有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
岩岩睇完,好震撼好好睇
Amy adams做得好好
外星人故事
有鷹眼

鷹眼嗰角色係物理學家
但係冇做過任何物理學有關嘅嘢
甚至冇做過任何嘢

愈諗愈覺呢套野真係唔掂,

character development 差
cinematography 差 (劇情已經悶, 仲要咁撚暗)

套野前面9成時間都悶到仆街(完場時好多人屌出聲)
每幾分鐘"flashback"一次做乜鳩, 又成日靠用新聞片
問覺得好睇果d點解淨係識講最尾個所謂twist (其實只係interstellar rip off)

利申:鍾意同一導演既prisoners同sicario

母親的告白先
應該算抽左大綱,但係冇話好忠於原著?利申:冇睇原著,但係見電影評論學會有篇文好似有少少講到同原著的分別

thx 睇左篇文
小說純粹係講主角面對命運,只能夠接受而唔係改變,有種淡淡既悲哀。睇完篇文,電影涉及既野多左,睇落好似仲豐富,唔通真係咁唔掂?有冇巴絲講下其實衰咩

咁應該多左層係人類點樣看待溝通呢個概念 (因為戲入面出現左涉及國際層面的少少描述),同埋著重左係同外星人溝通的過程,對主角內心的描述就相對比較少。
似乎插套戲的原因多數都係因為套戲冇打打殺殺,拍得太慢 (事實套戲個節奏係慢),或者覺得高科技就等於識英文

邊有人插冇打打殺殺
冇人講過拍得慢
似乎你介意多啲
大家講緊係漏洞太多
錯誤引述學術理論
劇情推進失敗等等

願聞其詳,真心想學野

咁應該多左層係人類點樣看待溝通呢個概念 (因為戲入面出現左涉及國際層面的少少描述),同埋著重左係同外星人溝通的過程,對主角內心的描述就相對比較少。
似乎插套戲的原因多數都係因為套戲冇打打殺殺,拍得太慢 (事實套戲個節奏係慢),或者覺得高科技就等於識英文

邊有人插冇打打殺殺
冇人講過拍得慢
似乎你介意多啲
大家講緊係漏洞太多
錯誤引述學術理論
劇情推進失敗等等

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
只係中間彈好多term 出嚟都係唔太正確
好似話外星語冇時態所以時間觀念唔同人類
但係中文冇時態但一樣有時間觀念
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富
但其實英文都唔係純拼音文字
由語言學家口中講出嚟真係有啲可笑
戲名就黎分唔到
戲名就黎分唔到

買飛講錯咗天降異煞

邊有人插冇打打殺殺
冇人講過拍得慢
似乎你介意多啲
大家講緊係漏洞太多
錯誤引述學術理論
劇情推進失敗等等

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富

但係語言學家似乎又唔係講到套戲完全錯曬咁
例如呢條link入面個訪問話套戲衰係將Sapir-Whorf Hypothesis變成一種扭曲時間同認知的狂想,但係又唔係完全冇做功課
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2016/11/22/a_linguist_on_arrival_s_alien_language.html

邊有人插冇打打殺殺
冇人講過拍得慢
似乎你介意多啲
大家講緊係漏洞太多
錯誤引述學術理論
劇情推進失敗等等

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富

例如呢條link入面個訪問話套戲衰係將Sapir-Whorf Hypothesis變成一種扭曲時間同認知的狂想,但係又唔係完全冇做功課
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2016/11/22/a_linguist_on_arrival_s_alien_language.html
影評高分我覺得主要因爲係flashback Amy個女其實係未來呢個twist令人意想不到姐
影評高分我覺得主要因爲係flashback Amy個女其實係未來呢個twist令人意想不到姐

重有就係同外星人溝通,隔住玻璃啲外星文好似水墨畫咁瓢出嘅效果又係幾震撼嘅

邊有人插冇打打殺殺
冇人講過拍得慢
似乎你介意多啲
大家講緊係漏洞太多
錯誤引述學術理論
劇情推進失敗等等

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富

而且中文就算冇固定時態,但係對時間都保持一種線性的思維 (過去,未來...),呢個似乎更加貼近套戲想講果個hypothesis,而套戲亦都好似冇講錯呢點?當外星人的時間觀念同語言都係非線性的時候,兩者之間的因果關係似乎唔係單指時態決定時間觀念咁簡單?

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富

我睇返啲背景資料
原著係短篇小說
概念結構都比較簡單
拍電影就加鹽加醋
但又冇細心編排過
結果漏洞百出
文中討論主要係原著嘅概念
受訪者嘅回應
我理解係
同語言學有距離
不過好有創意

願聞其詳,真心想學野

其實唔應該話理論
兩樣野嚟
話外星語係圖象文字
同讀音冇關
所以會更有創意更豐富

我睇返啲背景資料
原著係短篇小說
概念結構都比較簡單
拍電影就加鹽加醋
但又冇細心編排過
結果漏洞百出
受訪者嘅回應
我理解係
同語言學有距離
不過好有創意

it was funny in this movie to see this notion of the cyclicity of time. That’s really central in Whorf’s writings, that English speakers have a linear view of time, and it’s made up in individually packaged objects, days, hours, and minutes that march along from past to future, while the Hopi have a more cyclical notion that days aren’t separate things but that “day” is something that comes and goes.

So tomorrow isn’t another day. Tomorrow is day returning. You see that concept coming from Whorf into this movie was actually kind of fun. I thought, well they got that right! They took it in a really weird direction, but ...
啱啱睇完
有d失望,個twist有d格硬
不過我覺得以外星人為題材去說服比觀眾聽現實係有外星人存在係ok因為套戲都隱約透露左d資訊號 時間性係最大hints
不過有d在意個男主搵到個空間同0。8333代表咩,會唔會現實外星學上有意思

我睇返啲背景資料
原著係短篇小說
概念結構都比較簡單
拍電影就加鹽加醋
但又冇細心編排過
結果漏洞百出
受訪者嘅回應
我理解係
同語言學有距離
不過好有創意

it was funny in this movie to see this notion of the cyclicity of time. That’s really central in Whorf’s writings, that English speakers have a linear view of time, and it’s made up in individually packaged objects, days, hours, and minutes that march along from past to future, while the Hopi have a more cyclical notion that days aren’t separate things but that “day” is something that comes and goes.

So tomorrow isn’t another day. Tomorrow is day returning. You see that concept coming from Whorf into this movie was actually kind of fun. I thought, well they got that right! They took it in a really weird direction, but ...

sapir whorf theory 喺原著已經有提及
但我針對係其他戲入面添加嘅嘢
好想知遺言講乜

You hv why play me
其實女主角點解可以預見未來?以我理解套戲想話語言可以改變人個腦,改變思考,學咗外星文改變人對時間嘅概念從而預見未來,如果係咁真係毫無說服力
其實女主角點解可以預見未來?以我理解套戲想話語言可以改變人個腦,改變思考,學咗外星文改變人對時間嘅概念從而預見未來,如果係咁真係毫無說服力

基本上套戲係將Sapir-Whorf Hypothesis推向一個極致,將呢個Hypothesis所講的思考模式受語言影響推到一個好極端的scenario。如果我地單單咁將呢個scenario擺落現實就緊係冇可能,但係就正如片入面個外星人講果個時間咁,未來到底有冇可能會咁樣反轉我地依家對時間的認知?

同埋科幻小說姐,ff下都得掛 (雖然係有d過火 )

基本上套戲係將Sapir-Whorf Hypothesis推向一個極致,將呢個Hypothesis所講的思考模式受語言影響推到一個好極端的scenario。如果我地單單咁將呢個scenario擺落現實就緊係冇可能,但係就正如片入面個外星人講果個時間咁,未來到底有冇可能會咁樣反轉我地依家對時間的認知?

就係小說ok
拍戲出嚟成pat 屎

唔係推到極致
係直頭同個theory 無關
學種語言就睇到未來?
哈利波特念咒語咩
套戲係解釋個過程可能未必令所有人都可以明白,但佢又未至於將個概念搞錯?就我咁睇,我一路睇都搵唔到咩大漏洞係令佢係論述的過程入面將成個概念講錯...
套戲係解釋個過程可能未必令所有人都可以明白,但佢又未至於將個概念搞錯?就我咁睇,我一路睇都搵唔到咩大漏洞係令佢係論述的過程入面將成個概念講錯...

佢個理論無漏洞
因為根本無解釋過任何嘢
點解學外星語可以預知未來?
無得解
總知就係咁
喺imdb睇到嘅comment
都幾同意

So many things in the movie make ZERO sense, just a few examples:

- The colonel expects the linguist to decipher some alien language that sounds like gwowodkgjdkgrowlhwkas on the spot from a dicta phone.

- Most important event in humankind and all decisions are taken by some random soldiers in the camp. President of the US or any politicians are never shown and take no role whatsoever in the story.

- Some "rogue" soldier (god knows how) gets his hands on explosives, avoids all controls, and expects to destroy with a few C4 charges a huge spaceship which defies the laws of physics.

- The way they "decipher" the alien random scrabbling are just completely arbitrary and laughable (aka there is no explanation on how anything is deciphered) but magically after a few months they have a full vocabulary with which they can have a conversation. In real history many real human languages based on actual letters (not random stains in the air) were a completely unintelligible until the Rosetta Stone was found with a key to understand them.

- The alien presence on earth is just nonsensical. They arrive, say that they have bought some "gift" to humanity because in 3000 years they will need help in return (for what?) and then they disappear in thin air without having accomplished anything.

- The attack by the Chinese general (again, no government exists, it seems that soldier can just do what the heck the want) is stopped by some phone call whose contents nobody bothers to explain.

- most of the movie is just going back and forth from the ship, zzzzzzzzzz

- The physicist is practically useless. He just sits around without giving any scientific contribution. His only role is to represent the love interest of the linguist. He could have been a janitor for all I know.

佢個理論無漏洞
因為根本無解釋過任何嘢
點解學外星語可以預知未來?
無得解
總知就係咁

女主角應該一開波就可以預知未來 佢未接受任務之前已經flashback 到d片段
好似d new age話有d人係有預知能力 (因意識去到高於4維)
外星人同女主角都有此能力
不過如果套戲話時間非線性 咁有預知未來呢樣野係可以解釋得到
只係外星人點名佢有呢個能力 可能係咁 先專燈係未來返黎抽佢入去溝通

我都係就我理解up下 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞