有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
見到d比錢大撚晒係到屌真係心諗做乜柒

有劇透

其實成套戲就係圍住用咩語言會影響一個人思想果句野
但係最尾打比個將軍有d牽強囉 十足bvs個martha咁

唔差既 可以入場睇下

其實唔牽強,我試下代入將軍嘅時間線

首先: 得將軍知佢老婆遺言
> 女主角打電話覆述將軍遺言
> 因為將軍之前冇接觸過女主角,所以女主角一定唔係喺之前就知道,咁(我估)將軍就喺呢個時候知道女主角係「能力者」,佢就知道自己嘅「使命」就係要喺佢將來嘅某一日同女主角講老婆遺言,所以佢呢刻就停止攻擊
> 18個月後將軍見到嘅女主角係「游走」過黎嘅女主角,問佢兩問知女主角仲未知咩事,於是(我估)將軍就斷定佢需要襯呢個唯一兩人親自會面嘅場合將老婆遺言講出

黎到呢度,將軍時間線繼續如常,女主角就「游走」返18個月前救世

sorry for 1999

其實身為將軍諗野一定唔會咁簡單
遺言都可以有人偷聽番黎
我就唔信知道將軍遺言就=係能力者

如果係咁冇得講啦
我都打左(我估)落去戴頭盔
套戲好多new age concept
例如外星人幫我地、意識可以以非線性體驗時間、人類內鬥、外星人心靈感應等等
但我覺得佢啲外星人太肉酸
一向new age講既外星人好似型啲靚啲
有好多神片都係籍外星人黎反思人類,K-PAX、D-9、超時空接觸,甚至印度果度 PK 都係上佳,天煞異降相對黎講眼高手低

超時空接觸係好睇d,易明d,但呢套深好多,要d時間解讀,解讀完又可能唔同睇法
套戲好多new age concept
例如外星人幫我地、意識可以以非線性體驗時間、人類內鬥、外星人心靈感應等等
但我覺得佢啲外星人太肉酸
一向new age講既外星人好似型啲靚啲

btw 套戲係幾悶

其實唔牽強,我試下代入將軍嘅時間線

首先: 得將軍知佢老婆遺言
> 女主角打電話覆述將軍遺言
> 因為將軍之前冇接觸過女主角,所以女主角一定唔係喺之前就知道,咁(我估)將軍就喺呢個時候知道女主角係「能力者」,佢就知道自己嘅「使命」就係要喺佢將來嘅某一日同女主角講老婆遺言,所以佢呢刻就停止攻擊
> 18個月後將軍見到嘅女主角係「游走」過黎嘅女主角,問佢兩問知女主角仲未知咩事,於是(我估)將軍就斷定佢需要襯呢個唯一兩人親自會面嘅場合將老婆遺言講出

黎到呢度,將軍時間線繼續如常,女主角就「游走」返18個月前救世

sorry for 1999

其實身為將軍諗野一定唔會咁簡單
遺言都可以有人偷聽番黎
我就唔信知道將軍遺言就=係能力者

如果係咁冇得講啦
我都打左(我估)落去戴頭盔

唔係女主角叫停個將軍 係將軍個老婆叫停左佢
句遺言係in war there no winners, only widows 前面有巴打講過
女主角重提呢句話 提醒將軍佢老婆講過既野
將軍同個女主角三唔識七 點會聽佢講幾句就收手 但問題係句野係佢死鬼老婆講 咁樣有說服力好多
有d人會以為呢套係天煞地球反擊戰咁打外星人
呢種人唔話悶就假,唔該睇戲之前了解下套戲先去睇,唔岩你睇,睇完出黎又要屌鬼,自己攞黎賤

比左錢睇點解唔屌得?
睇戲之前要了解左先?
洗唔洗好似旅行社咁開番個茶會先?

你依家係買左個橙屌佢唔係桔呀on9
有d人會以為呢套係天煞地球反擊戰咁打外星人
呢種人唔話悶就假,唔該睇戲之前了解下套戲先去睇,唔岩你睇,睇完出黎又要屌鬼,自己攞黎賤

比左錢睇點解唔屌得?
睇戲之前要了解左先?

下依家我有屌到套戲唔貼題咩

我覺得唔好睇先屌又有問題?

比左錢睇點解唔屌得?
睇戲之前要了解左先?

下依家我有屌到套戲唔貼題咩

我覺得唔好睇先屌又有問題?

我家下係買橙屌緊個橙唔好食呀懶係有道理
小弟學術上認知不多
但真係覺得幾唔錯

呢套戲主要唔係講外星人
係講人對未知事物嘅恐懼
對事情睇法嘅單向性包括時間

我諗女主角本身冇能力睇到未來
一開始播佢同個女嘅片段係電影倒敘法
因為條片個些旁白好似有句「直至遇上他們」
姐係話係見到外星人之後

自從同外星人溝通後
夢見個女嘅片段越嚟越多
其實已經有少少hints

我唔知真實語言學係點
但套戲就係一個設定
語言係改變到成個人大腦運作
套戲由外星人語言嗰到己經講
原來佢哋嘅世界唔係單向性
甚至連時間都唔係
套戲展示出嚟係佛教同量子力學講嗰種未來現在過去同時存在
所以其實女主角之後一直喺時間線游走

包括個女問佢個名詞佢諗唔到
喺現在一刻鷹眼答咗佢
佢又即刻喺未來答返個女

將軍喺未來同佢講完佢老婆遺言
佢又即刻喺現在用電話講

女主角唔識外星字
佢又睇到未來佢本書中
即刻喺現在解碼

外星人其實唔係冇做過嘢
第一佢令女主角有游走時間嘅能力
第二佢令唔同國家團結
佢哋出現令唔同國家各有各行動,再令女主角變成救世主聯系支那。
喺未來個舞會到佢哋支外星旗係同其他國家並列
有啲似interstella,未來救咗過去令過去喺將來會救返未來
呢套戲就應該係外星人喺現在教咗地球人外星文同(好似其啲科技),地球3000年後救返佢哋

Sorry for 1999

巴圢你太謙虛,你心水好清,你解釋完我又明多咗好多
岩岩睇完
聽過下影評先入去睇
無預打到7彩
但佢講既野太多
連外星人個樣都未清楚
而且感覺節奏好慢
都未消化到就完左
彈:
睇過導演既前作,係抱著期待行入戲院
出到黎係有少少失望
我覺得劇情推步個方做做得比之前差
以往劇情係一環緊扣住一環
今次就跳得幾多
(我明呢套係講非線性TimeLine,跳得多我都跟到,但就有少少位無交代)

讚:
比起舊作好既係好多場口都係好有迫力
運用BGM輕手左,但形做緊張既氣氛
借圓形既文字去表達非線性,「開始也是結束」呢個設計高章
寫「溝通」同「恐懼」呢兩樣寫得好
生物同生物既溝通,國與國之間既溝通
面對住未知既生物,人類既行動係和談/暴亂/武力介入,透過呢D行為睇到人類既情緒
國與國之間溝通原本都好好,直至危害到國家安全就唔share資訊,唔溝通(現實中的確都有呢類情況),維持返自身利益,再扣落去「人性」
關於「人性」,其實係要依靠「溝通」
外星人提過要聯合起黎,先至可以拯救人類,去維持「人性」
Amy Adams就係未來同將軍「溝通」,令到停止攻擊,坐返低開會「聯合」,維持人類種族,「人性」得到保存

Sorry for 1999
岩岩睇完
聽過下影評先入去睇
無預打到7彩
但佢講既野太多
連外星人個樣都未清楚
而且感覺節奏好慢
都未消化到就完左

荷理活戲院?

淘大
完左我拍左三下手掌
老老豆豆
套整睇到我頭痛
的確係令人諗野
但突然又未來 過去 現在等等
未消化又有新野諗
同埋唔打唔緊要
外星人同飛船都唔知點咁
臨訓前講多少少Art Direction 同攝影

Art Direction
Colour tone令觀眾易D分得清「現在」同「未來」
冷色調,low key lighting 去表達人類同現在既危機意識/恐懼
暖色調,high key lighting 表達未來危機已經過去,國與國之間團結,以及學識外星人語言以面對將來危機
但係外星人個樣同飛船真心覺得柒
由其係飛船,好似得一隻既黑色con
9up: 可能係因為佢地既溝通方式係透過肉眼望,所以整隻黑色con

攝影
好鐘意套戲既攝影
好多鏡頭係Amy Adams同鷹眼兩個share同一個frame,做成「平衡」既構圖
又或者係Amy Adams企係frame既正中間
表達佢地兩個去外星人既取態係和平
相反,相信武力介力既人場多數只會出現係frame既左/右其中一面,做成「不平衡」,e.g.: CIA探員
另外,都係有利用深/淺景深去表達現在/未來
有無人覺得套戲參考左2001太空漫遊?
黑石板=貝殼
黑石板出現人類就進化一次=人類進入貝殼就得到新能力/語言
太空船無重力轉換=貝殼入口條通道
覺得呢個導演同Nolan好識用音樂攪氣氛(不過Nolan再重手啲)
原本想講外星人落嚟乜撚都唔做係咪on9
但....基於佢哋可以睇到未來所以成碌木咁等Amy Adams 黎交流又好似順理成章...

如果一早知
做咩要嚟12架船?
嚟一架咪得囉

個setting入面似乎係
只能跟住「預知未來」去行
而唔可以改變
配樂同攝影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞