暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
yup,佢個peak係藍綠色交界
無睇過十萬個為什麼既咩

最高溫係白色
無色炎,因為溫度高到空間已經不穩定/被破壞,傳送唔到光色譜出嚟
龍虎門都有講啦

第一階段,赤炎烈陽
第二階段,金炎靈陽
第三階段,靛炎極陽
第四階段,黑炎絕陽
第五階段,青炎冥陽
第六階段,白炎真陽
屌,本來好認真睇諗住學野
見到呢句笑咗
個個睇連登都識Tλ=constant?
上面講左我再補充又要屌人老母?

咁撚惡既唔比人討論
做人咁無品咁衰格,讀幾多書都無用啦
一個post睇晒有幾多child登仔
中學無上過化學堂?
我聽嘅講法係因為大氣層會阻擋大部分嘅電磁波,只留下optical window IR window同radio window,所以動物就適應呢個環境,對眼主要都係接收visible light嗰部分
可能係調返轉
如果唔擋走哂高能量電磁波eg X-ray gamma ray
唔會有生命存在
諗起
門徒 劉德華
純粹大腦hang機諗錯字
妖,後面咪話大同細反轉咗囉,有冇追post架?
上面好似好多人當咗火係一樣野咁
嚴格黎講火係一種叫做燃燒嘅物理現象
形容粒子喺高溫下釋放能量嘅狀態
錯哂wor 反而係冇野可以reach 到 0K
temp of all matter>0K
波長調轉左 但解清楚
flame =ionized gas =plasma ,am i correct?
係可以低過 0k, 但negative temperature 反而係熱 d. 而且有 research 做到過
但負K "位置上"唔係應該擺係 above highest Temp 之上?

即係物理上不斷抽走粒子既KE, 佢都永遠去唔到0K
但我地另外define -ve K 做"ideal heat emitter"(9name )?

另外想知你會話 "粒子KE升所以溫度升" 定"溫度升所以粒子KE升"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞