有冇人睇左天煞異降

351 回覆
27 Like 8 Dislike

除左hannah 開頭同最後都有講開始同完結到底點定義

連剪法都係非線性
btw好希望之前話套戲鳩既人睇下解釋 不過佢地應該都係屌完就唔會再入番黎

+1
無睇過trailer 俾人拉入戲院
比預期中好睇 原本以為又係外星人侵略地球個類

美中不足:
說服中國將軍個part說服力好弱
男主既設定有問題

其實男主作用唔少 有4個 問題係出喺呢4樣野既功能都大部分可以被取代 令到個角色好虛弱
1.解1/12出黎
2.解圖形文字(其實都只係用一句對白黎話佢有幫手解 )
3.喺一d對手戲上反襯女主既重要性(例如佢話要問外星人有冇超光速技術 上校就話佢地連hello既意思都傳達唔到比外星人聽)
4.作為女主角要面對既悲慘命運一部分+揭曉之前女主個女幻影唔係過去而係未來 帶出女主無悔接受命運既勇敢

對於第1同第2點 點解要設定佢係物理學家 佢用既全部係數學知識 設定成數學家唔會好d咩 對於第3點 我覺得以上校黎反襯已經好夠 尢其女主角向上校解釋what is your purpose on earth個段真係型撚到 最後得番第4點係真係有用

睇前面好似話原著理論性較多 都係用男主去引出 不過電影唔想落太多physic所以cut 左
[quote]好多話套戲犯駁既都人好撚低質

1. 外星人知未來 仲洗兩邊on99由abc開始學?唔一黎用英文?

答:入面講到個個語言學假說咪話左話言可以反過黎影響對事既睇法甚至思維 就係要女主去學佢地個語言 先可以令佢學到預知未來既能力

2. 如果現在都未發生 就有未來可以將d野帶比現在 仲誇過平衡宇宙

答:先答你可能性既問題 打個比喻 人類就係行緊山既人 外星人就係喺高空望落去既人 佢知道你黎緊條路只要先轉左後轉右就會到目的地 於是佢話你聽"你要先轉左後轉右" 有咩問題 只係你仲係用左線性既方法去諗時間 一定要"先"有"過去"既因 "後"有未來既果 而冇設想過如果其實所有野都係整定既話會點 佢要講既係外星人對時間既睇法就係過去同未來所有野都知 佢地一黎就知道"發生A之後會發生B" 中間既原因(因果概念)同埋先後概念對佢地根本唔重要(因為因果概念係for我地呢種唔知未來既生物用黎推想未來既方法) 同時亦套戲想帶出既問題:究竟如果女主角想改變呢個未來 佢改唔改變到?其實(如果)佢最後"選擇"繼續同男主一齊 係咪都係整定?最後都係問返人有冇自由意志同埋係咪所有野都係整定既問題

3.教一個bb仔一個文字竟然連一幅圖也不用 是十分好笑的

答:教"walks"個陣 男主行黎行去比佢地睇 咁撚樣都叫無用圖

我暫時諗到既最大bug就係點解一句話就會說服到佢撤軍

d外星人千里迢迢黎地球on99咁棟係度 要 估佢地做咩
佢地都知全地球得女主角有預知能力 理解到佢地d文字
都搵架大d既母艦泊係女主角屋企門口 比d提示人啊要人學佢d野都 女主角無上到船就撼宇宙人滅絕架
千里迢迢on99咁企係到 要人估 你估唔到啊?咁我死啦88

全宇宙人睇佢頭 睇佢台戲 應該泊架母艦歡迎佢上船

歡迎 歡迎 熱烈歡迎
on9 on能9.
高科技,但比人類炸到奄奄一息,但塊膜又冇爛,係咩玩法 之後,啲飛船又好似趕收工咁突然消失哂 有個位唔明,即係如果你會知到你之後會有咩發生,就算好似主角咁唔會改變選擇,但已經知度哂啲嘢,咁會好似已經經歷過兩次咁,啲驚喜嘅事情會冇咁,但又有啲位插入番個女主角驚起樣,好怪,同男主都會feel到女主會好似看透世事咁?人生好冇癮囉,咁點解會開心呢?但之後又講女主好開心

記憶同體驗應該係兩樣野黎
好似最後問鷹眼如果知道未來係點你會點做
之後比鷹眼既答覆冧到一樣

你對完六合彩 中左你會開心
到你拎錢你咪又係會開心多次

即係咁
你問下睇幾次你的名字果d人
點解睇左咁多次仲會話好感動之類

即係咁

駁唔到會感動多次,但高科技但輕易被炸到就死又點睇呢?
利申:睇左幾次你的名字

即係咁

駁唔到會感動多次,但高科技但輕易被炸到就死又點睇呢?
利申:睇左幾次你的名字

即係唔係要反駁d咩野
而且高科技被炸死同我講體驗未來應該無咩關係
不過呢
人類相對動物都算高科技
但都好易比動物殺死
睇完 一般啦 好睇就一定唔係
其實個故事好薄弱
屌 一句話好有深度 就話套戲乜柒咁好乜柒咁正
然後話人唔識睇戲

其實係咪好多人到最尾尾先知女主角一直睇到既係未來
然後話人唔識睇戲

差唔多最尾先知,咁你幾時知?
然後話人唔識睇戲

佢問個靚妹係邊個時就知
然後話人唔識睇戲

我唔太記得對白句野點講
大概意思話鷹眼自己讀科學 冇異性緣
然後女主角就話就算識溝通都同你一樣
然後話人唔識睇戲

我唔太記得對白句野點講

嗰時我以為佢離婚單身
然後話人唔識睇戲

我唔太記得對白句野點講

嗰時我以為佢離婚單身

想問 如果睇左原著? 係咪應該知道晒結局
如果係知道晒既話 又或者比人劇透左 係咪會大打折扣
故事劇情發展有d位唔係幾令人信服,但係透過用"外星人入侵地球"呢樣野串連成套戲帶出其他問題 (好似上面巴打討論既 eg 語言.溝通.命運 之類)我覺得呢個表達手法幾有趣 sorry for 1999
然後話人唔識睇戲

我唔太記得對白句野點講

嗰時我以為佢離婚單身

想問 如果睇左原著? 係咪應該知道晒結局
如果係知道晒既話 又或者比人劇透左 係咪會大打折扣

我未睇過原著
呢套戲比較可以睇 係因為佢將時間線打亂
如果知道哂 呢個手法就冇效果喇
其實女主角知道自己嘅將來之後仲諗緊照唔照住行果陣
我仲估呢個係佢做決定嘅時候
點知鷹眼突然間示愛
果下我反應係,哦,原來係鷹眼開口先,咁好難有得揀喇
所以我覺得有時唔係女主話晒事
根本天時地利人和都推動緊佢去跟從命運
想問一下 上教去搵女主角果陣
女主角反問果句有乜野意思?
點解會令上教主動搵返女主角幫手?

我都唔明呢到
想問一下 上校去搵女主角果陣
點解會令上校主動搵返女主角幫手?

我都唔明呢到
一開始啲氣氛營造得幾好
睇到有啲緊張
想問一下 上校去搵女主角果陣
點解會令上校主動搵返女主角幫手?

我都唔明呢到

好簡單 banks叫上校去Berkeley 問下另一個語言學家關於戰爭既梵文 佢最後答爭執 而banks就答想要更多牛 兩個答案其實都岩 Berkeley語言學家解釋比較文學直接 只係banks佢認為文字基於文化差異 有時每個詞語可以有幾個不同意思 而上校正正需要呢種特質 當你遇見另一種species 要一個想法更全面更多可能性既人同alien接觸

我都唔明呢到

好簡單 banks叫上校去Berkeley 問下另一個語言學家關於戰爭既梵文 佢最後答爭執 而banks就答想要更多牛 兩個答案其實都岩 Berkeley語言學家解釋比較文學直接 只係banks佢認為文字基於文化差異 有時每個詞語可以有幾個不同意思 而上校正正需要呢種特質 當你遇見另一種species 要一個想法更全面更多可能性既人同alien接觸

所以最後扣番species話要weapon既時候 banks話有時詞語有幾個意思 weapon未必係武器 可能係工具既意思 就代表左佢本身佢個人對語言既mindset
連第一幕同最後一幕個shot 都一樣
天花板tilt 落尼
其實咁多人覺得中伏係因為戲名太商業化 令觀眾以為係傳統外星生物人片 又係大戰外星人

呢套電影真係上乘之作
融合左 語言 溝通 宗教 時間 未來 既意念

套戲好多元素都暗示左非線性時間
圓形既外星文字 個女既名串法
至於個女既片段又唔覺係玩觀眾
無人話過插入既片段一定係回憶

溝通呢個意念玩得好癲
用唔同語言有唔同思維 解釋到點解女主角可以預視自己人生 因為女主角要學習外星語言 所以先可以有外星人既思維 知道未來係有多個可能

而且當所有官方溝通方法都唔得 還原最基本 簡簡單單打一個電話都已經講到想講既野

有人話打比將軍用遺言說服將軍太兒戲 其實呢個方法最work 中國係人治 係緊急時候當然動之以情 打動話事人 唔通係緊急時候仲以同佢地講一大堆理論咩?
其實咁多人覺得中伏係因為戲名太商業化 令觀眾以為係傳統外星生物人片 又係大戰外星人

呢套電影真係上乘之作
融合左 語言 溝通 宗教 時間 未來 既意念

套戲好多元素都暗示左非線性時間
圓形既外星文字 個女既名串法
至於個女既片段又唔覺係玩觀眾
無人話過插入既片段一定係回憶

溝通呢個意念玩得好癲
用唔同語言有唔同思維 解釋到點解女主角可以預視自己人生 因為女主角要學習外星語言 所以先可以有外星人既思維 知道未來係有多個可能

而且當所有官方溝通方法都唔得 還原最基本 簡簡單單打一個電話都已經講到想講既野

有人話打比將軍用遺言說服將軍太兒戲 其實呢個方法最work 中國係人治 係緊急時候當然動之以情 打動話事人 唔通係緊急時候仲以同佢地講一大堆理論咩?

補充
點解女主角預視自己將來冇好結果 點解仲要去簡一樣選擇?
套戲都講左 即使結果一樣 但你可以去體會過程中既美好

就好似養狗 你明知佢頂盡得十幾年命 一定會見住佢死 自己一定會傷心 但係點解仲養 ?
因為佢仲在生時 你可以陪佢玩 去放狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞