濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
明白
樓主要加油,希望你不久後完全康復!
呢個post真係非常有用,樓主真係好適合做教師,清楚有條理地講出自己經驗,對同樣問題嘅人好大幫助!
冇食開類固醇 呢隻食左3個月
幫推好文
屌 樓主真係好撚勁
全身爆濕疹都撐到過去
我自細就有濕疹 不過冇樓主嗰啲咁喪咁大規模
但都已經邊睇邊想像到你講既「真他媽的癢」係有幾痕。
真係唔係講笑,完全唔係可以用定力克服既痕,磨到出水先舒服小小,但嗰達皮膚已經又甩皮又爛又紅又腫啲水泡仔仲一路出水⋯⋯
而且望住佢蔓延會好sad 啲皮膚就算冇左濕疹,啲紋路都唔同晒。不過算啦唉,唔痕已經好好,唔要求咁多。
加油呀,衷心希望你過到呢關
無知一問, 呢啲似唔似濕疹?我睇醫生話係敏感, 擦左成年類固醇都未好 有時會好痕

一年前

一兩星期前

今日

抱歉我唔係醫科專業唔夠膽斷症。

但我覺得用左成年類固醇都不停復發你要小心d。如果停藥有復發同擴散,要小心對類固醇上左癮。
幫推好文
屌 樓主真係好撚勁
全身爆濕疹都撐到過去
我自細就有濕疹 不過冇樓主嗰啲咁喪咁大規模
但都已經邊睇邊想像到你講既「真他媽的癢」係有幾痕。
真係唔係講笑,完全唔係可以用定力克服既痕,磨到出水先舒服小小,但嗰達皮膚已經又甩皮又爛又紅又腫啲水泡仔仲一路出水⋯⋯
而且望住佢蔓延會好sad 啲皮膚就算冇左濕疹,啲紋路都唔同晒。不過算啦唉,唔痕已經好好,唔要求咁多。
加油呀,衷心希望你過到呢關

多謝你。

其實嚴重期間我都試過情緒失控,好影響生活。所以先會尋求心理同情神科既協助。

出post原因除咗希望比同類型患者了解類固醇反彈同鼓勵大家,仲想大家好好面對情緒,唔好怕/抗拒搵專業人仕幫手,甚至責怪自己,諗埋一邊。

頂我exactly 就係咁諗!
自從個病真係令我改變好多,無咁自我,會嘗試放慢腳步,愛惜健康同身邊既人。
thank you~~ 再睇下醫生先
樓主好嚴重,我都係多數得部份身部有 ,如手指
無知一問, 呢啲似唔似濕疹?我睇醫生話係敏感, 擦左成年類固醇都未好 有時會好痕

一年前

一兩星期前

今日

抱歉我唔係醫科專業唔夠膽斷症。

但我覺得用左成年類固醇都不停復發你要小心d。如果停藥有復發同擴散,要小心對類固醇上左癮。
thank you~~ 再睇下醫生先

你依種似係汗疱疹, 唔同濕疹喎, 照計唔需要用類固醇, 小心畀庸醫誤導。我試過發過兩次病情係反反覆覆, 兩次都冇用藥自然好返。第一次病因不明, 第二次我懷疑係因為自己對真菌敏感, 因為果期咁岩有香港腳, 我google過有機會係咁樣誘發汗疱疹, 結果醫好香港腳就好快痊癒。你可以試下睇多個醫生問問
巴打你近排點阿
你只食2款supplement就夠?

頂我exactly 就係咁諗!
自從個病真係令我改變好多,無咁自我,會嘗試放慢腳步,愛惜健康同身邊既人。
巴打你近排點阿

我好返好多,甩皮愈來愈少,出到街,做到運動,見到工,身邊既人都覺得我康復緊。只係有d位我會忍唔住抓或「meet」皮所以都未好。希望自己可以逐漸戒走focus皮膚既壞習慣。

仲有兩日開學,都會調整心態咁返工,唔好比自己咁大壓力,始終情緒對皮膚影響好大。
呢幾日面頸開始出返水 食咗眼訓敏感藥都完全訓唔到 等陣出去睇吓普通醫生 應該要食吓抗生素

其實我呢一年面頸keep住紅
有時食吓搽吓類固醇 但一停就慢慢發返
上個月開始食咗三星期類固醇 一停咗一星期依家就發返出埋水 唉
多謝清分享 同希望所有患者可以搵到舒緩病情既方法
濕疹圍爐取暖 謝巴打分享
請問係邊個中醫 可唔可以俾名我
聽講用生物製劑 半年以上就會控制到 唔知真唔真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞