暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
同星球嘅顏色差唔多
紅色係低溫 藍白色係高溫
不過你唔可以調轉由顏色推斷物件溫度
因為火焰顏色唔單止取決於溫度 仲有裡邊燃燒嘅元素
temperature 真正定義係同change in entropy ,change in energy 有關。你講既 KE 同 temperature關係 只係可以應用係>>0k。
本身想加入討論 但見到好亂 揸兜巴都解決唔到個亂象 決定cd rom
咁KE=3kT/2 都要 >>K先apply 到?唔熟
絕對零度係下原子係完全靜止,仲點再落?
絕對零度係計數計出黎,現實上原子無可能完全靜止(以現有所知物理情況下)
太陽根本就唔係「燃燒」緊
太陽係內部不斷進行緊核分裂同核融合
同一般常識嘅燃燒(快速氧化)完全係兩種概念黎
唯一相同嘅地方係化學反應嘅能量用光同熱嘅方法釋放
用粒子角度睇應該無
有科學家估宇宙最終結局會係heat death,咁會唔會去到絕對零度?
係ideal gas情況下,KE 先係咁,呢個唔係fundamental law。 就算係T>> 0k 都要睇有幾多 degree of freedom. 例如如果一粒 gas particle 只可以左右上下行( 2 degree of freedom),KE = 2KT/2 = KT
是咪派膠?
純火點上6000K?
呢度勁多人離晒題

首先定義咩叫火
火係燃料氧化反應下嘅現象
恆星係核融合反應下嘅發光體,唔係我哋平時講嘅火
所以講親恆星、太陽嗰 D 基本上全部離晒題
反而係有 ching 拎返中一嘅火三角出嚟,呢個中

第二,咩叫高溫
我諗問嗰位師兄都冇諗過負溫度嘅情況
上面都有師兄解釋過溫度 T 係以 entropy S 同 internal energy U 嚟定義
因為歷史原因搞到 T 嘅定義極度怪異
不過都唔重要,既然樓主問嘅係"高溫"而唔係單純"熱"
負溫度嘅 case 應該唔需要考慮
heat death 只係講緊全宇宙所以粒子既energy 一樣,所以無可能再做energy transfer , 但粒子本身都有energy, 所以唔會去到0k

(有錯請指教)
做晒暑期作業先答你
Heat death 唔一定係絕對零度

2nd law of thermodynamics 話全宇宙嘅 total entropy 一係上升一係維持同一個水平但係唔會下降
呢個係物理定律嘅一條不歸路
Heat death 係講緊全宇宙已經到達 maximum entropy
再冇辦法進行任何 thermodynamic process
温度都好似冇下限,絕對零度係話冇生命包括細菌生存到,所以再低都冇分別?
高汁po留名學嘢
純討論 據我所知既唔係
除左event horizon, 我講左係光圍繞既地方之外
係佢半徑既大約三倍位置有個matter stable咁圍住黑洞轉既地方
姐係如果有物體跌入左就會冇得返轉頭
咁諗下黑洞個mass咁大 好多物體都係依個三倍既圈度轉 佢地由摩擦會產生熱力 好似上面班巴打講自然會有光出所以準備小小黎講event horizon係shield左黑洞令我地睇唔到
而我地睇到既黑洞係外面物體摩擦所產生既光
絕對零度係因為粒子活動近乎停止,但係越高溫 粒子運動越劇烈,所以應該係冇上限

利申 9up
有冇巴打解釋下Plasma同Flame既關係係點?
最高溫既火係黑色的
永遠咁燃燒唔會熄滅
補充一下,
根據 principle of equipartition of energy
每個 degree of freedom 攜有 kT / 2 嘅 energy

KE = 3kT / 2 主要係講 monoatomic gas (assume 係 point particle)
點解係 3kT / 2 係因為 monoatomic gas 有 3 個 degrees of freedom
分別係 x, y, z 方向嘅 motion,有 3 個 quadratic terms

Diatomic molecule 已經唔同講法
主要分 translational, rotation 同 vibration
Translation 分 x, y, z 方向總共 3 個 degrees of freedom
Rotation 有兩個 axes of rotation 總共 2 個 degrees of freedom
Vibration 有兩個 quadratic terms 總共 2 個 degrees of freedom
總共 7 個 degree of freedom
所以 KE = 7kT / 2
不過要注意嘅係 rotation 同 vibration 要到咁上下嘅 T 先會出現
T 啱啱 >0K 嗰陣,個 molecule 只會有 translation
所以 KE 仍然係 3kT / 2
冇關係
plasma 係 gas, liquid, solid 之後第 4 種 state of matter,但係要喺某溫度同壓力下產生
flame 純粹係放熱反應下嘅發光現象

當然 flame 夠熱嘅係一樣可以將空氣內嘅成分變 plasma
咁Flame係乜野state of matter?
講緊最高溫嘅火係咩色,巴打post焰色測試出黎做咩?
Flame 唔係 state of matter
Flame 只係講緊一個物理 / 化學現象
火燒緊嘅時候 state of matter 依然係 gas,溫度夠高嘅可能係 plasma

有錯請糾正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞