|Switch/3DS(96)|大亂鬥惡魔城/DK參戰|Overcooked2|大神|OctopathTraveler|

1001 回覆
9 Like 1 Dislike

隻垃圾驚預訂量低到咁
ORAS首日300預約點
USUM首日100
佢成個月先100
如果真係得初代151隻我覺得幾大影響
提提你用日文玩好FEEL好多,但要改部機語言做日文,佢遊戲入面無得改
我一打開見係英文嚇到賴屎
Switch game係日本個定位係合家歡類為主
之前研究報告都指出大多數玩家都係20以下青少年同兒童
核心玩家數係好低,其實你如果有留意研究開comg預約數同出到黎個首周銷量,就睇得出
Switch大多數game最後comg預約數同首周comg賣既數都係2倍起計、愈合家歡個比例愈高,因為呢類game既大多數玩家都係輕度而唔多預約
而今次pkmon個定位亦都唔係淨for以往既gen8,7咁既忠實玩家
係switch預約數偏低,pkmon lets go定位target亦都唔淨for核心玩家既情況,點可以咁輕易就咁拎黎同之前比,就算比都要自己諗清楚講清楚呢個市場環境,而唔係人講係點就點
你好明顯係resetera 睇到個post就轉黎呢邊開
但其實入邊有研究熟知日本switch市場同comg預約數係咩一回事既其實唔多
問題係本身有預約開果班核心玩家流失左2/3
核心玩家等19年嗰隻
講得算清楚啦
Usum首日係17年9月,同發售距離2個月
Lets go呢刻同發售都仲有3個月
再加上係我既角度黎睇,lets go既商業作用跟本就係想開拓吸納輕度玩家買switch
包括用pkmon go方式吸引呢班玩家,仲有回歸初代只有151,降低個入場門檻
起碼我自己同身邊都有唔少呢類好耐無玩既因爲咁而想玩同買switch
同埋反正你話流失果班下年正傳都實會返黎
所以對switch發展黎講果班流失都唔係重要
都未知吸到幾多非核心玩家就趕走自己原本2/3玩家
真係值得咁博?
一億個go玩家(計埋曾經玩過的)
要有1/6買先追到而家1600萬基本盤
但都未肯定吸到go 其中1600萬人,隻驚已經趕走自己1000萬玩家先
個視野就唔係淨係呢隻game賣到幾多
而係呢隻game吸引到幾多人入黎呢個圈子
因為果1000萬出正傳就實買,而且相信好多呢班忠實既本身都持有switch
而家首要係做大個裝機量佢
18 年 let's go 1000 萬 + 19年 正統1600萬
vs
18年0隻 + 19年1600萬
但今年老任目標係賣出2000萬部
今年得大亂鬥撐住咋喎,大亂鬥都係1600萬水平
而且任粉多數已經有機
佢冇pm幫手今年真係上唔到2000萬喎
其實算趕走咩,正傳續作開發都要時間
未整完之前出住隻les't go先好合理
乜你會覺得pm果班本身會係無機架咩
同埋要知道,好似一個人上面講咁樣,
就算無letsgo,都唔會18年就有正傳
講到明唔係正傳 我連訂都冇諗住訂 睇定先買實冇死啦
你咁樣同對住PKM信長/探險隊依D外傳PKM game話趕走正傳玩家,PKM死得有咩分別
Let’s go 增田強調好多次係正傳喎
唔係2條線一齊行咩

正傳 /let‘s go 都會繼續出
好矛盾,日文就九成嘢睇唔明,英文就就冇咗日本 feel
正傳會出成點? 好似3ds起晒格果隻?

隻let'go唔算正傳嗎? 只係升lv果部份叫做唔同左咋喎
老實講,我自己只係玩過gameboy同nds年代既pokemon

今次買let'go係重拾童年回憶

但見你地堆回覆,好似唔係幾好玩咁,個心有少少被嚇怕左
佢英文DE名係用拼音
識小小日文/有日本神話底會玩得好開心,而家先明點解主角係白
轉咗精靈寶可夢譯名終於有人抵制
邊一個回覆有講好唔好玩
上面都只係講係咪正傳銷量果d
可能我會錯意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞