濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
正 高汁post
加油巴打
「但好返後唔搽情況又會慢慢重演」姐係你已經試過查類固醇喺手指到但好返之後又返發?其實我手指都有,但我堅持唔查類固醇,佢都逐漸康複。

我個人覺得如果你已經感受到用類固醇後不停復發既循環,不如試下戒左去只用保濕,係會好痛同埋口得好慢,但好過墮入個藥膏、康復、復發既週期。而且會類固醇反彈係會擴散架
Elidel都係外用免疫抑制劑。同protopic原理一樣。

Elidel (pimecrolimus) is an immunosuppressant. It works by decreasing your body's immune system to help slow down the growth of atopic dermatitis (eczema) on your skin.
師兄你會唔會fungal infection?
你而家係戒斷類固醇期間?

唔好理其他人點睇住(我明白好難,但嘗試下),著眼於點樣解救自己先。加油!
因為始終由急性濕疹發作果下,成身傷口流朧流到印都印唔切,到用口服類固醇先回復正常人生,類固醇嘅作用功不可沒,當然我明白用類固醇一定唔好。
其實我藥膏嘅個用量已經盡量減少同隔耐啲先用,起碼當慢慢減。
我想問下平時你啲傷口要幾耐先好返?我唔搽類固醇一個月都唔好,仲要愈來愈大
唔好意思師兄我唔係醫療專業人仕,嘗試過Google搵你隻藥但都搵唔到。可能你要直接問醫生了解佢有無類固醇。
你要有心理準備佢會發彈得好嚴重。

去旅行唔好免強,我上年喺巴爾幹半島,皮膚發炎真係好辛苦,日日出去一陣就要返青旅休息,青旅環境又無自己屋企咁舒服自在。最後放棄張回程機票即時發另一張機票返香港,又要轉機又長時間。真係攞黎辛苦。

所以你調整下心情先,令自己舒服自在最緊要。

至於你決定戒斷,一定要堅持,留意身體狀況。
我一開始得頸同手關節,好小範圍咁泛紅同脫皮,好似乾燥咁。之後愈來愈嚴重。

你唔好擔心住,醫比左咩藥你?如果處方類固醇記住跟足指示用,唔好用幾日一見好返就停,就算好返都查足一星期或兩星期之後減量。如果查下又停下,陣間變到我咁就大獲。
若果用完藥好返又返發,有擴散跡象,咁可能類固醇未必適合你用(過來人意見,請留意自身身體狀同體質決定)

我非常明白,我本身性格好獨立好有自信。自從有左個病之後對成個人都好打擊。
但既然決定在去戒斷藥物依賴,就唯有堅持。我都會擔心黎緊冬天乾燥會再返發反彈得嚴重,所以都說服自己要有心理準備。

既然你好咗少少,襯近排心情好去做多d自己鐘意做既野,見返朋友。心情好d可以個病情都穩定d。
我好明白你感受。

正如我病前咁好動而豐富既人生,鐘意去邊買張機票就用發,會玩音樂做運動睇書整野食。病左之後我去邊都要諗過度過,怕皮膚會不勝負荷;做運動又怕刺激皮膚;睇書玩音樂又因為痕癢而不能專注。嚴重時連工都返唔到。真係好大好大衝擊。

近排逐漸modify 同嘗試拎返起d興趣,會影返相。

又喺屋企裝左枝引體上升既野,

同黎緊會喺屋企做tabata取待出街做運動

希望生活會重回正軌。

你都嘗試一下,大家一齊努力。
我之前有食過supplement,益生菌果d。但我覺得無咩關系,我過往飲食習慣唔似會缺乏任何營養。許醫生都話過香港無咩人係因為缺乏某類營養而導致皮膚問題。所以我無再試。

btw希望你食中藥逐漸康復。
世界咁細 你又會咁勁認得既

果次應該係我最後一次睇皮膚科,之後決定戒斷。

希望我同你都快d好返,我地以後唔會喺所撞見。
你睇下我上面回覆其他人既留言,我上載左查類固醇既方法。千奇唔好查幾日見好轉就停,一查就查足一個療程(一至兩星期),如果唔係你查幾日見好左,其實係末好哂,之後又返蛋過,然後就會逐漸擴散。(我之前唔知,第一個仆街醫生無教我,我愈用愈差)
始終人人體質同情況唔同,希望類固醇真係幫到你。

我d慢性發炎例如頸同小腿其實到而家都未好(已半年),表皮都會有脫皮同傷口。

至於真係裂開或抓損或細菌感染既傷口,平均一至兩星期會癒合,當然週不時就有新傷口,但癒合速度隨戒斷類固醇時間而一直增加。(戒斷期間頭幾個月,d傷口一個幾月都唔埋口)
謝謝。我會加油!
唷睇清潔原來你已經知道自己有類固醇反彈。咁!睇種控制情緒同早訓對你黎講緊要d。(我都係,但早訓真係有d困難)
戒類同路人,我地一定會好返!Time heals
唔洗sorry,你無錯加,有負能量係好正常。試下喺度講下日常生活因濕疹令你最吃力既地方?交流下,可能會喺度搵到令自己舒服d既意見。加油!
戒類固醇最好一直留係屋企
工都唔好返
而且你預最少要2星期先正常返少少,取決於你用左幾耐類固醇同埋身體狀況
我之前都成個月先舒服返
我由出世到依家廿歲都有濕疹,有時嚴重個陣會發炎出水,太犀利個陣都要睇醫生食類固醇控制下,食完一排又好啲咁。都知道食得太多類固醇係對身體有害,但真係無辦法,頂唔順都要食。之前睇過一篇文有個醫生都話其實唔應該奢望追求濕疹會斷尾。
同埋之前都試過成年戒類固醇,但都係無用
成年冇搽過食過類固醇都冇好過定係未好返?如果用左好耐類固醇其實起碼要幾年先可以好返 中間係有機會爆發 不過正常係會一次比一次爆得冇咁嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞