18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike
我都去左呢幾個地方 再去埋冰島
我聖誕節去芬蘭 慘到冇朋友
100間鋪頭 99間close 曬

我明白 好無助真係
繼續~ Tivoli

呢個係世上最老定第二老既樂園
原本睇個門口好細咁都唔預期入面有咩玩
係門口買張飛 原來門票同機動遊戲分開的
因為咁凍天氣所以唔想玩機動遊戲 淨係買左門票就入場

入到去發現原來好鬼大 真係唔可以用佢門口貌相
但入面啲雪假既全部 因為個啲丹麥未凍到落雪

入面應有盡有
什麼飛天韆鞦 跳樓機 過山車 旋轉木馬都有齊
仲有啲攤位掟下野
個人塊面凍到紅哂係咪真係無事

之後有分左個中國區出黎 入面啲裝飾當然好中國

但無野玩 只係啲裝飾睇下

呢個就係跳樓機同過山車

呢個joe and the juice 係北歐定歐洲好似好出名
出現次數同Starbucks可以有得比
定我見識少 呢次經過無買到
係丹麥走個日忍唔住試下

呢個野叫iron man 唔知點黎個名
係由新鮮蘋果 奇異果仲有香蕉好似整成
好味 有9分 係有啲奇異既薑味
唔知點黎

之後就繼續行下 影下相咁 就離去

呢張係佢後門 其實都幾大

然後肚餓又行返去個條商店街搵野食

呢碗野係由一對中國人開 話咩拉麵喎
睇佢個樣正正常常
仆街食落口真係自己煮都無咁難食
1分 係比碗熱湯既
仲要勁多人衝入去食 又細又迫
食完就買埋明信片返酒店快快手

係酒店望出去睇到樂園放煙花 然後就訓了

joe & juice 我試左pick me up同唔知咩
佢好多杯野飲都有落ginger

我明白 好無助真係

我行左2個鐘先搵到間土耳其嘢
即刻狗衝
唔好意思 煙花真係圖都無張

返到酒店後 就check in第二日去Ivalo個程機
Check完就發現左個大問題
我睇睇下先發覺原來Ivalo 個機場唔係24hrs開放
姐係原本我地諗住訓一晚機場先再去saariselkä係唔得 唔通要訓街
我一路好擔心已經要訓街一路上網睇下有咩方法
唔經唔覺已經12點 1月1
係酒店出面放哂煙花 呯呯呯咁
但我係酒店都已經無心情睇
2017第一日已經好唔開心
好彩後尾立即book酒店再搵埋有巴士去解決左
先可以訓教
題外話 我今日先發覺原來香港都有joe and juice
好撚開心 可以係香港飲

joe & juice 我試左pick me up同唔知咩
佢好多杯野飲都有落ginger

Pick me up都有見過
係囉我都唔明 但我係芬蘭飲無薑味
唔知係咪地區唔同

我明白 好無助真係

我行左2個鐘先搵到間土耳其嘢
即刻狗衝

係芬蘭首都兩餐都自己煮 無出過去食
絲打食BURGER果餐係咪成程最貴果餐
絲打食BURGER果餐係咪成程最貴果餐

錯 仲有餐仲貴 之後黎緊

姐係原本我地諗住訓一晚機場先再去saariselkä係唔得 唔通要訓街
先可以訓教

哇 好彩book得切
及時發現又仲有酒店真係好lucky
果啲時節通常都full晒

我原來係由ivalo 再入去inari先睇極光
反而無係saariselka 留

先可以訓教

哇 好彩book得切
及時發現又仲有酒店真係好lucky
果啲時節通常都full晒

我原來係由ivalo 再入去inari先睇極光
反而無係saariselka 留

其實去之前我有睇過下個機場 但我睇唔到開放時間
我就9估佢正常24啦 點知sd返email黎我多手禁禁下先發現唔係
仲要話跟flight schedules 我再check下 發現我班機已經係最後
之前上網睇過巴士23xx就無 我地機2345到埗
以為趕唔到所以先決定訓機場
真心好彩我自己多手 唔係訓街真係想像唔到
同埋好彩book返同一間酒店都仲有房
係個天照住我既

Inari係咪仲入 ivalo 睇唔睇到?
誰偷偷留下負皮
係咪無人睇其實
係咪無人睇其實

我睇
係咪無人睇其實

有睇呀
係咪無人睇其實

有我喇,我之前係甘覆嫁wor
LM
係咪無人睇其實

我睇

記得你 感動
係咪無人睇其實

有睇呀

係咪新朋友 之前無留過言
多謝
係咪無人睇其實

有我喇,我之前係甘覆嫁wor

你已經過左隔離po見到你
LM

多謝
繼續~

講到新一年已經好sad
第四日瑞典已經要走 向極光出發
朝早check out後就行去巴士站等車
好近一條斜路 1分鐘都到

經過IKEA一疫 其實好驚佢無車
佢話4個字一班 暫時相信下
好彩等左一陣就有巴士來 唔記得影相
好似旅遊巴咁 車上有wifi有站名
坐左半個鐘就到機場

呢邊其實好多時行李都係自助寄
咩都自己黎唔知點解唔安心 覺得會寄失
自助完就一直等等等

等到日落真係 其實都係2點幾
支持出埋
支持出埋

多謝 晏啲再打 做啲野先
上機之後到芬蘭再轉機到Ivalo
一落機就可以見到落雪 好開心
第一次睇雪

係好細個既機場 無任何行李檢查
一入去就係拎行李
然後出門上車 同車都有20人左右
每人10EUR

去到酒店check in 然後佢啲房全部係獨立木屋咁樣
唔係普通一橦酒店
離開check in間屋 就去搵自己既房號碼
零下10幾度 拉住個喼睇住佢比既手畫地圖
好撚辛苦

好細 好彩有熱水壺
然後搞下佢個wifi 搞下我個上網卡都2點要訓教了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞