濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
我聽朋友講,佢有2個有濕疹嘅朋友去完死海玩,唔知係咪落過水敷過死海泥,返黎香港之後斷咗尾
我估佢哋就咁跳落去應該會嗱到pk
Hi 你好呀 我係一間online media到做緊 想問你會唔會有興趣做個人物專訪?
我都想有多啲濕疹既患者聽到你既故事!!

This is my telegram: https://t.me/Lamyttt
Please add me or reply me if u r interested

我無telegram 呢。或者你email我:disharmonious@hotmail.com.hk
我聽朋友講,佢有2個有濕疹嘅朋友去完死海玩,唔知係咪落過水敷過死海泥,返黎香港之後斷咗尾

我而家好左七成。如果下年暑假都未好返我都諗住去以色列浸死海。之前戒斷初期浸死海鹽水再痛都試過,所以無有怕。
想請教吓大家,最近喺樓下診所睇西醫,咁佢就開咗呢隻藥俾我仲有一甖類固醇(我諗住唔搽),然後我就上網check到呢隻藥係口服類固醇嚟(2隻藥嘅混合體,分別係 Betamethasone+Dexchlorpheniramine;後者係抗組織胺,而前者係低劑量類固醇),

咁因為我諗住戒類固醇,咁我應唔應該食呢隻藥好?

唔好食喇,淨食抗組織胺止痕算。你叫佢開止痕藥俾你啦。
樓主浸死海鹽有冇幫助?
我八月頭開始爆到全身都係
上星期開始停類固醇同用死海鹽
而家發曬出黎
有d位就乾身左脫皮暗啞 但冇咁痕 但同時有d位又再發新既
幾時先會好轉 好擔心
同埋發出黎係咪正常排毒
我見有d人用完好快見效
我好似冇咩用咁

我而家好左七成。如果下年暑假都未好返我都諗住去以色列浸死海。之前戒斷初期浸死海鹽水再痛都試過,所以無有怕。
樓主浸死海鹽有冇幫助?
而家發曬出黎
幾時先會好轉 好擔心

死海鹽對我來講有用啊,我覺得係幫我傷口癒合得快啲。用海鹽水係非常非常之痛,但我覺得紅腫同死海鹽冇咩太大關係,因為戒斷類固醇身體本身就會血管擴張,裂開並且脫皮。死海鹽用嘅時候會好剌激,所以先會覺得佢用完更加紅腫。

你總之當佢係長期作戰,如果心入面知道類固醇係幫唔到自己嘅話,就決心戒甩佢,不過你用咩治療方式都好,留意身體狀況,如果死海鹽太刺激,可能未必適合。
加油。
感謝你 呢段時間真係好難捱
每日望住佢濕疹逐步逐步爆出黎
原本唔會有濕疹既位都變有 好難頂
可唔可以講下皮膚開始好轉係點嫁
會退色同脫皮?
LM
我依家雙手手臂紅到好似曬傷咁,硬係散唔熱咁,摸落去係好熱,手指位甩皮,同埋有皮膚好崩緊(唔搽野嘅情況下)。呢個情況都成兩年幾,已經唔想再理佢

樓主浸死海鹽有冇幫助?
而家發曬出黎
幾時先會好轉 好擔心

死海鹽對我來講有用啊,我覺得係幫我傷口癒合得快啲。用海鹽水係非常非常之痛,但我覺得紅腫同死海鹽冇咩太大關係,因為戒斷類固醇身體本身就會血管擴張,裂開並且脫皮。死海鹽用嘅時候會好剌激,所以先會覺得佢用完更加紅腫。

你總之當佢係長期作戰,如果心入面知道類固醇係幫唔到自己嘅話,就決心戒甩佢,不過你用咩治療方式都好,留意身體狀況,如果死海鹽太刺激,可能未必適合。
加油。
感謝你 呢段時間真係好難捱
每日望住佢濕疹逐步逐步爆出黎
原本唔會有濕疹既位都變有 好難頂
可唔可以講下皮膚開始好轉係點嫁
會退色同脫皮?

我真係大約一個月幾前,(戒斷第5個月)先發現自己脫皮情況無咁嚴重,同d傷口無咁痛。生返d有油份既皮膚出黎。不過之後都起伏多幾次(而家都有),有d位會乾d,有d位易裂開。不過已經好多了
Support 樓主。
啲皮膚唔識出油咁,可以點搞?食魚油丸有冇用?
青光眼
咁青光眼有冇好番/有冇得好番
心祝福。
巴打保重

你係口服類固醇? 強度係用到第幾級? 個醫生冇warn過你會出現青光眼呢D副作用?
睇啲人講搽乳木果油幾好 就上iherb 買黎試下
但好似用完仲痕咗
達濕疹好似keep住乾爭爭仲好 一搽咗保濕野就會痕
有冇人有呢個問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞