似地球因為引力圍住太陽轉咁 光都可以因為「引力」圍住個黑洞轉 果度叫event horizon

所以準備黎講我地見到既黑洞其實係非常光既白色
紅色波長:620-750nm
紫色波長:380-450nm

紅色波長大喎師父
Engine 大唔大力係睇compression ratio 同比幾多油,愈大力自然愈快
同埋engine尾有光係因為有afterburner,啲油直接起engine 尾度燒去加大推力
當某個溫度,粒子嘅速度超越光速,就係上限
你個名
.........啲光佢吸哂咁你隻眼點樣睇到佢嘅光
LM
之前聽人講無最高溫度呢樣野 當你掉舊野上太陽 舊野都未度到最高溫已經溶左
你件嘢就算頂到太陽最高溫度先熔都只係太陽最高溫度
而太陽溫度未算最高
所以我咪話無最高溫度
Sor 自膠膠錯
如果計到宇宙總能量 姐係大爆炸時釋出嘅能量 應該可以知
成日聽日絕對零度
但好似從來都冇聽過溫度高度有上限 究竟有冇既呢

愛因斯坦話呢個世界得熱無凍 因係熱可以無上限但凍就有絕對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞