暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
其實你有冇睇到香蕉巴打嘅野

定係你其實完全冇scientific/physics knowledge但係想學術討論?
黑色

利申:有萬花輪寫輪眼
補充下:
visible light入面wavelength最長係紅光(700nm),最短係紫光(400nm)
當出左400nm-700nm呢個範圍就不能被人類眼球接收,例如UV, IR, XR之類
紫藍色囉,有咩好討論咁耐
理論上應該最熱係透明?
我係大學讀 statical mechanics 歌陣要睇一篇野,篇paper 指出係有negative temperature (<0k)呢樣野,我professor 話temperature 去到呢個位所有野都唔同哂,唔可以用普通原子振動黎了解。
利申:Phy major
我只係去到理科 F.5 程度, 根本一開始就只係想問嘢, 我邊有學術討論嘅條件?

就算香蕉巴打佢解釋完, 我都重係唔太清楚. 以我理解就即係話雖然去到某個高溫會開始出 ultra violet, 但同時間亦會有其他wave length 嘅光射出嚟. 即係話無論去到幾高溫, 都總會有可見光嘅存在. 我噉嘅理解啱唔啱?
用量子力學黎講,只要佢有相對應既 energy state , 佢都有可能去到negative temperature,而佢點『震』就唔知,因為『震』係classical 諗法。
Negative temperature係Schroeder本thermal書都有講
如果一個system既energy有上限既話(例女B field入面既magnetic dipole,energy只可以由-μB去到μB),當你一直比能量佢,去到某個會entropy反而會下降,咁T:=∂S/∂U就會細過0,即係負溫度
因為entropy傾向增加,個system係會傾向將能量比返出黎
如果你將個負溫度既system同另一個正溫度既system放埋一齊比佢地有thermal contact,無論第二個system溫度幾高,佢都會係負溫度既system到攞能量然後升溫
所以負溫度既真正意義其實係「高過所有正溫度」
...其實唔關quantum事
lm
當然你俾 thermal contact 係一定會升温,但重點唔應該係呢度,重點係 negative temperature 本身可唔可以存在,但原來少數粒子, negative temperature 係有對應穩定既 energy state,相反一粒粒子冇相對既 energy band structure ,點到做唔到。
唔知幾耐之前見過幅圖講 "heatness" vs "temperature"
個形狀好似 y = -1/x咁
個解釋都好似係類似
ug冇讀到咁高深
留名學野
長話短説,應該話 negative temperature 係某少數粒子係可以『穩定』存在
只討論顏色嘅部份。只要樣嘢有能量,都會有電磁波射出嚟。而愈高能量,發出嚟個光嘅電磁波分佈個峯值,就愈貼向高頻率(即係紫色)。呢個情況就唔代表本身(低能量恆況)出現過嘅紅色橙色消失咗,只係唔夠個峯值明顯,所以睇到係峯值嘅顏色。

咁佢即使高能量到峯值超過紫色。肉眼睇,其實佢都係紫色,因為紫外部份,人類係分辨唔到。

我諗火嗰個顏色可以用呢個概念去套用。
但你講既都好岩,重好過我既解釋,以我地點define temperature, 其實negative temperature 唔等於凍 d ,反而係熱 d 。
上面條野好似粟米
ching調轉咗wave length 同frequency?
光加熱就等於火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞