有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
想抄 interstellar 不過眼高手低
大家認真到一個點
可以出書
physicist個到都解得通既
事實上真係有班物理學家做緊唔關physics事既嘢
可能喺套戲contribution太少
又話alien明複雜既math
如果1/12 真係關於Riemann zeta function會好玩啲
主題係幾得意既
最後說服支那果度太刻意了
鷹眼個角色真係
如果佢可以做到超時空接觸咁,男主角宗教撚同女主角科學家咁有沖突,肯定會做到經典

如果好似你咁講,套戲會唔會公式化咗啲
呢套絕對係上乘之作
表達時間係非線性呢一部分 我覺得仲優勝過interstellar interstellar用love黎作為超越dimension既媒介我覺得有少少通俗 可能係Nolan刻意而為
而arrival成個package都好好 音樂恰到好處好帶動到氣氛 色調運用得好好 鏡頭都好唔錯 前面有巴打好詳細咁解釋點解好 我就唔獻醜了
我好同意佢嗰個唔同話言會影響思維呢個睇法 以前睇書都睇過相關論點 單係我地講廣東話同講英文個思維其實已經差好遠 唔知你地覺唔覺有啲意思用英文講出黎係好過用中文講出黎好多?
佢連個剪接都係非線性 切合返主題既非線性時間呢個觀點 我覺得真係神來之筆
總既黎講真係不可多得既sci-fi作品 可惜香港既回響不大 要不是lala land橫掃左金球 我諗應該都冇乜人睇 我優先場嗰時已經瘋狂做打手拉朋友去欣賞 呢套arrival我睇完都覺得好應該推薦下

我係咁掹我老婆陪我睇多次但死都唔肯,佢淨係識得睇埋晒啲無聊戲
其實咁多人覺得中伏係因為戲名太商業化 令觀眾以為係傳統外星生物人片 又係大戰外星人

呢套電影真係上乘之作
融合左 語言 溝通 宗教 時間 未來 既意念

套戲好多元素都暗示左非線性時間
圓形既外星文字 個女既名串法
至於個女既片段又唔覺係玩觀眾
無人話過插入既片段一定係回憶

溝通呢個意念玩得好癲
用唔同語言有唔同思維 解釋到點解女主角可以預視自己人生 因為女主角要學習外星語言 所以先可以有外星人既思維 知道未來係有多個可能

而且當所有官方溝通方法都唔得 還原最基本 簡簡單單打一個電話都已經講到想講既野

有人話打比將軍用遺言說服將軍太兒戲 其實呢個方法最work 中國係人治 係緊急時候當然動之以情 打動話事人 唔通係緊急時候仲以同佢地講一大堆理論咩?

補充
點解女主角預視自己將來冇好結果 點解仲要去簡一樣選擇?
套戲都講左 即使結果一樣 但你可以去體會過程中既美好

就好似養狗 你明知佢頂盡得十幾年命 一定會見住佢死 自己一定會傷心 但係點解仲養 ?
因為佢仲在生時 你可以陪佢玩 去放狗

冇錯,所以睇完會有好多唔同體會
女主角預見中國將軍show個電話號碼出嚟,所以用到衛星電話搵將軍...咁一開始點知個電話號碼?一開始點知個遺言?入左個loop到,係到故弄玄虛,扮深奧,其實根本就冇料扮四條

唉,睇戲睇到要同個劇本鬥氣,何必呢?
今日睇左
當明白原來佢有個女係未來既時候,真係覺得震撼
我成家人加埋條女都話好睇,IMDB 亦有成8.2分。

你地係要抽絲剝繭咁去睇套戲邊度犯駁我覺得根本就錯咗,套戲根本係披住科幻外表嘅文藝片。
我覺得會話唔好睇嘅巴打係帶錯咗期望入戲院。
其實套戲只係普普通通,依d concept好多戲都有類似橋段,同埋套野好多廁所位
amy adams第一次入shell既畫面震撼到我
尤其係畫面慢慢移入舊野 唔識形容睇到起唒雞皮
我成家人加埋條女都話好睇,IMDB 亦有成8.2分。

你地係要抽絲剝繭咁去睇套戲邊度犯駁我覺得根本就錯咗,套戲根本係披住科幻外表嘅文藝片。

rotten tomatoes,metacritic,甚至係支那豆辦評分都好高
其實咁多人覺得中伏係因為戲名太商業化 令觀眾以為係傳統外星生物人片 又係大戰外星人

呢套電影真係上乘之作
融合左 語言 溝通 宗教 時間 未來 既意念

套戲好多元素都暗示左非線性時間
圓形既外星文字 個女既名串法
至於個女既片段又唔覺係玩觀眾
無人話過插入既片段一定係回憶

溝通呢個意念玩得好癲
用唔同語言有唔同思維 解釋到點解女主角可以預視自己人生 因為女主角要學習外星語言 所以先可以有外星人既思維 知道未來係有多個可能

而且當所有官方溝通方法都唔得 還原最基本 簡簡單單打一個電話都已經講到想講既野

有人話打比將軍用遺言說服將軍太兒戲 其實呢個方法最work 中國係人治 係緊急時候當然動之以情 打動話事人 唔通係緊急時候仲以同佢地講一大堆理論咩?

補充
點解女主角預視自己將來冇好結果 點解仲要去簡一樣選擇?
套戲都講左 即使結果一樣 但你可以去體會過程中既美好

就好似養狗 你明知佢頂盡得十幾年命 一定會見住佢死 自己一定會傷心 但係點解仲養 ?
因為佢仲在生時 你可以陪佢玩 去放狗

冇錯,所以睇完會有好多唔同體會

好同意
特別係Amy最尾問Hawkeye
如果你有能力望透自己一生, 你會點
果下真係起晒雞皮

自己成日FF如果可以回到過去會做d咩去改變
但其實當真係有能力咁去做的話
可能最後都係選擇返同一條路
唔差
但唔明套戲高分係邊度
故事其實好薄弱 ,靠導演用抑壓手法拍出黎先有d睇頭
人文加科幻,我最鐘意既野
好多人覺得點解將軍一句話就改變心意好ON9,其實係唔明既人ON9
呢個位成套戲畫龍點晴既位

將軍點解會係18個月後同女主講果番說話,因為其實佢都學左七腳星人語,發現左呢種語言會影響自己既思維,但又唔肯定,所以決定18個月後同女主角講果番說話

點解中國要放風話要打柒UFO,因為將軍知道咁樣女主角先會一定打黎,如果女主角打黎,就證明七腳星人話真係會影響思維而唔係佢既幻覺

D人睇唔明係因為仲用緊人類思維去理解時間( 有先後之分),而係七腳星人眼中時間係一個圓形(冇先後),只有目的,冇所謂因果,亦可以話因即是果。
physicist個到都解得通既
事實上真係有班物理學家做緊唔關physics事既嘢
可能喺套戲contribution太少
又話alien明複雜既math
如果1/12 真係關於Riemann zeta function會好玩啲

原著對alien明複雜既math唔明低B野會有詳細D既解釋
呢套絕對係上乘之作
表達時間係非線性呢一部分 我覺得仲優勝過interstellar interstellar用love黎作為超越dimension既媒介我覺得有少少通俗 可能係Nolan刻意而為
而arrival成個package都好好 音樂恰到好處好帶動到氣氛 色調運用得好好 鏡頭都好唔錯 前面有巴打好詳細咁解釋點解好 我就唔獻醜了
我好同意佢嗰個唔同話言會影響思維呢個睇法 以前睇書都睇過相關論點 單係我地講廣東話同講英文個思維其實已經差好遠 唔知你地覺唔覺有啲意思用英文講出黎係好過用中文講出黎好多?
佢連個剪接都係非線性 切合返主題既非線性時間呢個觀點 我覺得真係神來之筆
總既黎講真係不可多得既sci-fi作品 可惜香港既回響不大 要不是lala land橫掃左金球 我諗應該都冇乜人睇 我優先場嗰時已經瘋狂做打手拉朋友去欣賞 呢套arrival我睇完都覺得好應該推薦下

我係咁掹我老婆陪我睇多次但死都唔肯,佢淨係識得睇埋晒啲無聊戲

之前睇過講過強弱時態既語言會影響一個人做既決定,弱時態語言(中文)既人會比較傾向儲錢,強時態語言(英文)既人就覺得未來好遠所以唔會點諗儲錢
呢套絕對係上乘之作

之前睇過講過強弱時態既語言會影響一個人做既決定,弱時態語言(中文)既人會比較傾向儲錢,強時態語言(英文)既人就覺得未來好遠所以唔會點諗儲錢

咁當然戲入面果種完全改變思維模式當然唔太可能,但講明科幻,佢仲要溝埋人文,咁一定係玩極致,一樣野既極致先好睇
我唔覺得呢套戲翻睇會有新得著
如果你對外星文明有所認識衣套戲當中好多訊息你都會收到,我自己由開頭起雞皮起到完場。完左再睇小說仲正。“你一生的故事”
啱啱先睇完
好自然諗起巴別塔
上帝為懲罰人類令我哋講唔同嘅語言,無法理解彼此
去到套戲入邊,莫講話外星人同我哋無法彼此理解
地球內嘅不同人種都會互相猜忌
女主角做嘅嘢,兩字記之曰:溝通
啱啱先睇完
好自然諗起巴別塔
上帝為懲罰人類令我哋講唔同嘅語言,無法理解彼此
去到套戲入邊,莫講話外星人同我哋無法彼此理解
地球內嘅不同人種都會互相猜忌
女主角做嘅嘢,兩字記之曰:溝通

但佢預知未來嗰度我完全無消化過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞