有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
話套戲唔知做乜鳩嘅人
有冇諗過點解其他人覺得套戲咁inspiring
有冇諗過 其實 係自己層次同智商問題?
岩岩先睇完

鷹眼嗰角色係物理學家
但係冇做過任何物理學有關嘅嘢
甚至冇做過任何嘢

0.0833

只係用電腦計出黎... 同埋關theoretical physics乜事
(同埋其實呢樣野本身就好白痴)

p.s. 白板d physics equations全部唔關套戲事
好心請個science advisor 啦屌

算鳩數啦,電影入面d科學家通常都鳩up重要乜柒都識咁,明明個範疇可以大到要幾個field既人,但只要佢係主角佢就會識撚曬
過幾日oscar出提名名單,唔知呢套可有幾多項提名
屌鳩你咁有深度你地班柒頭點撚會睇得明
幾好睇ar,可以一齊估d 7腳ge目的,幾意想唔到

利申睇開tvb,成日估到劇情
小弟學術上認知不多
但真係覺得幾唔錯

呢套戲主要唔係講外星人
係講人對未知事物嘅恐懼
對事情睇法嘅單向性包括時間

我諗女主角本身冇能力睇到未來
一開始播佢同個女嘅片段係電影倒敘法
因為條片個些旁白好似有句「直至遇上他們」
姐係話係見到外星人之後

自從同外星人溝通後
夢見個女嘅片段越嚟越多
其實已經有少少hints

我唔知真實語言學係點
但套戲就係一個設定
語言係改變到成個人大腦運作
套戲由外星人語言嗰到己經講
原來佢哋嘅世界唔係單向性
甚至連時間都唔係
套戲展示出嚟係佛教同量子力學講嗰種未來現在過去同時存在
所以其實女主角之後一直喺時間線游走

包括個女問佢個名詞佢諗唔到
喺現在一刻鷹眼答咗佢
佢又即刻喺未來答返個女

將軍喺未來同佢講完佢老婆遺言
佢又即刻喺現在用電話講

女主角唔識外星字
佢又睇到未來佢本書中
即刻喺現在解碼

外星人其實唔係冇做過嘢
第一佢令女主角有游走時間嘅能力
第二佢令唔同國家團結
佢哋出現令唔同國家各有各行動,再令女主角變成救世主聯系支那。
喺未來個舞會到佢哋支外星旗係同其他國家並列
有啲似interstella,未來救咗過去令過去喺將來會救返未來
呢套戲就應該係外星人喺現在教咗地球人外星文同(好似其啲科技),地球3000年後救返佢哋

Sorry for 1999

巴打啲理解能力好勁,佩服
0.08333即係1/12
讀到個message只係佔空間嘅1/12,即係其他shell各自發放獨一無二嘅1/12 message,合哂12份message就係一個完整嘅message,呢個就係外星人俾人類嘅gift

故事提到學識左外星人嘅語言就可以預見未來,女主角就係呢套戲嘅過程得到呢個能力。有人對佢明知會離婚女兒死都照樣繼續感到奇怪,我就覺得,如果可以預見未來,你見到嘅未來就一定係你會選擇嘅未來,你如果見到未來A,但選擇B,咁你就會變左見到B,再改變選擇,見到嘅都會變,結果都係會跟返見到嘅選擇。咁樣我係咪命運?係咪整定、冇得揀?我就覺得唔係喇,只係你見到自己會揀嘅路啫,

但係,外星人都有預知能力,點解都會炸死左一隻?咁咪等同自殺?
女主角預見中國將軍show個電話號碼出嚟,所以用到衛星電話搵將軍...咁一開始點知個電話號碼?一開始點知個遺言?入左個loop到,係到故弄玄虛,扮深奧,其實根本就冇料扮四條
女主角預見中國將軍show個電話號碼出嚟,所以用到衛星電話搵將軍...咁一開始點知個電話號碼?一開始點知個遺言?入左個loop到,係到故弄玄虛,扮深奧,其實根本就冇料扮四條

你用人類線性思維諗係冇錯,但套戲個設定係外星人可以非線性
見到有啲人話外星人乜都冇做過就走左

其實個故事中段 Louise 第一次問個時隻外星心有講過話give weapon 個時大家都未知到底個weapon係乜野,呢點好正常

之後Louise開始不斷見到未來片段(事實上當佢明得越多外星語言),而佢自己都睇唔透發生咩事。

好啦然後有一幕係,Louise自作主張上左隻ufo度,呢度先至係故事既twist。Louise上左飛船之後同外星人近距離接觸,期間佢再次表示自己唔明白hectapods黎地球既目的。外星人重覆一次係黎help human 同埋give weapon。最重要但係冇乜人會為意既係外星人講左句 Luoise has weapon。

去到呢個point 其實成個目的已經好清楚,就係要train人類外星話同埋思維方式。而weapon 呢個字其實亦都唔應該譯做 weapon,而應該係tool咁亦都呼應返Louise同上校既對話(Louise話weapon 呢個點字可以解做tool都通)。

至於點解外星人唔寫英文,咁係因為如果佢地用英文溝通,就冇人會有外星人既思維,至於點解其他明白外星人語言既人體驗唔到非線性時間我諗係因為佢地太執著於人類科學既邏輯思維,而女主角就係一位語言學家。
見到有啲人話外星人乜都冇做過就走左

其實個故事中段 Louise 第一次問個時隻外星心有講過話give weapon 個時大家都未知到底個weapon係乜野,呢點好正常

之後Louise開始不斷見到未來片段(事實上當佢明得越多外星語言,佢就見得越多未來既野),而佢自己都睇唔透發生咩事。

好啦然後有一幕係,Louise自作主張上左隻ufo度,呢度先至係故事既twist。Louise上左飛船之後同外星人近距離接觸,期間佢再次表示自己唔明白hectapods黎地球既目的。外星人重覆一次係黎help human 同埋give weapon。最重要但係冇乜人會為意既係外星人講左句 Luoise has weapon。

去到呢個point 其實成個目的已經好清楚,就係要train人類外星話同埋思維方式。而weapon 呢個字其實亦都唔應該譯做 weapon,而應該係tool咁亦都呼應返Louise同上校既對話(Louise話weapon 呢個點字可以解做tool都通)。

至於點解外星人唔寫英文,咁係因為如果佢地用英文溝通,就冇人會有外星人既思維,至於點解其他明白外星人語言既人體驗唔到非線性時間我諗係因為佢地太執著於人類科學既邏輯思維,而女主角就係一位語言學家。
續上文

我認為女主角同Louise面對面交流個段其實交代左好多野。

女主角見到外星人講話自己有武器既時間好似即刻明哂外星人黎既目的咁,之後係咁用透視未來既技能改變現在。去到呢度我諗已經好清楚外星人口中既tool係乜

我諗外星人黎地球既目的係幫地球人準備未來佢地黎地球避難?外星人黎係想教識人類點樣理解佢地既語言同埋避免3000年後佢地再黎時同人類衝突
好好睇
我覺得班外星人係預視到3000年後需要地球人幫佢地
所以先分十二隻船黎透過主角團結地球人
如果無佢地出現
3000年內地球人會自相殘殺而滅亡
咁佢地都會跟住仆街
btw
覺得依套個感覺(唔係劇情)有D似interstellar
最後個twist(interstellar個五維空間)令人回味無窮

同我諗法一樣,準備捉埋老婆去睇,等佢知道乜嘢電影叫做有水準
冇睇tralier直接入場睇,理解到白頭髮都多幾條,不過係好睇嘅,但未去到interstellar嘅級數

對我來講interstellar翻睇次數極高,呢套戲嘅返嚟次數都算高,相當唔錯啦
見到d比錢大撚晒係到屌真係心諗做乜柒

有劇透

其實成套戲就係圍住用咩語言會影響一個人思想果句野
但係最尾打比個將軍有d牽強囉 十足bvs個martha咁

唔差既 可以入場睇下

其實唔牽強,我試下代入將軍嘅時間線

首先: 得將軍知佢老婆遺言
> 女主角打電話覆述將軍遺言
> 因為將軍之前冇接觸過女主角,所以女主角一定唔係喺之前就知道,咁(我估)將軍就喺呢個時候知道女主角係「能力者」,佢就知道自己嘅「使命」就係要喺佢將來嘅某一日同女主角講老婆遺言,所以佢呢刻就停止攻擊
> 18個月後將軍見到嘅女主角係「游走」過黎嘅女主角,問佢兩問知女主角仲未知咩事,於是(我估)將軍就斷定佢需要襯呢個唯一兩人親自會面嘅場合將老婆遺言講出

黎到呢度,將軍時間線繼續如常,女主角就「游走」返18個月前救世

sorry for 1999

其實身為將軍諗野一定唔會咁簡單
遺言都可以有人偷聽番黎
我就唔信知道將軍遺言就=係能力者

個將軍已經係未來講左個原因比女主聽
點解決仲要ff有好多可能令女主角知佢老婆既遺言
有d人會以為呢套係天煞地球反擊戰咁打外星人
呢種人唔話悶就假,唔該睇戲之前了解下套戲先去睇,唔岩你睇,睇完出黎又要屌鬼,自己攞黎賤

比左錢睇點解唔屌得?
睇戲之前要了解左先?
洗唔洗好似旅行社咁開番個茶會先?

你依家係買左個橙屌佢唔係桔呀on9

下依家我有屌到套戲唔貼題咩

我覺得唔好睇先屌又有問題?

人地屌緊D人唔知頭唔知頭去睇戲院,轉頭又屌套戲唔係佢想睇既野

你就衝出黎柒
上面好多巴打都講左點解好睇
我最有感覺就係「命運注定」呢個point
一諗起就覺得有d慘

反而我覺得佢配樂有d位好奇怪 好似唔係好match咁
不過framing真係堅正

不過我都明白點解大家評論咁controversial
始於外星人電影真係套陳腔濫調 太多人先入為主
我就好欣賞原作者可以係呢個咁泛濫既背景
諗到咁新鮮既idea

Btw一開始以為1/12係Riemann Zeta Function既野 以為講d外星人既數理有幾advance 點知諗多左
上面有巴打都講過話好多野都同12有關
我聽過一個推論係因為人既手指 唔計拇指有12節
所以12進制係方便手指計數
亦都係因為咁所以點解會有合指一算
因為可以用拇指黎計數
Oscar有8項提名
最佳影片
導演
剪接
攝影
改編劇本
聲音剪接
混音
還有美術指導
好有深度 想買碟返屋企J
Oscar有8項提名
最佳影片
導演
剪接
攝影
改編劇本
聲音剪接
混音

Amy adams
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞