18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike
感動仲有人幫我推
即刻出文
講到係火車站食完好西
就起行上火車
講真 開頭都幾驚 坐14個鐘 仲耐過坐飛機阿

火車示意圖
真係比想像中差阿 33歐算係咁啦
就咁樣展開我14個鐘頭之旅

一開車暖氣都幫你開埋 屌你我差啲焗死係入面
無冷氣無風入 搞到我要行出去接駁車卡個啲位到抖氣
用Snapchat 測都係2度左右 車箱結冰(無圖sorry)
完全唔覺得凍 有種透到氣既感覺
可想而知車卡幾焗 幾熱
坐火車硬座既你地 預備短袖
係中途停車長時間個啲站先比啲冷氣你
開車又熄返
架火車都幾多人上上落落係我個卡
因為好多人揀硬座都係中途落車
得5個人包括我地先揀硬座
仲有兩個日本仔

我地後面個卡就已經係餐車卡
前面係訓床個啲卡
所以好多人係我地個卡來來去去
想訓個教真係好難 而且好驚比人偷野
成個行程覺得最唔安全係呢到

有途經其中一個出名睇極光既地方 oulu

呢個阿叔就係我感到最威脅既事
佢由上車開始一路偷偷張望我
(唔係我幻想 我朋友都覺得
每一次係到望出去都見到佢同我對眼
仲要有時起半個身望 (起身唔係拎野個啲 望完就坐起)
個時真係真心驚 連合一合眼都唔敢
好彩佢中途站就落車 落車前仲要望下
究竟咩心態
純粹分享下 女仔真係要小心啲
其他地方無咩問題覺得 最伏既交通工具
坐火車真係好多古怪野 又多人偷野 所以我最後決定全飛機 唔搭火車
坐火車真係好多古怪野 又多人偷野 所以我最後決定全飛機 唔搭火車

又辛苦 又危險 你坐飛機啱啦
留名
留名

有無人睇緊阿 話聲我知
有無人睇緊阿 話聲我知

5點幾就到左比較接近Helsinki 既地方
唔記得係咩 t字頭

係呢到再搭多半個鐘左右既車就到Helsinki

6點半 到達Helsinki
因為我地book既酒店1600先可以check in
所以我地搵左地方寄存行李先
上網睇左火車站樓下就可以寄
大locker €6 24hrs
Small locker €4 24hrs
因為我要放大喼 所以我要左大locker
其實都幾抵 仲有位放埋我個書包
放完行李 先8點都未有
人又眼訓 訓唔夠就好想嘔既我
出去吹下風 吹醒個人先

7點幾既香港係咁的

7點幾既Helsinki係咁的

沒有人 我以為凌晨3、4點
鋪頭又未開 結果又去返火車站 一直坐到天光
同埋啲流浪漢一齊
個刻真係覺得好慘 又好攰 又唔舒服
終於等到9點幾 又再一次出發

實在坐到太凍頂唔順 要入去飲杯熱朱暖下先
仲要開10點未夠鐘 又係門口等

咁樣坐下飲下睇下又一個鐘
繼續出發 今日既目的地係芬蘭堡

完全係求其影都十分歐式 好靚阿媽

結左冰既湖 艘船係餐廳黎

No effect 個天藍得好神奇
有無人睇緊阿 話聲我知

一巴巴
有無人睇緊阿 話聲我知

Hi樓豬
有無人睇緊阿 話聲我知

Hi樓豬

係咪新朋友
3月就出發
好想快啲到
3月就出發
好想快啲到

去邊到? share schedule
3月就出發
好想快啲到

快啦 時間好快過 準備哂好野未
我黎緊都會去北歐追極光.見到呢個POST就好想快D去.但年尾先出發
我黎緊都會去北歐追極光.見到呢個POST就好想快D去.但年尾先出發

好彩唔係搞到你唔想去
講到前住芬蘭堡
5EUR一張來回船飛 係market square 到上船
好似係

船來了 大概搭10-15分鐘左右

海上有島仔 島仔有屋仔 屋仔有無人仔呢

登登登登 到達芬蘭堡

立即比粉紅色外牆吸引住

粉紅色外牆背後

無人住既藍色小屋

粉紅色既cafe

堡上唯一教堂

教堂出面啲細路玩雪 影一張相立即比人阻止

第三個雪人

堡上另一個碼頭 似係比居民唔係開放

之後去左玩具博物館 6EUR 一人

嚇下你地
離開博物館就繼續亂行

呢到係過堡上唯一一條可以行既橋去對面

呢個唔記得係佢面上本身係喊定啲雪整到佢好似喊而影

飛機大炮 少左飛機
打到呢到 因為有更靚既景想下次分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞