創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike
有無巴絲做緊工廈賓館/airbnb
Target外國客人
想知法律上既限制

工廈airbnb未必俾你出。而且賓館你唔就腳唔會有人去。都係嗰句喇。執現成好過自己揼

你自己有工廈物業?

唔就腳,平都會有人去,鬼佬傻嫁

無, 其實呢D書好多都係廢話, 你阿媽係女人之類
創業都係講求自己行動力, 有問題你解決到就係成功, 你唔會睇左呢D書然後個人突然醒左, 亦唔會學到點解決問題

我明你講咩
我以前都係有咁既感覺,都係行動最實際。但經歷過失敗之後開始反思,然後睇書去令自己進步。
的確我唔排除有天才型既創業家自己行緊果套已經十分有效(我識咁既人,可惜唔係我 ),但我見更多既係儍更更得個做字,更差係係往錯既方向得個做字,然後熱誠burn out不了了之。
小弟愚見係睇一本書花你兩三日,得著比起好多人on居居盲做更好。
再者,呢幾本書其實令我既思維行前一大步,原來創業係有科學既方法去測試同實驗,然後點樣scale up同exit。呢啲都係以前既我唔會有了解得到。
巴打們,共勉之

行動力唔係指盲衝盲做, 係要做得黎每個OPTION都要判斷得失, 例如大公司搵你合作訂好多貨, 咁你一定要take risk 佢會走數, 再做野將RISK降低 如果做岩決定都衰, 可能係你門生意根本唔WORK 又或者係人脈實力等問題

同意,不過去到呢啲商業決定已經係營運層面,係如何由一變十既故事; 至於由零開始,究竟應該點做點判斷去唔去馬等等都係一個學問。
當然八仙過海,各施各法,最緊要都係祝各位創業成功!
有無巴絲做緊工廈賓館/airbnb
Target外國客人
想知法律上既限制

工廈airbnb未必俾你出。而且賓館你唔就腳唔會有人去。都係嗰句喇。執現成好過自己揼

你自己有工廈物業?

再之前我會問你有無市場需求/問題而依家係無solution去解決?
有need而且profitable, 再傾可行性
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩

youtube channel名

寫blog ?係咩類型

遊戲 電競相關

每月40K-80K咁多? 大部份股票贏返黎? youtuber 除非衝出香港, 唔係都搵唔到咁多呀, 定你係TOP果幾位 (女另計, 女撈電競賺錢太易)

其實想請人一齊做大佢架啦,依家最需要既係designer同做web既人幫手做一個內容電商,我自己係有idea不過冇乜專業技能,怕駕馭唔到請返黎既人所以都係學多d野先。
股票我都係半桶水一年落黎美股加港股賺得果20%,如果一早有志同道合既人願意跟我去做既話,每個月既淨利潤應該都有20萬以上
LM
開緊會計師樓揮手
曾經開小食店 同 餐廳(同人夾)
做左幾年賣哂LU
想請教下各位巴打一開頭係點樣宣傳?

睇你做邊行
Online digital marketing for啲新興行業 網店
Key words: SEO, Facebook Ad Optimisation

食店不外乎都係上OpenRice 搵打手(你真係好食既啲打手真心寫緊係最好)

其他就睇你做咩先答到

多謝巴打,其實主要賣電腦、電話配件(唔包括電話殻)
遲啲打算加入啲新奇嘅電子產品
想請教下各位巴打一開頭係點樣宣傳?

睇你做邊行
Online digital marketing for啲新興行業 網店
Key words: SEO, Facebook Ad Optimisation

食店不外乎都係上OpenRice 搵打手(你真係好食既啲打手真心寫緊係最好)

其他就睇你做咩先答到

我諗應該係旺角星際果類鋪?咁睇你主打商品應該係impulse buy, 即係行過見到得意or醒起要買既先會買 (如果有錯可以提出

依類基本上靠商場本身既人流為主要收入來源

另一種 百寶利 果類樓上鋪就好靠social media 基本上同online shop 同一隻做法

2. 如果你做新奇電子野就好考你眼光同睇你點sell 不外乎係個facebook page 搞下活動叫fd幫手share 下,賣下facebook ad (唔好鳩賣 一定要試下optimise 個ad, 中到target customers 同唔中可以差好遠) 依兩樣都有排你諗
想開飲品甜品店(唔做堂食)
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野
反而裝修同雪櫃嗰part就好頭痛
因為個金額都唔細,但又唔省得

另外就係煩菜式
(其實得幾樣,因為係有生果主題)
要整到一樣出色既野食係好難

睇你做邊行

其他就睇你做咩先答到

我諗應該係旺角星際果類鋪?咁睇你主打商品應該係impulse buy, 即係行過見到得意or醒起要買既先會買 (如果有錯可以提出

依類基本上靠商場本身既人流為主要收入來源

另一種 百寶利 果類樓上鋪就好靠social media 基本上同online shop 同一隻做法

2. 如果你做新奇電子野就好考你眼光同睇你點sell 不外乎係個facebook page 搞下活動叫fd幫手share 下,賣下facebook ad (唔好鳩賣 一定要試下optimise 個ad, 中到target customers 同唔中可以差好遠) 依兩樣都有排你諗

一半算係impulse buy,但自己做開電子產品呢行,都知香港有呢方面配件需求

新奇電子產品其實未搞住,都係等知名度高啲先開始,會有少量自己設計嘅電子產品,但又煩在搵廠

Facebook真係要搞搞,太少買家

多謝巴打指點
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野

另外就係煩菜式

有咩唔明可以問下我
P.S.做左3年甜品 2次幫人開鋪(由零做到汁都試過)
我間公司幫人搞event, exhibition 同婚禮場地佈置
巴打有生意請介紹
想做日本代運
有fd 日本有屋企可以做倉
但係唔知sell咩product好 同埋return 高唔高
想做日本代運
有fd 日本有屋企可以做倉
但係唔知sell咩product好 同埋return 高唔高

邊有得同大型代運鬥 一定做唔到佢地個價錢同速度,
求其執間都同你玩2x/lb, 一星期到港
除非你做一條龍比埋錢/幫手BID/去實鋪買都仲有得玩下
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野

另外就係煩菜式

有咩唔明可以問下我

Bro有無telegram?
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野

另外就係煩菜式

可以諗諗頂間食廠。中式糖水好做。
可以telegram 針針。
telegram : @pepsicollie
鋪位都諗定大概咩位置
牌照防火嗰啲都算濕碎野

另外就係煩菜式

有咩唔明可以問下我

Bro有無telegram?

都有興趣傾下:telegram: pepsicollie
開緊會計師樓揮手

巴打大茶飯,有機會合作
曾經好大膽想係港台建構一個完整既網紅經濟體,但係目前頭痛既係人脈問題~
小弟今年22歲中六畢業係屋企工作左兩年,藉靠Youtube同FB連Blog仲有股票投資平均月入約40~80k,有keep住儲錢for未來創業

但起步障礙重重,一黎冇人脈,二黎其實自己冇degree、專業技能、職場經驗可以令人信服,同埋其實自己都唔係話特別醒,覺得仲需要睇好多經濟同管理相關既書,事關了解左好多21世紀唔同既行業,同了解過好多創業者既思維,覺得自己仲好天真幼稚,大把野要慢慢學慢慢探索,我估三五年一定走唔甩

youtube channel名

寫blog ?係咩類型

遊戲 電競相關

每月40K-80K咁多? 大部份股票贏返黎? youtuber 除非衝出香港, 唔係都搵唔到咁多呀, 定你係TOP果幾位 (女另計, 女撈電競賺錢太易)

其實想請人一齊做大佢架啦,依家最需要既係designer同做web既人幫手做一個內容電商,我自己係有idea不過冇乜專業技能,怕駕馭唔到請返黎既人所以都係學多d野先。
股票我都係半桶水一年落黎美股加港股賺得果20%,如果一早有志同道合既人願意跟我去做既話,每個月既淨利潤應該都有20萬以上

做大?真係想既係有可能,雖然市弱,但肯落注既仲大有人在。大陸人有既係要走既錢。
成日見啲igshop啲followers好勁,好似好多生意
最近有聽過賣韓國衫賣左4年幾今年買左樓
自己都想賣下手作仔,但客真係有咁多?
生意難做 個人一懶就冇錢賺
賣玉係咪瀨得屎
唔知玉咩品質 但人手磨出黎 幾精緻
開緊會計師樓揮手

巴打大茶飯,有機會合作

大家有咩問題交流下啦
幫到一定幫

做大?真係想既係有可能,雖然市弱,但肯落注既仲大有人在。大陸人有既係要走既錢。

琴日己經有人肯拎一球話想同我一齊做,我覺得太突然叫佢俾啲時間我,我自己係有意向但係冇詳細規劃過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞