暫時已知最高溫嘅火係咩顏色 ?

299 回覆
365 Like 22 Dislike
暫時科學家相信宇宙最高溫係Planck temp 10^32k
用顏色(色溫)黎判斷溫度係ASSUME左件野係接近完美黑體

https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation

但火焰同黑體相差好遠,而佢既顏色係焰色,最多只可以大致知道用乜燃料

https://en.wikipedia.org/wiki/Flame_test
其實諗下可能真係有
你諗下絕對零度係粒子完全靜止
相反咪粒子快到光速 咁如果有重量既粒子去到光速 應該就係溫度上限
利申 識少少 咪太大力屌
撚燒
學過中四以上嘅physics未 太陽係用核融合發出能量,同埋太陽係冇火嘅
應該點都係黑色
光都向唔到前到唔到我地隻眼
就算入到視界入面 有好多好多既光 光都係 向黑洞 移動入唔到眼 等於見唔到色
無光到眼點
cern 部lhc 應該有啲高速粒子,但數量應唔夠多去講佢既溫度
照推, 有光速度可能只有宇宙大爆炸時
其實ug level野黎 你搵返本書睇,好易明
認真討論
其實反而定義左咩係顏色會容易好多

人既肉眼只能夠接收紅黃藍三色光譜

但其實唔同動物能夠睇到既光譜都有唔同闊度

人能夠肉眼見到最短既光譜係紫色~380nm

但其實熱輻射產生緊短過380nm既光譜時,我地已經再見唔到

所以如果以人類定義可見光黎講,最熱,我地都只係見得到紫色

姐係我地用煤氣爐點解見到紫色光,但係離遠都已經感受到熱力,因為熱輻射所產生既光譜我地已經睇唔到

正因為人類知道自己睇唔到,所以先會再生產熱感攝影機,將人類肉眼見唔到既影像轉換返一般人理解到既影像,但未有理論100%敢講熱力有上限

如果將顏色改成光譜長短,現時黎講,你可以assume可以達到無限短(紅色為長,紫色為短)
好多對物理認識唔深既人,唔太理解到光都只係電磁波,性質同電,同無線電,x ray係同一樣野,

而我地眼咁橋可以捕捉到其中一部分,

有實驗證實左,有部分動物對某段光譜非常敏感,可以理解成,個d動物"睇"得到電磁波
有另一個temperature嘅定義係一堆粒子relaxed state同excited state嘅比例
當excited state嘅粒子比relaxed state嘅粒子數量為多嘅時候
Temperature就會係負數
Laser係一個例子
去到negative energy再俾能量個system
會有更多excited state嘅粒子
即係更negative嘅溫度
呢個同我地日常接觸嘅temperature 係唔同意思

返去樓主個問題
最熱嘅野唔係應該係白光?
因為佢每個wavelength 都放出能量
由red到violet都有mix埋應該係白
有動物睇到infrared
亦都有動物睇到ultra violet
有更多動物係色盲
例如牛係睇唔到紅色嘅
咁太陽係咩色
嚴格黎講太陽個d唔係火
肉眼係白色,因為佢有齊咁咁多種wavelength

不過首先你肉眼頂得順先

好多人誤會左光係單一,我地見到一樣野係紅色,因為佢紅色wavelength最突出,但唔代表佢無紫色wavelength

係黑色
根據HR diagram
太陽唔係應該係綠色嘅咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞