18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike
第一次開PO 事因啱先去完丹麥 瑞典同芬蘭
想輕輕打返個遊記記錄記錄一下
LM
LM, 我都好想去北歐
我2015都係去依三個國家兩個禮拜,返到香港想死。北歐真係好正
預幾錢?
好 依家開始

首先呢個旅行係由一個月前決定去 用一個月既時間做哂所有功課
BOOK哂所有酒店 交通 機票等等..
仲睇埋值得去既景點 點樣安排行程
我個人認為一個月時間好緊湊 可以預多少少時間做功課
就唔會出現我之後既麻煩事
如果大家中意睇歐洲啲教堂同博物館就唔好意思啦 因為我唔多中意睇 所以無咩點去到
LM

多謝
LM, 我都好想去北歐

去啦
我2015都係去依三個國家兩個禮拜,返到香港想死。北歐真係好正

點解 我反而掛住香港
去過丹麥 挪威留名
預幾錢?

酒店個啲必須野我用10K多啲解決左 洗費睇你捨唔捨得
我總共用左 20K多啲
去過丹麥 挪威留名

挪威下次搵個機會同冰島一齊去
有無睇極光先
DAY1 我夜機坐英國航空到倫敦轉機再到丹麥
英國航空啲機唔錯 覺得靚過因航
仲有2餐飛機餐食 仲要唔難食

經過一些秋與冬之後 到左丹麥 當地時間1130就到左
之後就搭地鐵搵酒店個啲呢啲啦
酒店離地鐵站3個字左右 一出地鐵真係凍到無哂方向感 得個幾度
拎住部電話係到睇點行既時候 有個推住BB車既阿伯好好心咁問我地要去邊阿 雖然佢都係唔知係邊 但都指出大概範圍
咁就跟佢個方向同GOOGLE MAP 就出發
沿路啲風景真係好靚 但無時間同心情欣賞住
因為拉住個喼同我凍到手都彊哂 只係想一心快啲到酒店
行左好遠好遠既路之後 終於見到酒店
入去搞好哂啲野 放低啲行李就諗住出去行陣
先發現酒店無拖鞋又無水 最過份連熱水煲都沒有
係沒有熱水飲的 咁凍既天氣
好想去哥本哈根
好想去哥本哈根

有無想去邊
去邊都係叫你飲自來水
去邊都係叫你飲自來水

比個煲我煲下熱水都好
去邊都係叫你飲自來水

比個煲我煲下熱水都好

Finland回程?
去Norway仲好 finland真係呢
好想去哥本哈根

有無想去邊

Nyhavn
細個係唔知咩電影見過之後就愛上左
到大個少少知左係Copenhagen就立志大但左要同另一半去
好想去哥本哈根

有無想去邊

Nyhavn
細個係唔知咩電影見過之後就愛上左
到大個少少知左係Copenhagen就立志大個左要同另一半去
上次去瑞典芬蘭 上機前一晚check iphone個天氣app明明話15度 屌你一落機4度 全個trip冇高過8度 講緊九月咋 北歐嘅凍真係唔好睇小
去邊都係叫你飲自來水

比個煲我煲下熱水都好

Finland回程?

係阿 Helsinki 真係唔知講咩好
依家等緊up相 up完先繼續打
留名

比個煲我煲下熱水都好

Finland回程?

Helsinki 為咗等夠鐘入機場 我悶到要鳩上架電車遊車河

Finland回程?

Helsinki 為咗等夠鐘入機場 我悶到要鳩上架電車遊車河

我仲係果到過左2日 仲要買錯pass
好彩有日去talinn平衡下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞