暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike

一個 engine 嘅快與慢係咪可以從佢噴出嚟嘅火嘅顏色分別得到?
噉如果得嘅話, 一個快過 F-22 幾倍以上嘅 engine 會噴咩色嘅火出嚟?
已知最高溫嘅火係咩顏色?
有部分既顏色取決於撚燒中既物質
白色,利申9up
成日聽日絕對零度
但好似從來都冇聽過溫度高度有上限 究竟有冇既呢
即係一個 engine 嘅快慢同佢排出幾高溫嘅火有關, 但火嘅溫度同顏色無直接關係? 可唔可以噉講? 即係 1000 度 同 2000 度過嘅火都可以係藍色?
planck temperature
撚燒
Tλmax=constant
T係火嘅溫度
而火發出的光有不同wavelengths(correspond to different colours)
λmax就係最多光有嘅wavelength
當溫度愈高,λ愈細
所以去到最盡係紫色(λ~380nm)
再高溫就變uv light

利申:9up
太陽係咩溫度?係咩色?
(申利唔識)
顏色係無關,正如你屙個榴槤味既屁同放個士多啤梨味既屁同令你加速幾多係無關係
如果你係講緊黑體幅射,就係白色,因為所有可見光嘅波長都有,加埋一齊就係白色
聽得明英文嘅可以睇下呢條片
https://youtu.be/xRpnxO7rKfg
應該係唔唔到
能量愈大,frequency亦會愈快,最終變左uv light, 肉眼睇唔到
正確嚟講,Planck temperature係科學上可以解釋到嘅最高溫度,並唔代表冇可能高溫過Planck temperature,因為我哋唔知道能量密度有冇上限,只係現有嘅科學冇辦法去解釋當wave length短過Planck length會發生咩事。
其中一個理論就係話會產生黑洞,呢種由能量產生嘅黑洞叫做Kugelblitz。
數主講緊顏色,即係可見光。當然能量k嘅時候會發出uv,甚至x ray gamma ray,但仍然會有可見光。
*樓主
里個post竟然仲未比假膠佔領/變鬧戰
Btw留名學野
即係如果有一個 engine 產生到足以放出 uv light 嘅能量, 依一刻會見到可見光嘅出現, 不過啲光就唔係 come from uv light?
太陽嘅火,係咪最高溫嘅火?
絕對零度其實仲有下限,只不過我地好少接觸到,因為當所有野變成固體就係絕對零度但唔代表粒子無energy同無movement。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞