創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike
有冇巴絲做過/緊人造首飾網店
生意會唔會好淡

蘇聯鑽? 識宣傳入到靚貨就緊有肉食, 有龐大師奶港女客戶群 以我所知, 有幾間純網店都做到開實鋪

唔係 貨源係平價首飾
零售價會around 幾拾到100hkd

800k, 巴打ONE MAN BAND定有TEAM/請人?
我單拖撈網店一年去到盡都係得450k左右 唔係好夠時間用, 好多IDEA未實行

做咩一個人做得咁快

小眾野手作仔,不過年齡層好廣。單拖入貨,製作,出貨,宣傳,BRANDING 一腳踢,
一開始純粹當外快, 兼職搞左2年, 慢慢上左軌道開始搵得多過正職 辭埋工全職搞, 不過都係唔夠時間兼顧營業同發展兩方面

自己website?

800k, 巴打ONE MAN BAND定有TEAM/請人?
我單拖撈網店一年去到盡都係得450k左右 唔係好夠時間用, 好多IDEA未實行

做咩一個人做得咁快

小眾野手作仔,不過年齡層好廣。單拖入貨,製作,出貨,宣傳,BRANDING 一腳踢,
一開始純粹當外快, 兼職搞左2年, 慢慢上左軌道開始搵得多過正職 辭埋工全職搞, 不過都係唔夠時間兼顧營業同發展兩方面

自己website?

用wordpress自己寫左個網,加埋 fb,ig, 同大大小小channel用哂, 推到GOOGLE排第一
另外發展左小小外國銷路ebay etsy, 有哂IDEA可以再發展多D (有時間的話)
有冇巴絲做過/緊人造首飾網店
生意會唔會好淡

蘇聯鑽? 識宣傳入到靚貨就緊有肉食, 有龐大師奶港女客戶群 以我所知, 有幾間純網店都做到開實鋪

唔係 貨源係平價首飾
零售價會around 幾拾到100hkd

咁點解唔做蘇聯鑽, 我老婆買果D都係百零蚊

做咩一個人做得咁快

自己website?

用wordpress自己寫左個網,加埋 fb,ig, 同大大小小channel用哂, 推到GOOGLE排第一
另外發展左小小外國銷路ebay etsy, 有哂IDEA可以再發展多D (有時間的話)

香港網店未飽和,有魄力就可以打出自己一片天,共勉之呀巴打

自己website?

其實係咪就咁搵d速遞公司送貨就得?

自己website?

係呀,都好簡單。係marketing 要花功夫

自己website?

郵局同順豐啦我就, D貨細件, 大件貨就可能另外玩法

做咩一個人做得咁快

自己website?

如果有人注資幾百萬,你有無興趣發大嚟攪

自己website?

係呀,都好簡單。係marketing 要花功夫

宣傳真係見真章, 好多間新興想同我分一杯羹, 但都係做唔住消失 好大原因係我霸死左GOOGLE 第一頁, 一打果樣野成頁都係我, 佢地宣傳=幫我宣傳

做咩一個人做得咁快

自己website?

我樣野太小眾, 同埋發大都唔使咁多錢, 租間STUDIO 請幾條友返工就得 我同期兩間對手都係咁發展黎搞, 但唔知佢地有冇賺多左錢就真, 網店0成本, 落實搞就固定租金人工

BTW, 某連鎖戲院搵我搞合作PROMOTION, 第一次有上市公司搵我咁巴屎閉 但佢地出手好低要你成本價

做咩一個人做得咁快

自己website?

我樣野太小眾, 同埋發大都唔使咁多錢, 租間STUDIO 請幾條友返工就得 我同期兩間對手都係咁發展黎搞, 但唔知佢地有冇賺多左錢就真, 網店0成本, 落實搞就固定租金人工

BTW, 某連鎖戲院搵我搞合作PROMOTION, 第一次有上市公司搵我咁巴屎閉 但佢地出手好低要你成本價

“免費幫你宣傳” 既on9技倆

“免費幫你宣傳” 既on9技倆

無錯, 佢就係話幫我promote brand 潛台詞明壓你價啦蚊型公司仔快快謝主隆恩
問題太多,拆一個黎兩個,之後就會想逃避個樣野,跟住就收皮,所以恆心真係好重要

自己website?

我就掉返轉,做咗週邊網店先,之後先再開自己主網,依家要導向D客去主網買。有冇多D tips 點推去google第一,我暫時第2
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩

好勉志! 網上平台係我地既金礦!
都好掙扎創唔創業,一來會係辛苦錢未必賺得多,二來真係要好多時間投放

我5年前買層樓收租,淨係樓價到而家都升左300萬,仲未計每月租金,每個月乜都唔駛做錢搵錢就50k-60k落袋

香港地買樓收租會唔會真係好過創業
我開旅行社呀
都好掙扎創唔創業,一來會係辛苦錢未必賺得多,二來真係要好多時間投放

我5年前買層樓收租,淨係樓價到而家都升左300萬,仲未計每月租金,每個月乜都唔駛做錢搵錢就50k-60k落袋

吸血鬼係最穩陣,不過生意有機會發大嚟攪,最好 why not both

如果搵到岩自己興趣就去馬,無就hea 下都可以
我開旅行社呀

近呢兩年開。咁多網上平台,唔會好大壓力咩?
想開正宗嘅日本拉麵,點係日本請師傅黎?
想開正宗嘅日本拉麵,點係日本請師傅黎?

係日本登報?廚藝學園? 但你要幫佢搞簽證之類

如果搵到岩自己興趣就去馬,無就hea 下都可以

如果我有你咁, 我肯定HEA搞下D 安全生意算。人各有志, 我就偏向搵夠收手
如果我早5年出世, 我都買左樓 肯定搞劏房生意 必賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞