濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
我都希望有需要既人會見到。我前排見到有個男仔喺連登問有關佢女朋友猶豫戒唔戒類固醇既情況,希望佢會睇到我個post,比到個方向佢地。
樓主好犀利,超有心機咁寫咁多野

我3歲開始有濕疹,搽咗30年類固醇。無食過免疫抑制濟,主要都喺搽類固醇同消炎藥,有時食類固醇,因為有哮喘,之前有段時間皮膚完全控制唔到

皮膚好似你咁,如雪片咁甩,紅曬,爛曬,不停出水,又痛又痕。身體超差,一日內可以要睇皮膚科,骨科,婦科。

嗰時我忍唔到喊,喺屋企喊,喺公司又偷偷地自己飲泣,如果睇精神科,我估我都有抑鬱

之後好似你咁停曬d 藥,睇中醫。拔罐針灸放血咩都做,燒咗好多錢先好返d...過多一段時間開始做運動,慢慢控制到

我無你咁叻記錄曬所有野,但喺我想講,濕疹仲喺可以控制到的

ps..如果怕做運動d 汗醃住,可以著compression tight 幫你散汗,條頸圍條巾索汗,做完立即沖涼,會無咁辛苦架
我都係濕疹人
本來冇乜點發
經歷過失戀後更加大爆發
已經一年了 我冇再睇e生
只係食維他命同不停搽lotion
現時仲未控制到濕疹
見左心理醫生
係情緒導致濕疹爆發
而家去一去街都已經好攰
我完全明白你既感受

btw 揾到真愛要好好珍惜 祝幸福
連續用一至兩星期,但通常我好嚴重時,一用類固醇,第三日皮膚就會脫左層皮,然後皮光肉滑好似咩事都無咁,完全康複咁樣。只係過一排就會反彈,大約兩至三星期。
我明白。你都好叻,可以有勇氣停藥,三十年既類固醇要戒甩去,果時一定好辛苦。
你既症狀係點?有無用過類固醇或抑制免疫力既藥?
謝謝,我當Master論文咁寫。
高中開始有濕疹
都好多年
有時旅行都會偷偷食下牛
但鵝鴨真係咁耐而黎都冇再食過

食左一年抗排斥藥
都叫有少少用嘅

同樓主同自己講聲加油
加油!抗排斥藥姐係咩東東?醫免疫系統?醫皮膚?
謝謝。我都希望,想生活從回正軌。
絕對係,我相信無用過抑制免疫系統既藥,我唔會有咁嚴重既皮膚問題。
而且無效
而且無效
完全明白 我都係今年開始大爆發
日日都痕到想死
死海鹽用過都無效
好有心機
啱啱開始食免疫抑制劑
希望食得好
試過好多方法,都醫唔好
近排係極嚴重,訓唔到,唔想出街,出汗會痛到全身震晒,最後頂唔順揸protopic頂住先,再睇醫生拎免疫抑制劑,否則我100%會自殺

希望樓主可以好返,我同樓主情況幾相似,不過我係完全唔用類固醇的,而且protopic之類十分有效
比樓主情況好d

而死海鹽我暫時唔用,太多傷口
試過嚴重時用鹽,果10分鐘痛係我人生最痛既一次

btw加油
醫好一滴吹大到一公升,我都俾你過
一滴都冇呢
巴打整理得好好,我3年前開始戒,亦都開左幾個post.戒左年半果時最好,而家完全乜都無用,但keep住濕完水會乾痕甩皮,但已經相對小r損同好左好多。近依年唔知點解keep住大脾內側流汗甩皮。
我會開咗啲鹽水,浸濕晒一件長袖衫同埋長褲
成件着住佢,坐喺廁所或者浴缸15分鐘
我同大嶼山兄觀點唔同,我自己為左改善體質,停用抗組織胺藥同類固醇以及停食所有海鮮同加工醃製食品(芝士除外),中間呢段時間我每星期去中大診所復診,一直睇住自己皮膚由龜裂慢慢退皮,最後只留下色斑

我的中醫師主要在幫我固本,我認為對醫治功不可沒。

tldr: 宜家好左
奉勸所有人仔細睇清所有日常使用產品有冇含有 sls

,sls會直接傷害皮下組織,令其增厚

#特別注意:
a cream - 公立醫療好鍾意叫濕疹人搽 ge 護膚膏

呢隻野用石蠟加sls 直接做出黎。沖涼液都有,不過你起碼會過水,用A cream 冇人叫你過水,影響可想而知

我覺得要睇情況,有d人濕疹起因係急性敏感,好似我同事咁用化妝品敏感導致濕疹,之後用類固醇禁低個免疫系統,食抗敏藥然後就無返發咁康復。

但好似我咁既情況,起濕疹原因根本不明,搵唔到敏感源甚至係純粹免疫系統出錯。類固醇或免疫抑制藥物只會令身體更差。

當然純粹過來人意見,我會覺得如果試用過類固醇但又會返發,咁姐係根本無康復過,我會建議停藥。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞