日日都笑特區護照,你班崇英撚續本BNO又有撚用咩!?

504 回覆
837 Like 67 Dislike
慢慢拎你本垃圾bno打飛機啦
有冇居留權
想問係咪要簽發日期係97年7月前先有機會用呢個方法申請
渣葡國護照入黎睇下咩事
其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。
首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。
請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。
如果你無法找出舊的BN(O)護照但只持有一本接近主權移交前簽發的身份證明書,可能意味着你並沒有英國國民(海外)身份。
我都係bb相 都續到 搵professor countersigned
秒殺五毛專用
成班係度打哂飛機
揸本垃圾bno以為自己英國人
上面有隻傻西 仲大大聲話bc同bno冇分別

你地覺得英國政府仲要俾你地坐正
真係英國人咩 依家已經多難民啦
依本咁既垃圾真係英國佬諗出黎呃錢既
勁貴

係有用既
你去旅行出事揾英國大使館咁大把囉

不過其實你去亞洲地方揸香港護照可能仲好
好似泰國為例 中國大使館係連普吉都有
相反英國就要你去曼谷搞
仲要勁貴
先得兩個所謂好待遇
咪又係無居英權同居中權
大家咪又係一樣係香港人
成班係度打哂飛機
揸本垃圾bno以為自己英國人
上面有隻傻西 仲大大聲話bc同bno冇分別

你地覺得英國政府仲要俾你地坐正
真係英國人咩 依家已經多難民啦
依本咁既垃圾真係英國佬諗出黎呃錢既
勁貴

係有用既
你去旅行出事揾英國大使館咁大把囉

不過其實你去亞洲地方揸香港護照可能仲好
好似泰國為例 中國大使館係連普吉都有
相反英國就要你去曼谷搞
仲要勁貴

咁咪夠 你冇呀?
關囝衝出嚟
有又點,你搵人,人地理你咩
普吉咩嚟
圍爐打飛機post
原來係支那仔
你女朋友做過人地sp仲低賤啦
BC 笑而不語
一次過覆哂上面兩個

我敢講你揸香港揾中國領事館一定理你
唔好未試過就9up

我試過係普吉唔見passport 同所有錢電話
我frd揸香港護照 條友星期六都ot幫佢
仲車埋我地去機場同食野 好似接濟難民咁feel

我揸英國護照 條撚樣完全冇諗過幫我
叫我自己死去曼谷 心諗我身上一蚊都冇
仲要勁撚貴 本野成千幾蚊

另外我女朋友都試過係歐洲唔見passport
係哥本哈根中國領事館搞
啲人都好熱心

唔好未試過就9up唔該
其實依家特區護照免簽既國家唔少
上網search 下有啲國家中國領事館既數目係多過英國 咁樣用特區會仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞