18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike
出埋tour先
黎到時間夜晚8點 終於到左萬眾期待既時候 應該係啦
我地就出木屋門口集合
一行出木屋望下個天清唔清先
嘩屌阿 已經可以見到一道極光
我朋友仲onon99咁唔知發生咩事
我大叫係極光都仲呆緊

(無腳架靠手影係曚啲
係周圍都係光既情況下 都可以見到好清晰既極光
無錯當日既指數我記得有4 已經算好高

本身覺得我出門就見到極光仲洗咩報tour覺得唔抵
但之後完全無呢個諗法
去到集合門口 個到有兩間公司
我地見多人個邊就入左去
但點知原來係錯
出返黎但就黎8點都無人等緊 諗緊我地係咪比人呃
同我朋友討論緊個時 突然有個人插嘴
佢話 我聽到你地講啲咩伽 我識聽伽
原來係香港人 其實係異地撞返自己真係好開心
仲同你講兩句 佢都係玩電單車
但報左隔離公司 一團成廿幾個咁 唔知佢地係點玩
等左一陣 我報個間野終於有啲人
但佢地原來玩馴鹿拉車個啲
我啲團友仲未見人影

先講下個tour
我地係報左Joiku-Kotsamo 呢間
125EUR 一個人 兩個人一架車
如果一人一架車就貴啲 好似165EUR
行程包程帶你著保暖衣物 教你揸車 上山頂睇極光
職員話有營火會(其實係一間木屋 仲要無燈)
有熱野飲同啲餅乾仔
時間由8-11pm 但我記得我地個時1130完
其實差唔多 因為著衫都著左9個字

終於開始tour 一行十人
5個亞洲人 有3個韓國人
其他都係鬼
一開始黎到個guide 叫佢做sir啦
就幫我地著衫個啲 貴重物品可以放係佢到 然後鎖門
出到門口就教下點揸車 叫我地保持距離
唔好發生意外 但我最驚係撞車
佢話撞車就要賠1000EUR
其實個sir都幾風趣 成日整鬼你 又講下笑話咁
但佢英文口音好難明
佢每一pair都教識哂之後就一隊車隊出發
佢帶頭 去到馬路口會停車睇住我地過完佢先開車
周圍都黑媽媽 唔係靠車頭燈真係睇唔到路

本身咪話好後悔報左個tour 因該出門都睇到極光
但換完衫出後黎發現多左一層濃霧
係一啲極光都睇唔到 個時幾驚上到山頂都係咁

經過一番辛苦 鼻水都流哂出黎
終於到左山頂 見到北極光!
停哂車熄哂燈 你淨係見到北極光同星星
見到有啲人影咁 明明我地得10人
唔知點解越望後面越多人 唔知幾時黎佢地

下面啲白燈就係其他電單車友
呢幾張係連住影 可以睇得出極光不斷變

Sir仲教埋你點影相 影得出就話 um good good
睇左一陣之後就揸車去木屋 所謂營火會
去到木屋 sir就煲啲藍莓熱水比我地
係真係藍莓汁加大量水 出黎係有甜味既熱水

係咁樣點幾枝蠟燭仔 樣都見唔到大家
之後個3個韓國人係一家人黎
個媽媽問我你頭先影唔影到北極光阿
韓國人黎講佢英文都唔差 係溝通到
但因為我識小小韓文 我就用韓文答佢
影到阿 你影唔到咩
原來佢老公唔識點影 姐係佢地睇到影唔到
我比我啲相佢睇 佢就嘩好靚阿影到 你就好
(雖然我都知影得好核突 唔洗話我
之後又傾下啲無聊野 最後仲交換埋左聯絡方法 同阿豬媽做個朋友
之後就落山返去了
阿 未返去住先
係木屋門口見到道北極光仲強過同靚過山頂睇
上左電單車都忍唔住影張先

我隊車隊
補下相先 哈

著到肥婆咁

電單車英姿 唔係我電話問題
係現場都係咁

阿豬媽朋友
是咪我打得太長 無人想睇

睇緊
阿豬媽兩母女好似樣

睇緊

會唔會太長
阿豬媽兩母女好似樣

我都覺 我媽問邊個先係阿媽
推下先
樓主都好靚女
加油樓主
樓主都好靚女

那有樣睇
加油樓主

打咁多無人睇
樓主都好靚女

那有樣睇

高登仔要ge第一樣野你有~長頭髮
樓主都好靚女

那有樣睇

高登仔要ge第一樣野你有~長頭髮

豬扒黎
推下先啦
睇完極光第二日朝早又係無咩做
朋友去左滑雪 不過差啲死
比左94EUR差啲返唔到黎
我就留係酒店
據說第二晚都睇到極光
但我地望出去又無 所以訓教

第三個朋友 覺得好襯雪地佢

第五日Saariselkä 就離開去rovaniemi
即係聖誕老人村
之前上網book定巴士 12點幾上車
49.50EUR好似 坐5個鐘左右
沿途都好多個站
啲居民會當佢係巴士
因為成日見到啲站零零舍舍係啲小木屋隔離
姐係一條公路上無啦啦有屋個啲
Sorry1999

一朝早白濛濛 每日既景色都唔同

巴士位唔算豪華

都幾多人上車

坐坐下4點鐘發現呢個景象 好靚好神奇
好似啲咩出口咁

中途有個休息站

5點就到埗落車 問左一輪就決定行去酒店
酒店名有人想知再問啦 淨係記得85EUR兩晚一個人
行到一半我朋友自己行先
我跟尾 有個鬼佬問我去邊 話上車車埋我
個時拉喼拉到燥燥地 真係想佢車埋我
我朋友就返轉頭話唔洗啦好近 轉個彎就到
(的確真係下個彎就到)佢就離開
之後我地到酒店門口佢揸車經過有同我say bye
酒店有微波爐終於 但係公用洗手間同浴室
其實都幾整潔 因為大多數都係亞洲人入住
(見親都係亞洲人)
第一晚就咁訓了 但個日好似係最凍
連啲當地人都話好凍 張被唔夠暖
訓訓下要著羽絨加暖包先叫好啲
之後第二日同酒店既主人講
(其實間酒店好細 得一層8間房左右 似一間屋但劏房)
話好凍我覺得 凍到訓唔著
佢好好人咁幫我檢查有無開暖氣
之後仲幫我加多左厚被
一去完聖誕老人村返來就見到
仲要一見到我地入門口就同我地講

後尾佢比多左被我地先發覺
我地好似一直當左原本張被係床墊
因為之前個幾間都有類似床墊
我地就以為薄薄地個層係被
不過唔緊要 多左厚被真係暖好多
嘩好似好多字 你地睇左先 聽日再打
聖誕老人村
支持
等左一陣 我報個間野終於有啲人
但佢地原來玩馴鹿拉車個啲
我啲團友仲未見人影

先講下個tour
我地係報左Joiku-Kotsamo 呢間
125EUR 一個人 兩個人一架車
如果一人一架車就貴啲 好似165EUR
行程包程帶你著保暖衣物 教你揸車 上山頂睇極光
職員話有營火會(其實係一間木屋 仲要無燈)
有熱野飲同啲餅乾仔
時間由8-11pm 但我記得我地個時1130完
其實差唔多 因為著衫都著左9個字

終於開始tour 一行十人
5個亞洲人 有3個韓國人
其他都係鬼
一開始黎到個guide 叫佢做sir啦
就幫我地著衫個啲 貴重物品可以放係佢到 然後鎖門
出到門口就教下點揸車 叫我地保持距離
唔好發生意外 但我最驚係撞車
佢話撞車就要賠1000EUR

樓主可以send 個schedule 俾我得嗎? 我四月去
Yiuspacelife@gmail.com
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞