有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
小弟學術上認知不多
但真係覺得幾唔錯

呢套戲主要唔係講外星人
係講人對未知事物嘅恐懼
對事情睇法嘅單向性包括時間

我諗女主角本身冇能力睇到未來
一開始播佢同個女嘅片段係電影倒敘法
因為條片個些旁白好似有句「直至遇上他們」
姐係話係見到外星人之後

自從同外星人溝通後
夢見個女嘅片段越嚟越多
其實已經有少少hints

我唔知真實語言學係點
但套戲就係一個設定
語言係改變到成個人大腦運作
套戲由外星人語言嗰到己經講
原來佢哋嘅世界唔係單向性
甚至連時間都唔係
套戲展示出嚟係佛教同量子力學講嗰種未來現在過去同時存在
所以其實女主角之後一直喺時間線游走

包括個女問佢個名詞佢諗唔到
喺現在一刻鷹眼答咗佢
佢又即刻喺未來答返個女

將軍喺未來同佢講完佢老婆遺言
佢又即刻喺現在用電話講

女主角唔識外星字
佢又睇到未來佢本書中
即刻喺現在解碼

外星人其實唔係冇做過嘢
第一佢令女主角有游走時間嘅能力
第二佢令唔同國家團結
佢哋出現令唔同國家各有各行動,再令女主角變成救世主聯系支那。
喺未來個舞會到佢哋支外星旗係同其他國家並列
有啲似interstella,未來救咗過去令過去喺將來會救返未來
呢套戲就應該係外星人喺現在教咗地球人外星文同(好似其啲科技),地球3000年後救返佢哋

Sorry for 1999

巴打解釋得好好,我又明多啲
上面東方姑娘解釋得唔錯,係女主角學識左外星語言先預見到未來
女主角同佢個女d片段係倒敘法,將現在與未來2條線穿插俾你地睇,現在係因,未來係果,結束即係開始,開始即係結束,形成一個循環

覺得唔係預見未來咁簡單,時間非線性,Amy Adam 係太空倉同八爪魚單獨接觸個時,八爪魚借左遊走未來既能力俾佢

八爪魚由三千年後黎到呢度,即係而家學到八爪魚文,亦都要三千年時間人類先會學識當中時間既能力
覺唔覺中國將軍個樣好似習近平

睇維基個將軍係香港出世,5歲移民美國
尋晚睇完, 覺得好撚正
完場有唔少人冷笑左聲/話睇唔明
我諗大部份人都以為係打外星人

上面巴打解釋得好好
我自己就好鐘意睇玩時間線嘅劇情
一開始真係俾佢fake晒
到解話畫果陣真係睇到呆左

除左時間線之外
我覺得佢形容語言呢一方面都好正
語言影響咗我地嘅思想
以前冇咁諗過, 睇完之後諗, 其實係真…

會入場睇多次
上網睇左外國有d 討論話12係有意思
係人類世界, 12 呢個數字同時間有好多關係 12個月 24小時 60分鐘 60秒
上網睇左外國有d 討論話12係有意思
係人類世界, 12 呢個數字同時間有好多關係 12個月 24小時 60分鐘 60秒

12星座,12生肖,12時辰

覺得唔係預見未來咁簡單,時間非線性,Amy Adam 係太空倉同八爪魚單獨接觸個時,八爪魚借左遊走未來既能力俾佢

八爪魚由三千年後黎到呢度,即係而家學到八爪魚文,亦都要三千年時間人類先會學識當中時間既能力

唔係預見呀
係直接時間線游走
因為對佢嚟講唔係單向性

你岩呀

唔係預見呀
係直接時間線游走
因為對佢嚟講唔係單向性

唔係游走呀
淨係預知
原著小說就係講女主角知道未來
但係改變唔到任何嘢

唔係預見呀
係直接時間線游走
因為對佢嚟講唔係單向性

唔係游走呀
淨係預知
但係改變唔到任何嘢

電影入面女主角好明顯係游走

唔係預見呀
係直接時間線游走
因為對佢嚟講唔係單向性

唔係游走呀
淨係預知
但係改變唔到任何嘢

女主角係湖邊同個女講之後會有種避唔到既病 睇落係似遊左去未來 見佢呆一呆先回應個女

唔係游走呀
淨係預知
但係改變唔到任何嘢

女主角係湖邊同個女講之後會有種避唔到既病 睇落係似遊左去未來 見佢呆一呆先回應個女

我都覺得係遊走,係宴會上面,女主唔知自己同將軍講過咩,呢個時候現在既女主遊走到未來詢問將軍詳情,咁現在既女主就即刻打電話俾將軍,覆述將軍講既野俾未來將軍聽 所以唔算預知?因為佢可以見到任何時間點上面既野,可以作出任何改變?1999
冇咩期待入場睇覺得幾有驚喜,個twist其實一路有鋪排,去到中後段大概估到
當然有唔少犯駁位,例如學外星話果part都幾兒戲
同埋冇理由打個電話就可以阻止將軍,後來覺得咁諗都係太過線性思考,既然都知到左‘果’,真係咩都可以比你講曬
其實最大感受係人類因為語言影響思維,對於未知會好恐懼,但若然你知道結果仲會唔會好似amy adams咁做呢

btw有樣野幾好笑係之後睇返報導,導演話拍攝期間唯一見amy adams發嬲係佢講普通話果度,因為冇比足夠時間佢準備,不過佢都完成得好好,但戲入面完全唔係咁

唔係游走呀
淨係預知
但係改變唔到任何嘢

我都覺得係遊走,係宴會上面,女主唔知自己同將軍講過咩,呢個時候現在既女主遊走到未來詢問將軍詳情,咁現在既女主就即刻打電話俾將軍,覆述將軍講既野俾未來將軍聽 所以唔算預知?因為佢可以見到任何時間點上面既野,可以作出任何改變?1999

如果係「游走派」應該明你講咩
利申我明
睇完
套戲令我諗起LUCY(當然呢套高手好多)
睇完都唔係好知想點
個目的都係做啲科學概念嘅假設咁
本身麻麻地玩飛機大砲既科幻片,所以好撚鐘意呢套戲 前段個氣氛真係營造到幾緊張震撼,特別係第一次入個shell同見到啲七爪魚 不過中段真係有啲拖,但係都係為解謎而鋪排,到後尾個twist位出現都幾震撼 同埋配樂加左好多分 片尾曲都好正,成首係到哼外星語
佢講到學外星文就可以'預知'未來,咁係咪之後全世界都有呢個能力? 定係女主悟性高先得?
見前面啲人又話訓又盛
諗住仲要睇早場 呢次訓硬啦
點知幾好睇 幾鍾意佢個配樂
https://www.youtube.com/watch?v=EXNvm-7ZZVc 呢首
見前面啲人又話訓又盛
諗住仲要睇早場 呢次訓硬啦
點知幾好睇 幾鍾意佢個配樂
https://www.youtube.com/watch?v=EXNvm-7ZZVc 呢首

我都覺得正
有d人會以為呢套係天煞地球反擊戰咁打外星人
呢種人唔話悶就假,唔該睇戲之前了解下套戲先去睇,唔岩你睇,睇完出黎又要屌鬼,自己攞黎賤
有d人會以為呢套係天煞地球反擊戰咁打外星人
呢種人唔話悶就假,唔該睇戲之前了解下套戲先去睇,唔岩你睇,睇完出黎又要屌鬼,自己攞黎賤

比左錢睇點解唔屌得?
睇戲之前要了解左先?
洗唔洗好似旅行社咁開番個茶會先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞