濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
咁賤!
就算認為用藥係比較適當,呢啲副作用佢都有責任循例要講!
西醫對濕疹老實講真係好無知,零方法根治
以前對類固醇冇乜認識同戒心
醫生開嘅藥膏同出面買到嘅
可能好多都有類固醇

細個做家務右手手掌有主婦手
唔知邊個開啲藥膏
搽完係好咗
但支藥膏用完冇再搽就翻發
諗住都承受到就冇理
過咗幾年聽到啲人講類固醇
再睇下自己隻右手皮膚又紅又薄又易甩皮爆拆
九成九都係當年支藥膏問題

我諗當年忍下,做好保濕同遠離化學嘢
根本唔駛搽類固醇嚟飲鴆止渴

而家停咗差唔多十年
隻右手手掌都仲係咁虧
試過打羽毛球打到爆拆成手血
乒乓波籃波羽毛波都冇再玩過

淨係一隻手掌都搞到我咁煩惱
真係完全想像唔到有濕疹嘅手足苦況係點
希望你哋早日康復

亂開類固醇嘅醫生
搽咗痕,唔搽乾到痕
我想講,我之前皮膚過敏,食治敏速,一停就成身又㾗又腫,食左八年,每日食一粒。
之後決心停藥,每次都減少少,用左半年就好返哂。其實敏感真係意志力既考驗。
夜晚瞓教點可以唔r
好多時忍咗成日 瞓個陣控制唔到自己就破功
保濕唔會幫你好返 純粹令你好過啲 如果搽左仲唔舒服就唔好搽
我有毛囊角化問題
皮膚科醫生原來一直開左種類固醇的藥膏比我查
我毛囊角化情況的確好左好多
但我發現兩臂液下多左幾條擴張紋 睇過醫生佢話係肥仔紋 這四個月我多確肥左唔少 但我見d肥人都無呢種紋
我諗緊仲用唔用呢種藥膏好
我好清楚毛囊角化係無得醫 只能用藥舒緩 而我又好容易有炎症 成日發炎腫到一粒粒瘡。依靠類固醇我先無發炎

我真係好迷惘 呢個問題我都唔夠膽同身邊既人傾訴。我總是覺得呢種紋係長期外用類固醇而導致
希望大家可以比少少意見我
唉 同你對手一樣
係有希望架

我短時期用左超少量類固醇,之後主要用月桂葉皂再keep著搽cream,暫時變左咁樣,雖然某啲位都仲有少少腫脹(返發),但起碼冇不停流膿(影響生活)先
喊到就自殺 仲要啲手指關節裂勁深 好痛呀
搽cream呀記著,唔好怕麻煩
唉 同幾位一樣,大家加油
想問下你地搽咩 好似搽咩都唔補濕咁
搽咩都又痛又啦
好想喊呀
一日仲生存,一日仲有希望
我搽physiogel ,雖然好似有巴打話麻麻地
搽油又立得滯,搽cream又一陣就乾晒,依家兩隻手手臂紅晒,好似搽咩都冇用
都要搽架 打風轉天氣仲差呀
上2年做過二千中
普通診所 佢send去化驗

同樓主張報告一樣
都係第3代華南

見樓主對塵敏感
做冇試過脫敏治療?
樓主最近如何呀?
我介類都一個月有多了 愈來愈辛苦
樓主最近如何呀?
我介類都一個月有多了 愈來愈辛苦

我好左好多好多。仲會有少少乾,小小脫皮,但而家唔講,d人都未必睇得出我有皮膚問題。所以皮膚真係改變左好多。

我之後會開post 詳講下自從之前7月開post 後身體既轉變,同好多巴打絲打既情況(好多人聯絡我),喺度總括地解答下各位可能遇到既問題。

你加油,要比時間身體。
好開心聽到你既好消息
等你開新post
過來人既分享真係比到好大希望同動力我
益生菌 中既

Lactobacillus acidophillus

Bifidobacterium lactis

Lactobacillus rhamnosus

Bifidobacterium longum

有用減低病情,屬根本上的醫治。大家調理下D腸啦~!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞