有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike
套戲係解釋個過程可能未必令所有人都可以明白,但佢又未至於將個概念搞錯?就我咁睇,我一路睇都搵唔到咩大漏洞係令佢係論述的過程入面將成個概念講錯...

佢個理論無漏洞
因為根本無解釋過任何嘢
點解學外星語可以預知未來?
無得解
總知就係咁

女主角應該一開波就可以預知未來 佢未接受任務之前已經flashback 到d片段
好似d new age話有d人係有預知能力 (因意識去到高於4維)
外星人同女主角都有此能力
不過如果套戲話時間非線性 咁有預知未來呢樣野係可以解釋得到
只係外星人點名佢有呢個能力 可能係咁 先專燈係未來返黎抽佢入去溝通

我都係就我理解up下 1999

一套戲冇講過我地自不然就當係bugs,我會話套戲唔係冇解釋,不過係解釋上做得極差。
老實講,我就唔覺得套戲係真係咁一文不值,佢的error係相當程度上都係因為佢用一個好controversial的theory去開展,而佢又唔可能好似big-short咁突然打破第四面牆去解釋。佢有d地方的確描述得唔夠細緻,有bugs,但我覺得成個故事唔係單單只有人類同外星人溝通呢個層面。套戲都嘗試借溝通同語言呢兩個元素去講述溝通呢個概念的複雜性,或者係借一個瘋狂的演繹去睇返Sapir-Whorf hypothesis呢個理論本身有咩可取同唔可取的地方。我覺得呢d地方都為套戲增添一d趣味
唔同人有唔同觀感都好正常啫
小弟幾鍾意部戲,諗到好多嘢

可唔可以分享下諗到咩?
想睇下啟發到你啲咩
好睇喎 你地係咪諗住睇外星人大戰地球人
覺得呢個導演同Nolan好識用音樂攪氣氛(不過Nolan再重手啲)
原本想講外星人落嚟乜撚都唔做係咪on9
但....基於佢哋可以睇到未來所以成碌木咁等Amy Adams 黎交流又好似順理成章...

可唔可以分享下諗到咩?
想睇下啟發到你啲咩

我覺得套戲嘅重點從來都唔係外星人,係溝通。人對未知嘅恐懼、對新事物嘅戒心、對思考嘅單向性,呢套戲都嘗試剖析一次。我唔敢講套戲已經解開晒呢度所有嘢,但佢透過一個科幻故事重新建立一次呢堆嘢,對小弟嚟講係幾震撼
覺得呢個導演同Nolan好識用音樂攪氣氛(不過Nolan再重手啲)
但....基於佢哋可以睇到未來所以成碌木咁等Amy Adams 黎交流又好似順理成章...

如果一早知
做咩要嚟12架船?
嚟一架咪得囉

如果一早知
做咩要嚟12架船?
嚟一架咪得囉

Arrival 會唔會係第一集?
會唔會有departure 😂
0.0833333=1/12係講緊佢地降落左12個地方,有12個國家面對緊,而每個國家都無coop
所以係1

如果一早知
做咩要嚟12架船?
嚟一架咪得囉

黎一架唔可以幫到humanity提升掛?同埋我諗出唔同數量既船,結局都唔會一樣

如果一早知
做咩要嚟12架船?
嚟一架咪得囉

因為想全世界人類團結?
我睇到你最主要既不滿係劇情唔合理
其實可能用奇幻題材去寫呢個故事會比適合(我諗到既係另一套戲The Fountain),因為個中心思想其實係詩意多過科學

可唔可以分享下諗到咩?
想睇下啟發到你啲咩

我覺得套戲嘅重點從來都唔係外星人,係溝通。人對未知嘅恐懼、對新事物嘅戒心、對思考嘅單向性,呢套戲都嘗試剖析一次。我唔敢講套戲已經解開晒呢度所有嘢,但佢透過一個科幻故事重新建立一次呢堆嘢,對小弟嚟講係幾震撼

我都覺得重點係在於溝通呢樣野,成套戲唔係單單講外星人咁少,佢個視野其實都放左係人類整體,而唔係單單視人為一個個個體。

可唔可以分享下諗到咩?
想睇下啟發到你啲咩

我都覺得重點係在於溝通呢樣野,成套戲唔係單單講外星人咁少,佢個視野其實都放左係人類整體,而唔係單單視人為一個個個體。

人類對未能用語言溝通既物體/人類感到恐懼,掉轉黎睇其實同小朋友一樣,佢一樣唔識你既文字,你要用感受一步一步咁學識/教識對方既語言,先可以一步一步建立溝通

用外星人既橋講人類文字/語言溝通條橋幾好
唔係好接受到女主角有預知未來。如果套戲係靠推出來估個答案覺得會好睇d
女主角未來會開班教外星話,即係好多人可以見到未來
覺唔覺中國將軍個樣好似習近平
好彩睇左先入黎
暫時睇落都唔見得其他人學左外星語會得到能力
女主角可以進行時空跳躍應該係與生俱來
但佢接觸外星人之前未意識到
我相信地球上只有女主角一個「能力者」
問題係外星人黎嘅目的係咪為左撮合男女主角
你地一路講嘅flashback我唔認同

我認為: 電影入面每個鏡頭由一開頭到最尾都係跟緊「女主角自己嘅時間線」,加上佢話時間唔係線性,女主角根本就係行緊自己嘅時間

至於點解咁行,實在冇得駁
自己整咗套戲原著eBook「你一生的故事」,有興趣可以喺依度download
https://goo.gl/V7OK4U
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞