濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
呢幾日面頸開始出返水 食咗眼訓敏感藥都完全訓唔到 等陣出去睇吓普通醫生 應該要食吓抗生素

其實我呢一年面頸keep住紅
有時食吓搽吓類固醇 但一停就慢慢發返
上個月開始食咗三星期類固醇 一停咗一星期依家就發返出埋水 唉

你不停食同查類固醇真係唔係辦法....
有無睇過類固醇上癮既資料(或者Dr Marvin d片),了解下自己既情況。
我由細到大都皮膚都無事
白白淨咁
兩年前無啦啦出濕疹
仲要急性果種
一個星期就發到全身都係
睇左成十個醫生全部都無符
一個唔同一個講法(咩牛皮癬/性病都有)
最後妹左一個月 入左急症
驗血話中左咩金黃葡萄球菌
食左一個星期抗生素就控制到

但係而家後違症困擾左我幾年都搞唔掂
全身一達一達黑印咁
仲間唔中出水
要食藥先控制到
我由細到大都皮膚都無事
白白淨咁
兩年前無啦啦出濕疹
仲要急性果種
一個星期就發到全身都係
睇左成十個醫生全部都無符
一個唔同一個講法(咩牛皮癬/性病都有)
最後妹左一個月 入左急症
驗血話中左咩金黃葡萄球菌
食左一個星期抗生素就控制到

但係而家後違症困擾左我幾年都搞唔掂
全身一達一達黑印咁
仲間唔中出水
要食藥先控制到

要食咩藥呢?
coriton 3mg
cimetidine
emsolone
loratadine

呢4隻
想請教吓大家

最近我開始搽 carun 隻萬用膏,開頭30分鐘冇事,但係之後就開始痕,個濕疹範圍又更加紅,想問吓繼唔繼續用好

佢包裝又話可能係好轉反應,但係我都唔知係敏感定佢講嘅好轉反應嚟
有冇得介紹
各位有濕疹嘅巴絲一定要加油,你地個個都好堅強好犀利,雖然我唔係患者,但睇到你地嘅病情都好心痛。你地嘅意志力同忍耐力都好勁,衷心希望你地會搵到適合自己嘅治療方法,唔再受呢個病困擾。如果你地有咩心情上嘅難過,可以講出黎, 我好相信有好多好似我呢啲無聊人會樂意聆聽同分擔!加油
平時得右手尾指位有
而家出汗多眼鏡鼻托位心口位都有
心口冇咩野好快好
戴眼鏡會紅出水甩皮無限loop
唔戴又睇唔野
點算好
same, 我一開始以為係對鼻托啲膠敏感轉咗做金屬(鈦合金)鼻托,眼鏡仲要係好輕嗰隻,點知戴返都係出事

我估唯一嘅方法就係唔好戴眼鏡住,轉用隱形眼鏡,之後喺患處搽藥膏等佢好返先好戴眼鏡,有錢啲嘅就直情做激光
睇完之後好感動 多個人明白
一起身 傷口痛到郁唔到嗰種感覺唔會有人明

我生咗濕疹十幾年
老豆係死硬派 只信中藥
我都食咗十幾年 見到話有人食到肝發炎 我諗我都要去驗吓 多謝提醒 (順便想問下可以喺邊度check)

早排考完dse 因為濕疹停咗兩年 呢兩年無出過街無見過人
日日無所事事 個病又無好 真係好難受
就嚟22 同年嘅朋友唔係last yr就係出咗嚟做嘢
自己就yr1都未讀

好彩嘅係我有班好好嘅朋友 中學識落
因為以前讀中學有啲同學有濕疹 眼見佢哋都比人bully得好慘
不過我啲朋友就對我好好
我係反而唔識點面對屋企 親戚

我都好想睇吓心理醫生
不過我就唔知佢哋開嘅藥 會唔會令到你日常生活有變化 對濕疹病情有變化 或者會同個treatment有抵觸 有啲藥撞咗唔食得etc..
我都係想可以傾吓開解吓 講出嚟正視返個問題 希望好過啲濕疹都會好啲

真係唔該晒你post出嚟
原來我唔係一個人
adelaide 下年先去
我喺brisbane 澳洲夏天冬天都比較乾燥 記得帶定d保濕野去
你都係 好好保重
我最近又係成日係出汗位好多班
我怕好快會變成濕診
你可唔可以介紹許醫生俾我呀
唉,有唇炎(個嘴會狂脱皮),睇左6,7個中醫和西醫都好唔返,除左不斷試醫生我都唔知有咩方法
前面覆左, 你可以試下
不過中醫要夾人, 祝你搵到個岩你嘅醫生
其實我有咗十幾年濕疹 對個病都幾了解 食過類固醇/抑壓免疫力嘅藥 明白有咩負作用 所以我本身都盡量少食/搽
依家依年真係好差 反反覆覆 試過出水出得太勁要入醫院
我依排又開始成日出水 完全唔知可以點 我本身諗住再試另一隻抑壓免疫力嘅藥 但女朋友唔想 我諗清楚都想戒咗唔食/搽類固醇
如果你出水嗰陣係由得佢唔理定點? 其實我工都返唔到咁濟
濕疹做另一隻致敏源測試(ige) 會唔會有用d
我都係睇余嘉慧
飲左兩日藥過敏到全身紅晒
全身一點點紅疹(本身濕疹位以外)
開頭以為正常,繼續飲
飲到第五日頂唔順崩潰
因為五日無一晚訓到,痕到淨係可以不停喊
結果一停藥紅疹就退返

中醫真係人夾人
建議戒類固醇就戒埋protopic呢類藥
聽過好多人講protopic係更毒....

極力建議戒糖,好有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞