18日北歐之旅 第一次衝出亞洲

584 回覆
43 Like 2 Dislike

我買palladium 防水防滑唔入風
仲有八折 想買可以幫你

正喎
Email me ok?
lihkgemailabc@gmail.com

特登開個email ?

唔通自爆咩
繼續~

瑞典第二日
酒店包早餐緊係落去食個靚早餐先啦

自助早餐 食飽又慳返一餐

食飽上返房hea一陣就出去
今日去Gamla Stan姐係瑞典既舊城區
酒店行出去一陣已經有車站

轉一次車再過多幾個站就到

真係好靚 點影都好歐式
一路行都係呢啲好古式既歐洲小屋

行到呢到勁大陣炭燶味 等呢到先有

一直行到尾再上個樓梯就會見到呢個海景
有啲似維港既感覺

呢個就係國王的王宮
因為入去參觀要比錢 又唔感興趣所以無去

佢啲兵仔

影左陣相就見到好多人向上行
又係到聚集
唔執輸緊係聚埋一齊等 睇下有咩睇

原來啲兵仔交更?定點講
睇完就再行下
唔小心行左入去好似最出名影相既地方
隔離仲有個博物館

然後再沿路行返出去 影下靚景

肚餓啦就想食餐好西
是但搵左間餐廳好似幾好食又多人就入左去

呢個好好味 係熱既 8分
其實只是普通意粉加啲肉粒
但已經算好西

呢個燭光午餐是閒事
呢餐盛惠SEK100 好撚貴

一個粉100sek? 係咪唔使加一?
其實係咪仲有d平野食
之前去東歐我睇tripadvisor排名都幾可靠

一個粉100sek? 係咪唔使加一?
其實係咪仲有d平野食
之前去東歐我睇tripadvisor排名都幾可靠

無錯 100一個人 唔洗加一
M記 都唔好講 70蚊一個麥樂雞餐唔係加大添

正喎
Email me ok?
lihkgemailabc@gmail.com

特登開個email ?

唔通自爆咩

但我自爆左比你 check email

特登開個email ?

唔通自爆咩

但我自爆左比你 check email

其實睇極光咁凍可唔可以戴con

唔知 我無近視
應該可以啦
推下先啦

我諗更加要戴 戴眼鏡好似話好易結冰
就算唔結都好易起霧
推下先 出po~~
繼續~

食完餐好西之後就想去國王花園
國王花園係新城
新城同舊城只係一條橋連接所以可以行過去

行緊過去既景 好有住係皇宮既感覺
一路行轉幾個彎就到花園

同想像中唔同 呢到只有眼見咁樣
想像中大啲空曠啲
但見到啲人溜冰好開心
天寒地凍係室外溜冰有feel
自己就無試下 因為孭住重野佢好似無位放行李
連對鞋都無得放

之後就周圍行下影下相

呢個就係全個溜冰場
見到呢溜冰場成日係到諗
呢個叫國王花園
國王比啲百姓係到玩樂都幾幸福
雖然唔知點解叫國王花園

順便影埋個日落買啲手信就返酒店了
因為朋友唔舒服
晚餐就係酒店食埋
係呢個旅程可以上top3既好西

我個個係超厚肉既burger
黎到外國第一餐burger 10分
完全係滿足飽 盛惠SEK189

朋友呢個係魚 值6分 因為有啲古怪
SEK210
外國叫魚十次有九次都中伏

如果指數高既過其實係有機會見到的
但聖誕老人村光害太勁 見到應該都唔明顯
建議join tour好啲

指數有2-3已經夠係Rovaniemi
當然都要無雲無雪
我上次係join local tour, 54eur per ppl, 仲要香港人黎,依間幾好

求推介
外國叫魚十次有九次都中伏

好彩我無食魚

如果指數高既過其實係有機會見到的
但聖誕老人村光害太勁 見到應該都唔明顯
建議join tour好啲

當然都要無雲無雪
我上次係join local tour, 54eur per ppl, 仲要香港人黎,依間幾好

求推介

我無佢website
tel:+358-40-1453300

當然都要無雲無雪

求推介

我無佢website

Thanks!

求推介

我無佢website

Thanks!

54eur係包淨交通,同小食飲品,仲有個導遊聲音導航,講下聖誕老人村同極光資訊,落到雪地會有個鬼佬帶住

如果你要雪褸雪褲雪鞋果d就好似加多15eur,想佢幫你影埋相就好似加多20-30eur
我地乜都齊就54eur搞掂
我ge留名就係你ge動力
我ge留名就係你ge動力

無錯冷靜
就咁睇都去得幾悶
日日都好似做左一二樣野就番酒店

歐洲係咁
繼續~

瑞典第三日 今日打算去DROTTNINGGATAN
唔知中文係乜9 但佢係一條街咁樣樣
出門前緊係又食返個早餐 姐係同琴日19樣個啲
食飽飽就查埋點去就出門
係Gamla Stan前幾個地鐵站落左車就根據我朋友無上網既GPS行 其實我都唔知點解會相信佢
佢好有信心咁帶我行 我就跟住佢
就唔記得佢無上網 究竟部電話點樣教佢行
行到一半佢就話我電話突然無左個GPS 唔識行
我就知仆街啦 實出事
果然我地一直行緊相反路線
結果兜左一大個圈先返到去

其實條街無他既 都係有出名既H&M
手信鋪 餐廳個啲正常野 但都幾多遊客
行到街尾 仆你個街緊係多遊客
因為原來個到就係琴日舊城穿條橋就過到黎
完全無留意 姐係我行左幾個地鐵站返去舊城

呢隻公仔超中意佢 但留無買佢返黎
佢啲產品都要幾百SEK
但好似係瑞典好出名 周圍都見到佢
補返 個個DROTTNINGGATAN中間有個小市集

買下花花草草 蔬菜 手套 手袋...

之後諗住去IKEA
瑞典咁出名唔係唔去下話
上網已經查好哂邊個位上車
我地就行過去啦 去到先發現佢一個鐘頭一班車
其實都驚驚地佢唔開 因為31號
咁見仲有時間就去附近飲杯咖啡hea下
到差唔多時間就出返去等啦
一路等一路等一路等一路等
是沒有車的 我地食左幾個字風
都等唔到shuttle黎 放棄左

然後就無野做 再行返去舊城區
睇下夜晚既舊城

棵樹都幾靚 因為落雨係夢幻啲
我都去左呢幾個地方 再去埋冰島
我聖誕節去芬蘭 慘到冇朋友
100間鋪頭 99間close 曬
咁其實係諗住係瑞典倒數既我地
前一日已經問定賣手信個個阿姨邊到最多人倒數
佢就答我呢到行出去海邊就係啦 年年都好多人
問佢幾點 佢答我9點定11點就有煙花睇
我心諗 倒數唔係應該12點先會放煙花咩
點解咁早既 仲要佢唔肯定 但又話睇左好多年
咁我6點幾就到左海邊 一粒人都無
見到有個舞台 話8點開始車輛管制
9點有音樂聽有show睇 心諗正啦
係既6點幾太早 所以又行去國王花園個到等下啦
睇下人溜冰 又睇

差唔多9點既時候就行返過去睇下開始未
入去既時候要check bag and body
睇落應該就啱feel啦 心諗實開始啦

點知 行到入去 除左check人既人之外 沒有人
連9點開始既音樂都係假既 煙花都沒有
其實途中都問過啲擺圍欄同搞活動既人
佢地都話9-10點就會有煙花睇
我9點幾係到真係睇到一兩下 人地自己放既煙花
個天又落雨又唔知係邊倒數先好 我決定返酒店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞