創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike
想開正宗嘅日本拉麵,點係日本請師傅黎?

求其請個日本佬坐陣,整堆靚靚海報話源自大和乜乜乜。攪靚個marketing,搵一堆food blogger狂煲,再加openrice打手。出海膽紫薯芝士綠茶麵,咁就可以紅番一年半載架喇。

諗住長做

你同係日本正宗過黎香港擴張嗰啲老牌好難鬥wor

你自己對拉麵好有心得,或者以前去過學藝?
想開正宗嘅日本拉麵,點係日本請師傅黎?

求其請個日本佬坐陣,整堆靚靚海報話源自大和乜乜乜。攪靚個marketing,搵一堆food blogger狂煲,再加openrice打手。出海膽紫薯芝士綠茶麵,咁就可以紅番一年半載架喇。

諗住長做

上水有間叫 麵家山下, 開左好耐, 到今時今日都日日爆場
人地係特登係日本娶個女大廚做老婆返黎, 你可以參考佢做法

成功靠幹妻
我唔信高登咁鐘意打工
連登廢青、中、老多,一係攪革命打救全香港,創業?不了
Base - 廣告
投資 - 婚攝+studio、小型旅行社
個人 - 網店、批發

有雖要or合作搵我

Hi 巴打 小型旅行社想搵你傾啲野 如果仲係度就射個email比我

hellokykc@gmail.com
想請教下各位巴打一開頭係點樣宣傳?

睇你做邊行
Online digital marketing for啲新興行業 網店
Key words: SEO, Facebook Ad Optimisation

食店不外乎都係上OpenRice 搵打手(你真係好食既啲打手真心寫緊係最好)

其他就睇你做咩先答到
留名學野
有d興趣
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩

youtube channel名

小眾野手作仔,不過年齡層好廣。單拖入貨,製作,出貨,宣傳,BRANDING 一腳踢,
一開始純粹當外快, 兼職搞左2年, 慢慢上左軌道開始搵得多過正職 辭埋工全職搞, 不過都係唔夠時間兼顧營業同發展兩方面

自己website?

用wordpress自己寫左個網,加埋 fb,ig, 同大大小小channel用哂, 推到GOOGLE排第一
另外發展左小小外國銷路ebay etsy, 有哂IDEA可以再發展多D (有時間的話)

皮革?
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩

寫blog ?係咩類型

有startup 做緊 廢事賣廣告
Search :influencer network Hong Kong

不過定位唔同都有出路 加油

Search :influencer network Hong Kong

初步概念上係想往依個方向發展,最近都仲係度讀緊共享經濟同網紅經濟相關嘅書,睇下諗唔諗到出路,有startup做緊佢地都只係startup姐,未係話有本事食曬成個market嘅~ 雖然我依家都只係空談
另外都會探索下AR VR相關產業,盡可能令到自己用未來既視角睇現在,希望自己可以儘快build up到創業者思維喇

寫blog ?係咩類型

遊戲 電競相關

諗住長做

上水有間叫 麵家山下, 開左好耐, 到今時今日都日日爆場
人地係特登係日本個女大廚做老婆返黎, 你可以參考佢做法

STRONG POST

初步概念上係想往依個方向發展,最近都仲係度讀緊共享經濟同網紅經濟相關嘅書,睇下諗唔諗到出路,有startup做緊佢地都只係startup姐,未係話有本事食曬成個market嘅~ 雖然我依家都只係空談
另外都會探索下AR VR相關產業,盡可能令到自己用未來既視角睇現在,希望自己可以儘快build up到創業者思維喇

個人意見:
我覺得你咁諗法好危險 如果你剩係諗佢地仲未monopolised 個市場 所以仲有得做 你只會跟住佢地尾走

個方向應該係搵出而家既公司做既手法 好處同壞處 狙擊佢地唔好既地方 依個世界冇公司做緊既野係原創 你係 我係 Google Apple 果時都係 個問題係而家人地有咩唔好 你點改進

Btw 空想不如行動 整少少contents 整理一下你想做咩 plan 下之後一步步會點做

寫blog ?係咩類型

遊戲 電競相關

每月40K-80K咁多? 大部份股票贏返黎? youtuber 除非衝出香港, 唔係都搵唔到咁多呀, 定你係TOP果幾位 (女另計, 女撈電競賺錢太易)
果幾本創業聖經 zero to one, lean startup等等,大家有無睇?
Base - 廣告
投資 - 婚攝+studio、小型旅行社
個人 - 網店、批發

有雖要or合作搵我

巴打有野可以合作喎

tG: https://t.me/Norman_K

TG 傾
果幾本創業聖經 zero to one, lean startup等等,大家有無睇?

無, 其實呢D書好多都係廢話, 你阿媽係女人之類
創業都係講求自己行動力, 有問題你解決到就係成功, 你唔會睇左呢D書然後個人突然醒左, 亦唔會學到點解決問題

創業都係講求自己行動力, 有問題你解決到就係成功, 你唔會睇左呢D書然後個人突然醒左, 亦唔會學到點解決問題

我明你講咩
我以前都係有咁既感覺,都係行動最實際。但經歷過失敗之後開始反思,然後睇書去令自己進步。
的確我唔排除有天才型既創業家自己行緊果套已經十分有效(我識咁既人,可惜唔係我 ),但我見更多既係儍更更得個做字,更差係係往錯既方向得個做字,然後熱誠burn out不了了之。
小弟愚見係睇一本書花你兩三日,得著比起好多人on居居盲做更好。
再者,呢幾本書其實令我既思維行前一大步,原來創業係有科學既方法去測試同實驗,然後點樣scale up同exit。呢啲都係以前既我唔會有了解得到。
巴打們,共勉之
已經係老闆,做教育,開左兩個幾月

我明你講咩
我以前都係有咁既感覺,都係行動最實際。但經歷過失敗之後開始反思,然後睇書去令自己進步。
的確我唔排除有天才型既創業家自己行緊果套已經十分有效(我識咁既人,可惜唔係我 ),但我見更多既係儍更更得個做字,更差係係往錯既方向得個做字,然後熱誠burn out不了了之。
小弟愚見係睇一本書花你兩三日,得著比起好多人on居居盲做更好。
再者,呢幾本書其實令我既思維行前一大步,原來創業係有科學既方法去測試同實驗,然後點樣scale up同exit。呢啲都係以前既我唔會有了解得到。
巴打們,共勉之

行動力唔係指盲衝盲做, 係要做得黎每個OPTION都要判斷得失, 例如大公司搵你合作訂好多貨, 咁你一定要take risk 佢會走數, 再做野將RISK降低 如果做岩決定都衰, 可能係你門生意根本唔WORK 又或者係人脈實力等問題
有無巴絲做緊工廈賓館/airbnb
Target外國客人
想知法律上既限制
有無巴絲做緊工廈賓館/airbnb
Target外國客人
想知法律上既限制

工廈airbnb未必俾你出。而且賓館你唔就腳唔會有人去。都係嗰句喇。執現成好過自己揼

你自己有工廈物業?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞