創業台開張

411 回覆
12 Like 1 Dislike

小眾野手作仔,不過年齡層好廣。單拖入貨,製作,出貨,宣傳,BRANDING 一腳踢,
一開始純粹當外快, 兼職搞左2年, 慢慢上左軌道開始搵得多過正職 辭埋工全職搞, 不過都係唔夠時間兼顧營業同發展兩方面

自己website?

用wordpress自己寫左個網,加埋 fb,ig, 同大大小小channel用哂, 推到GOOGLE排第一
另外發展左小小外國銷路ebay etsy, 有哂IDEA可以再發展多D (有時間的話)

我就掉返轉,做咗週邊網店先,之後先再開自己主網,依家要導向D客去主網買。有冇多D tips 點推去google第一,我暫時第2

你排到第2你既做法應該都岩架啦 第二步就係將FB IG, 各大CHANNEL你既PAGE全部推哂去第一頁, 實行全版都係你 好快谷到第一
我開旅行社呀

近呢兩年開。咁多網上平台,唔會好大壓力咩?

會呀
所以我冇做機票+酒店呢啲package
做其他比較少人做嘅體育產品
想開正宗嘅日本拉麵,點係日本請師傅黎?

求其請個日本佬坐陣,整堆靚靚海報話源自大和乜乜乜。攪靚個marketing,搵一堆food blogger狂煲,再加openrice打手。出海膽紫薯芝士綠茶麵,咁就可以紅番一年半載架喇。
都好掙扎創唔創業,一來會係辛苦錢未必賺得多,二來真係要好多時間投放

我5年前買層樓收租,淨係樓價到而家都升左300萬,仲未計每月租金,每個月乜都唔駛做錢搵錢就50k-60k落袋

香港地買樓收租會唔會真係好過創業

如果搵到岩自己興趣就去馬,無就hea 下都可以

如果我有你咁, 我肯定HEA搞下D 安全生意算。人各有志, 我就偏向搵夠收手
如果我早5年出世, 我都買左樓 肯定搞劏房生意 必賺

依家專做外國人生意既賓館其實仲好有市場。工廈creative studio(有獨立浴室) 都唔錯
星期五大家出哂街…我單機
你地創業用左幾多本?
有冇人可以分享下自己創業夥伴點識返黎,同埋點樣去搵投資者
留名
第時有諗過創業 諗住開餐廳 咁岩有朋友做廚 諗住第時可以搵埋佢
有冇巴打係開餐廳 想吸下經驗
留名
第時有諗過創業 諗住開餐廳 咁岩有朋友做廚 諗住第時可以搵埋佢

平民餐廳其實有無錢賺, 租金裝修一大筆唔知幾耐先回本
你地創業用左幾多本?

網店做起, 幾千蚊本

千其唔好搵朋友, 會反面
你地創業用左幾多本?

網店做起, 幾千蚊本

巴打介唔介意講下你係做乜嘢類型網店?服裝?
留名

平民餐廳其實有無錢賺, 租金裝修一大筆唔知幾耐先回本

做飲食多數頂讓
做下糖水小食入貨簡單易上手

千其唔好搵朋友, 會反面

最大既考驗
有冇人做緊服裝?
同朋友一起搞緊個興趣課程同私人服務既平台
希望成功同更便利俾人使用
想請教下各位巴打一開頭係點樣宣傳?
識好多勁嘅創業家
但係自己就
我想問下各位巴絲打,開一間粉麵鋪,大約要幾多成本到?
識好多勁嘅創業家
但係自己就

好多時都係勞力拼出黎 父幹無限資金果班另計

裝修防火牌照租金...
學樓上巴打話齋 , 多數頂讓
做糖水小食入貨簡單易上手

BTW, 依家興果D 英式HIGH TEA, 三層垃圾小甜品三文治收人幾舊水, 做靚個BRANDING呃唔呃到班偽貴婦港女
你地創業用左幾多本?

網店做起, 幾千蚊本

巴打介唔介意講下你係做乜嘢類型網店?服裝?

手作仔,
BTW, 咁多人想做服裝, 最難做既一種 門檻太低搞到一獲熟 (名牌水貨另計)

巴打開米線?

求其請個日本佬坐陣,整堆靚靚海報話源自大和乜乜乜。攪靚個marketing,搵一堆food blogger狂煲,再加openrice打手。出海膽紫薯芝士綠茶麵,咁就可以紅番一年半載架喇。

諗住長做

諗住長做

上水有間叫 麵家山下, 開左好耐, 到今時今日都日日爆場
人地係特登係日本娶個女大廚做老婆返黎, 你可以參考佢做法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞