日日都笑特區護照,你班崇英撚續本BNO又有撚用咩!?

504 回覆
837 Like 67 Dislike
歐洲都有中囯通道咩?
果然厲害了
問清楚 無睇到要交幾張
唔係,不過歐盟一條隊,其他一條隊
如果你架機由歐洲內陸出發去英國,自然多歐盟人
用特區排其他護照隊咪快啲
如果架機由亞洲出發就多數特區慢啲
試解釋
https://www.change.org/p/parliaments-of-canada-australia-new-zealand-and-the-united-kingdom-allow-all-british-nationals-overseas-and-their-children-to-emigrate-to-canzuk-countr

Allow all British Nationals (Overseas) and their children to immigrate to CANZUK countries
This petition had 7,107 supporters

如果我正式嗰本過左十年 但一年前申請過呢本 有無得續
但係歐盟過境都唔使點check
其實都係快
其他護照佢會慢慢check
以前搭Ryanair呀easyJet果啲
90%人都排EU隊,然後望著其他果條隊小貓三四隻,幾分鐘check完
不過呢幾年多左好撚多亞洲人(我諗韓國人多)
其他條隊確實都慢左好多
我上年去嗰陣基本上都明顯係歐盟隊快(因爲唔check望下就過得)
但係其他就好慢 確實係因爲好多大陸同韓國人
除咗要慢慢check重會溝通不良kick住
大把方法喇, google 吓喇。
但有時外國有啲海關(或地勤)唔係好知咩係BNO
月中去德國同剛剛日本返嚟
佢地望完我本BNO後要我拎埋香港身分證去睇

當然我覺得只係個別例子
大部分時間(特別係去歐洲)都係望一望就俾我過
唔似之前用特區咁要問長問短
好似本護照有寫明 BNO Holder is also a holder of HK permanent ID card

要睇其實都合理
係國籍
做乜阻人打飛機
屌你老母大陸仔扮香港人

死返上大陸啦 大陸哩
如果唔見左以前果本整唔整到?
有過就有 反之亦然
脫歐之後去歐洲應該同特衰無分別?
請問米色呢本係要用乜o野資格申請?

係每個香港人都申請得?
要大英帝國既子民,包括無居英權既子民, 先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞