18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike
留名 15年都去咗北歐21日 好想再去

Finland回程?
去Norway仲好 finland真係呢

係阿 Helsinki 真係唔知講咩好
依家等緊up相 up完先繼續打

Helsinki 為咗等夠鐘入機場 我悶到要鳩上架電車遊車河

佢電車係幾靚 但無坐過

係阿 Helsinki 真係唔知講咩好
依家等緊up相 up完先繼續打

Helsinki 為咗等夠鐘入機場 我悶到要鳩上架電車遊車河

我仲係果到過左2日 仲要買錯pass
好彩有日去talinn平衡下

我都係預左2日個到 好似都足夠
Tallin有聽人講過 但有咩睇
留名 15年都去咗北歐21日 好想再去

去邊阿 21日
有冇睇到北極光
有冇睇到北極光

有!預告有極光睇
有冇睇到北極光

有!預告有極光睇

點解唔去冰島 挪威 , 如果時間唔夠會點取捨
留名 好想去睇極光
瑞典求行程,如果想睇極光有7日時間應該點安掛?
有冇睇到北極光

有!預告有極光睇

點解唔去冰島 挪威 , 如果時間唔夠會點取捨

因為我個行程經個邊唔方便 去芬蘭順路啲
留名 好想去睇極光

去啦!
瑞典求行程,如果想睇極光有7日時間應該點安掛?

你想睇啲咩先 我瑞典都係睇左少少
點安排?我留左4日都覺得悶 但要預留時間撞極光
7日可以安排啲雪地活動

有無想去邊

Nyhavn
細個係唔知咩電影見過之後就愛上左
到大個少少知左係Copenhagen就立志大個左要同另一半去

有去 係好靚
上次去瑞典芬蘭 上機前一晚check iphone個天氣app明明話15度 屌你一落機4度 全個trip冇高過8度 講緊九月咋 北歐嘅凍真係唔好睇小

我成個trip最高6度 最低-40度
繼續~

上回講到酒店沒有熱水 咁算啦都要接受
咁整好哂野 就出去行下啦 都3點幾已經
咪附近行下 係酒店望出去 睇到個邊好似幾熱鬧就去行下

酒店望出圖 就係著哂燈個邊
先經過超市買啲水同餅乾個啲先 然後繼續行
之後經過一個遊樂園咁既門口 研究左好耐以為係咩戲院睇音樂劇個啲
點知係傳說中世界上最古老既樂園 仲話迪士尼都係參考佢 Sorry 真係有眼不識泰山

當時就無入去 因為無考慮過佢

然後就繼續亂行 見到邊到人多就去
又好唔小心咁經過丹麥市政廳

經過左佢之後就唔覺意行左入一條手信街

呢到有好多餐廳阿 手信鋪 買衫個啲垃雜野
行左一陣就出事啦 明明出門口個刻個天靚靚地咁

仆你個街 即刻落場雨比我 仲要一開始唔係雨係冰黎
好彩有遮 啲冰大粒到打落身都覺得痛
之後見佢細雨左就繼續行 仆街啦轉個頭傾盤大雨
我襪著左兩對都濕到入肉 唉濕撚哂屌唔撚驚
即刻急步返酒店 然後飲下水食下餅
因為時差 7點幾就訓左

因為聖誕假 所有好多鋪都唔開 超市都係開左一間
嗚 無人睇既
打多一兩篇先
留名
嗚 無人睇既
打多一兩篇先

上個月去左法國,瑞士
行雪山-6度行到出汗,因為有太陽
嗚 無人睇既
打多一兩篇先

上個月去左法國,瑞士

丹麥第二日 好早起身睇左兩套劇都未天光
呢邊好晏天光 好早天黑 好唔習慣
起身整好野就出發 今日去嘉士伯啤酒廠
先去7仔食個早餐先

賣相唔錯 但凍既 又硬又乾
呢到啲人究竟幾中意食凍野

之後就行去火車站搭火車
火車站係酒店附近 十分方便

上左火車坐左一個站就比個姐姐叫落車
佢話 呢架車唔會再繼續行 你地落車轉返一模一樣既上車啦
嗚 好好既丹麥人
佢都係一個乘客 仲好心提我地落車
轉左車之後坐到Valby就落車
落車當然搵google大神帶路啦
啤酒廠離火車站都有一段距離 都需要行10-15分鐘左右
沿途風景真係靚到

行到中間分叉路 猶疑緊行邊既時候
又有個丹麥人黎主動問我地要去邊
佢指左個方向 然後佢就行先 我地一直跟尾
行到中間見到個指示牌叫我地轉入去
我差啲跟左入去 但我朋友話下個路口先係
然後就留意到頭先個個女人一直係嘉士伯個路口等緊我地
見我地行啱先放心離去 丹麥人真係好好
嗚 無人睇既
打多一兩篇先

上個月去左法國,瑞士

唔係講笑 拉喼幾多度都出汗
嗚 無人睇既
打多一兩篇先

上個月去左法國,瑞士

超級靚!
留名

多謝
佢地日日食幾個石頭咁硬ge包當早餐
返到香港早上馬上食返個常餐
佢地日日食幾個石頭咁硬ge包當早餐
返到香港早上馬上食返個常餐

日日食包食到驚既我表示返到香港既今日即刻飲返個早茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞