濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
你症狀係點?有無用過類固醇?
其實起初我對protopic都有效,但維持左一陣子而已。先要加重藥去免疫抑制劑。
其實證明protopic都會反彈,我覺得protopic都係令我免疫系統亂哂既一個主因。

你真係確定protopic對你有效?若然有效又點需要加重藥到免疫抑制劑?會唔會係你都同我一樣上在癮(唔係嚇你,希望你認真諗下)
你分享下你用過咩藥同幾耐?
之前都試過濕疹發作 因為壓力大
但遇到有醫德醫生 唔開類固醇比我
教我飲食習慣 沖涼
暫時都無發作 仍然keep 住凍水沖涼
努力啊你
會唔會好易冷親
搵岩適合自己既中醫都唔係一件易事。

恭喜你好返好多,保持住呀唔好彈返轉頭。
加油 你個醫生好好
lm
沖凍水涼中醫認為會生風,可以的話最後放定水,調至大約體感溫度咯
最好
但我之前個中醫就建議凍水涼可以幫發滾既濕疹身體降溫。中醫有太多說法。
呢樣野好多狀態嘎😅 醫師會清楚d

我經歷過 紅腫, 變黑, 有冇瘡,有冇水, 好多狀態下

變黑就怕生風,因為已經形成淤血,然後唔知點會變差
都係protopic.類固醇果D.最長用過內地有隻叫適甘可.
我最嚴重時應該勁過你.因為我用左差唔多8年以上藥

詳細可以睇下我之前POST:
https://lihkg.com/thread/636155/page/1
巴打 好勁 整合得好好
我都戒左類固醇 同protopic 接近半年(期間靠戒口 食中藥 加supplement)情況都慢慢回復中 但有時啲家庭問題搞到個人好depress
樓主有冇聽過話者試過脫敏療程
唷!我睇過你既POST喇之前。你覺得你而家好左幾多成?

希望你既康復進度會愈來愈好。
睇完都唔係好明
小弟只係剩返手臂一處濕疹
手上都仲有 類固醇藥膏
假如我唔查,我只係在手臂位做保濕
會否不藥而愈
情緒問題一定要搵人傾,朋友又好輔導員又好。情緒釋放都係一種治療。
可不可以留TG,介紹個許醫生比我睇下濕疹?我眼皮都有
你用類固醇幾耐?用藥好轉但停藥有無反發?

我深信身體有自癒能力,所以如果唔係急性敏感導致濕疹,點解唔比d時間佢康復呢。
5.6成啦,其實上年年中最好,跟住入冬開始衰反,後來睇中醫又好左小小,依排停左乜都無做,又無戒口,cream都小搽。

覺皮膚其實厚反小小無咁易損,但有d位會粉粉地色會痕,會r到d老泥咁,同會發熱。感覺似長期輕微發炎,日日沖完涼keep住r甩d皮,then就唔太痕,日日如是。唔知係無油份定輕微發炎而甩皮。
有時同fd傾都未必解決到 唔想比麻煩人
有冇啲輔導中心suggest
不如你試下查天然既油,我POST介紹果d,carun 又好magic cream又好,聽你情況好左好多,唔好比佢差返呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞