濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
呢幾日面頸開始出返水 食咗眼訓敏感藥都完全訓唔到 等陣出去睇吓普通醫生 應該要食吓抗生素

其實我呢一年面頸keep住紅
有時食吓搽吓類固醇 但一停就慢慢發返
上個月開始食咗三星期類固醇 一停咗一星期依家就發返出埋水 唉

你不停食同查類固醇真係唔係辦法....
有無睇過類固醇上癮既資料(或者Dr Marvin d片),了解下自己既情況。
其實我有咗十幾年濕疹 對個病都幾了解 食過類固醇/抑壓免疫力嘅藥 明白有咩負作用 所以我本身都盡量少食/搽
依家依年真係好差 反反覆覆 試過出水出得太勁要入醫院
我依排又開始成日出水 完全唔知可以點 我本身諗住再試另一隻抑壓免疫力嘅藥 但女朋友唔想 我諗清楚都想戒咗唔食/搽類固醇
如果你出水嗰陣係由得佢唔理定點? 其實我工都返唔到咁濟

我明白,你一定好辛苦
我過去兩年都係好似你咁掙扎,因為所有西醫都話唔會好,我只有諗緊點樣可以查少啲但又抑壓到個濕疹。真係直到食完免疫抑制劑,一時控制到,一時控制唔到,再加上細菌感染,我先的起心肝戒甩所有醫皮膚嘅西藥。我真心覺得唔係濕疹冇得醫,而係西藥包括類固醇同免疫抑制劑令我皮膚越嚟越差。

出水,裂開甩皮紅腫等等我都有經歷,工作我有照返,差不多每一個鐘就要去洗手間處理一下皮膚,情況太嚴重就會請假,最嚴重試過請咗一個禮拜。但我嗰陣時真係有個信念覺得日日拎住支藥膏傍身真係唔係辦法,亦唔想不停咁樣食藥,好無止境咁。終於決心戒類固醇同免疫抑制劑。

你要加油,不論決心戒類固醇,一話睇其他嘅醫生,尋求西醫又好,一話睇其他。都要調整好情緒,唔好放棄。
巴打,我想問你如果濕疹位出水既話你會點搞?
我試過頭兩星期有用, 點知之後頌用愈差,

carun依款野唔係個個岩用
我覺得好似普通洗傷口咁處理就得,一定要抹乾啲水,之後用生理鹽水消毒,搽潤膚乳/藥膏,襟棉花喺上面,最後用透氣膠紙固定棉花
依家試咗一個星期,搽咗頭1個幾鐘濕疹個位變得更加紅同痕,之後大約接近2個鐘到就唔痕

睇到樓主用 carun 好返,一隻好煩惱究竟呢隻藥膏啱唔啱自己 ,唯有試多一個禮拜睇吓成績
Btw 有冇巴打用過呢隻加拿大濕疹用藥膏?親戚介紹話幾好用,但係最近搽緊Carun 廢事撈埋用未搽住
多謝你
睇完篇文諗番起當時嘅自己
曾經都濕疹 由小四小五開始極微
睇中醫 然後好下差下 極度佢地懷疑dum症

到到中四全身都有
再到公開試有過嚴重濕疹
全身都會出水 諗番都覺得臭
無一晚係會舒服瞓到教

食過無數藥
然後公開試完咗
個人無咁大壓力 多咗時間休息/hea 加上無咁夜瞓
睇家庭醫生(係啊你無睇錯 唔係皮膚專科)+中醫
當然有食過類固醇 但劑量唔多
無記錯嘅話有食過四環素
然後好快就控制到病情 慢慢 慢慢 變好

但有時一到春天就會手腳少少復發
我就瘋狂揸薄荷嘢(無比膏/寶膚靈(香港版)) 再加埋一堆保濕
但最令我覺得有效果係一枝蜂蜜藥膏

然後宜家都好番了

最後我想講 有時自己未必真係覺得有大壓力
但自己就正正處於壓力之中
睇開啲 咩都唔care嘅時候就會好

樓主加油啊
巴打可唔可以介紹吓隻蜂蜜藥膏叫咩名?
呢幾日面頸開始出返水 食咗眼訓敏感藥都完全訓唔到 等陣出去睇吓普通醫生 應該要食吓抗生素

其實我呢一年面頸keep住紅
有時食吓搽吓類固醇 但一停就慢慢發返
上個月開始食咗三星期類固醇 一停咗一星期依家就發返出埋水 唉

你不停食同查類固醇真係唔係辦法....
有無睇過類固醇上癮既資料(或者Dr Marvin d片),了解下自己既情況。
其實我有咗十幾年濕疹 對個病都幾了解 食過類固醇/抑壓免疫力嘅藥 明白有咩負作用 所以我本身都盡量少食/搽
依家依年真係好差 反反覆覆 試過出水出得太勁要入醫院
我依排又開始成日出水 完全唔知可以點 我本身諗住再試另一隻抑壓免疫力嘅藥 但女朋友唔想 我諗清楚都想戒咗唔食/搽類固醇
如果你出水嗰陣係由得佢唔理定點? 其實我工都返唔到咁濟

我明白,你一定好辛苦
我過去兩年都係好似你咁掙扎,因為所有西醫都話唔會好,我只有諗緊點樣可以查少啲但又抑壓到個濕疹。真係直到食完免疫抑制劑,一時控制到,一時控制唔到,再加上細菌感染,我先的起心肝戒甩所有醫皮膚嘅西藥。我真心覺得唔係濕疹冇得醫,而係西藥包括類固醇同免疫抑制劑令我皮膚越嚟越差。

出水,裂開甩皮紅腫等等我都有經歷,工作我有照返,差不多每一個鐘就要去洗手間處理一下皮膚,情況太嚴重就會請假,最嚴重試過請咗一個禮拜。但我嗰陣時真係有個信念覺得日日拎住支藥膏傍身真係唔係辦法,亦唔想不停咁樣食藥,好無止境咁。終於決心戒類固醇同免疫抑制劑。

你要加油,不論決心戒類固醇,一話睇其他嘅醫生,尋求西醫又好,一話睇其他。都要調整好情緒,唔好放棄。
巴打,我想問你如果濕疹位出水既話你會點搞?

都試過隻腳出水返工條褲會濕晒,都係用乾淨既紙緊抹,嚴重時有細菌感染或有傷口,會用生理鹽水清洗。
我以前細個都好似樓主咁成身都係脫皮濕疹
果陣都係搽類固醇
上到中學就無哂
直至考完DSE
濕疹一次過返哂黎
開頭好似牛皮癬 會洗血洗膿
又痕癢又痛
入左幾次急症室 安排到去睇皮膚科
果陣醫生話我發炎
但而家變左做水泡既濕疹
每次睇專科係係話
我已經用緊最勁既類固醇
之後試過想戒 但兩日之後已經好嚴重
carun 主打cbd oil
其實cbd oil係外國好常用
即係大麻油(唔係hemp oil)
無論外用同內服都有藥用價值

pure cbd oil 係香港係合法入口既
carun其實就係cbd oil溝其他野
所以要試既話
不如自己買pure cbd oil

可以自己google睇下有關資料
lm
咁大獲!!
你係揀農本方定/藥材自己煲/叫佢地煲埋?
我第一次去飲完係瘋狂甩皮囉
佢有講無其他唔舒服就可以3日後去配多次藥

咁你依家有冇轉其他醫生睇呀?
如果手手腳腳我都算 但依一年係成塊面同頸好嚴重 成年都未好過
出街會見到啲人望我 平時出去要dup低頭 唔敢望人
我都明壓力影響好大 但真係控制唔到 返工有壓力 放工返到屋企又有壓力
自己27歲 搵得唔多 想儲錢結婚買樓 想搵過份好啲嘅工 但咁樣點見工
眼見身邊朋友搵好多 好多都好成功(有啲一年搵過百萬) 覺得自己好冇用
我有諗過同女朋友分手 因為自己未必俾到幸福佢
好多好多野要煩要諗 呢啲壓力又會影響到濕疹

anyway多謝巴打咁用心分享
搵中醫搵啲老啲嘅會好啲,去吓西環嗰頭
利申,聽人講
同埋大陸嘅中醫叻啲
Btw,巴打腸胃如何
想請教吓大家,最近喺樓下診所睇西醫,咁佢就開咗呢隻藥俾我仲有一甖類固醇(我諗住唔搽),然後我就上網check到呢隻藥係口服類固醇嚟(2隻藥嘅混合體,分別係 Betamethasone+Dexchlorpheniramine;後者係抗組織胺,而前者係低劑量類固醇),

咁因為我諗住戒類固醇,咁我應唔應該食呢隻藥好?

加油
加油!
輕微患者 (正係腳板底+側邊) 食完1個星期藥 食晒. 外用類固醇藥膏就keep住茶. 感覺係有改善既. 不過食晒D藥後果個星期 不停爆瘡 (面部暗瘡), 似唔似係類固醇後遺症/副作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞