創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike
成日見啲igshop啲followers好勁,好似好多生意
最近有聽過賣韓國衫賣左4年幾今年買左樓
自己都想賣下手作仔,但客真係有咁多?

followers好少可係你D客, 佢地見你個shop d 相靚靚地就會follow (前提你識宣傳), 韓國衫依家無得做架啦, 太大競爭, 炒下水貨名牌衫就仲可以同人鬥價

利伸: 手作仔網店撈左5年, 客既數量無減弱趨勢, 我估最少玩多5年都仲得, 假設INTERNET無咩大變化
基本都熟哂點本地點運作, 發展緊外國
生意難做 個人一懶就冇錢賺

同感, 如果我勤力, 一定可以賺多個double 可惜我一日最多開6粒鐘工
賣玉係咪瀨得屎
唔知玉咩品質 但人手磨出黎 幾精緻

玉個市場仲淡過金器鑽石喎 (香港黎計) 地鋪都越見越少
唔係話好多假玉架咩 要有人信你先撈到
開緊會計師樓揮手

巴打大茶飯,有機會合作

大家有咩問題交流下啦
幫到一定幫

萬一被人稅局查數要搵你幫手, 條數極亂
BTW, 有冇人真係會認真KEEP RECORD, 一個月成千條數, 望住都懶得執
想開飲品甜品店(唔做堂食)
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野
反而裝修同雪櫃嗰part就好頭痛
因為個金額都唔細,但又唔省得

另外就係煩菜式
(其實得幾樣,因為係有生果主題)
要整到一樣出色既野食係好難

有咩唔明可以問下我
P.S.做左3年甜品 2次幫人開鋪(由零做到汁都試過)

Bro有無telegram?

得wechat 同whatsapp
WeChatarlingloveme_

有咩唔明可以問下我
P.S.做左3年甜品 2次幫人開鋪(由零做到汁都試過)

Bro有無telegram?

得wechat 同whatsapp
WeChat: Darlingloveme_
留名
支持
個post一路無沉。感動
IT 狗創業留名

主要接 app 同 web project
想問下你地意見
畢業即刻搵工好
定創業好 個心就好想創業
但明白無家庭無咁簡單
屋企人都會覺得你不務正業
已經有方向做咩
但始終讀完書無接觸過外面世界
好似又太急
但又怕比人搶左頭啖湯
無家底*

followers好少可係你D客, 佢地見你個shop d 相靚靚地就會follow (前提你識宣傳), 韓國衫依家無得做架啦, 太大競爭, 炒下水貨名牌衫就仲可以同人鬥價

利伸: 手作仔網店撈左5年, 客既數量無減弱趨勢, 我估最少玩多5年都仲得, 假設INTERNET無咩大變化

其實igshop可以做嘅宣傳大約有啲咩?
真心唔識,見fb就可以比錢賣廣告,但ig真係唔太識
創業It vr,之前開過類似post潛左
想問下你地意見
畢業即刻搵工好
但明白無家庭無咁簡單
已經有方向做咩
好似又太急
但又怕比人搶左頭啖湯

你幾時畢業
我就係exactly 你個case
我揀左創業
各方面野都學緊
有去d商界聚會同上下創業知識堂
又自學相關技術
而家冇業係要屋企零用支持
但叫飯都自己煮盡減生活成本
做糖水甜品鋪有興趣
同人一齊搞過
我搞mkt d野

其實igshop可以做嘅宣傳大約有啲咩?
真心唔識,見fb就可以比錢賣廣告,但ig真係唔太識

最基本就SEO, 咩都岩用, 實際就睇你賣咩, 唔同做法

巴打大茶飯,有機會合作

大家有咩問題交流下啦
幫到一定幫

萬一被人稅局查數要搵你幫手, 條數極亂
BTW, 有冇人真係會認真KEEP RECORD, 一個月成千條數, 望住都懶得執

你係無限公司?
點都迫自己用excel keep 下record 啦
愈亂多數搵人搞都愈貴
簡簡單單record 下每個月既收入
有咩支出咁
然後d 單一個月一堆咁夾埋佢
搭車出街食飯增值既單有幾多keep 幾多
養成個習慣
個個開網店都幾皮一個月
個個開網店都幾皮一個月

網店係大趨勢, 你鋪租每月先比皮野點頂
想問下你地意見
畢業即刻搵工好
但明白無家庭無咁簡單
已經有方向做咩
好似又太急
但又怕比人搶左頭啖湯

你幾時畢業
我就係exactly 你個case
我揀左創業
各方面野都學緊
有去d商界聚會同上下創業知識堂
又自學相關技術
而家冇業係要屋企零用支持
但叫飯都自己煮盡減生活成本

睇創咩業啦 始終跟人學下野先創業 會錯少好多無謂野 又有錢收
點解一出黎就要創業咁睇唔開

利申岩岩grad, 一路打工一路part time 創業 差唔多可以全職做
IT 狗創業留名

主要接 app 同 web project

留個contact 遲下有機會搵你 我做uiux
個個開網店都幾皮一個月

網店係大趨勢, 你鋪租每月先比皮野點頂

係呀,好彩paypal條友介紹我用d現成website, 每個月幾佰ok, 佢email係nkcheung@paypal.com, 你話lihkg條友介紹ok, 仲有,有陣時賣design都可以揾到$,例如 http://tshirt-factory.com ,佢專賣graphic 比人印 tee 去賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞