創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike
留名學野 有idea 要寫app但冇本所以自己慢慢自學緊
另外都想試下搞IG FB代購攞下經驗 但而家其實係咪好飽和 好似一街都係冇gimmick好難突圍
諗緊點壓縮成本去開始 eg識人係當地寄貨 有間屋做倉儲貨但諗唔掂運輸
最後想問下邊度會有多d創業班學下野識下人
另外都想試下搞IG FB代購攞下經驗 但而家其實係咪好飽和 好似一街都係冇gimmick好難突圍
諗緊點壓縮成本去開始 eg識人係當地寄貨 有間屋做倉儲貨但諗唔掂運輸

巴打我都係同一情況 不過我覺得手機市場係鬥快,所以自己學寫既同時都諗住比錢搵人寫左先
都好掙扎創唔創業,一來會係辛苦錢未必賺得多,二來真係要好多時間投放

我5年前買層樓收租,淨係樓價到而家都升左300萬,仲未計每月租金,每個月乜都唔駛做錢搵錢就50k-60k落袋

香港地買樓收租會唔會真係好過創業

如果搵到岩自己興趣就去馬,無就hea 下都可以

如果我有你咁, 我肯定HEA搞下D 安全生意算。人各有志, 我就偏向搵夠收手
如果我早5年出世, 我都買左樓 肯定搞劏房生意 必賺

巴打我都係同一情況 不過我覺得手機市場係鬥快,所以自己學寫既同時都諗住比錢搵人寫左先

代購都無咩經驗, 收訂, 幫人買, 運, 收到, 寄比人...,
呢一行, 鬥價姐, 唔使gimmick,
運輸以我所知蚊型代購都係儲夠特定貨量就PACK箱寄
大型果D咪直接同速遞傾價

巴打有冇tg
留名學野

利申: 已開公司做緊老本行TRADING
純為夢想唔係for賺錢
好想開hostel 連選址都諗好埋
但無資金

係咪有爸打想搞hostel 我都想

有機會可以夾下做股東 本身做緊酒店業
pish
想搞網站,但唔識寫網站,應該要點搞呢?

除左比錢人寫, 應該無咩方法 現成果D免費網太雞
留名

用左免費果啲先,如果你產品唔多(如唔過千)其實好夠用. 試左市場buy你產品先再scale up都唔遲

用左免費果啲先,如果你產品唔多(如唔過千)其實好夠用. 試左市場buy你產品先再scale up都唔遲

agger

agger

我自己個網run左三年,今年終於決定upgrade, 比錢搵人起過個網站,hkd200k

agger

我自己個網run左三年,今年終於決定upgrade, 比錢搵人起過個網站,hkd200k

恭喜
pish
pish
明知創業的事,急唔黎。
但經常仍然會為短時間既上落同不乎預期既進展而感到沮喪
明知創業的事,急唔黎。
但經常仍然會為短時間既上落同不乎預期既進展而感到沮喪

可以focus on planning and strategy, 大不了東山再起
pish
有冇it人諗住係chatbot發展?
有冇it人諗住係chatbot發展?

how? AI?
留名學野

利申: 已開公司做緊老本行TRADING

trading係咪考眼光搵貨源然後搵客賣出去?
讀marketing
剩係識幫大牌子諗strategy但係冇一技之長做生意
完全唔知從咩開始
做裝修都起碼可以靠自己接生意搞裝修丫 (有FRD做左幾年裝修已經開公司)
有另一個FRD做做下整車, 開車房, 同拍檔唔岩, 直接俾幾十萬佢頂黎做

我戶口從來都冇咁多錢過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞