濕疹、類固醇反彈/上癮、紅皮症、戒斷類固醇/免疫抑制劑

326 回覆
197 Like 3 Dislike
好 唔該 巴打
我又無介紹,我d同學仔都實習完哂,唔再接case。你可以試下網上搵下d輔導中心。
我濕疹都睇過許醫生, 佢開類固醇,physiogel, BB用沖涼液同埋抗敏感藥比我

但我情況一開頭得兩小圈仔有嚴重濕疹, 會出水/黃水

用左3日類固醇係個個位壓住左病情,

但慢慢大比外側既皮帶位都慢慢出粒粒

用carun可以張兩邊腰同右邊大比外側壓住,

但左邊大比位壓唔到,愈出愈勁.最後都要用類固醇, 不過我用得好少唔會多,同埋只用3日見好就收.

依家食緊中藥調理, 希望有用.
你係急性?做咩無端端有濕疹?如果搵到敏感源可能幫助大d。
樟腦x膚有類固x
巴打,如果我之前有急性濕疹,揾西醫食左半年口服類固醇同抗組織胺,之後情況好返好多。到近來啲手指又開始腫脹同流膿,我宜搽著類固醇藥膏頂著先,如果唔係傷口好難靠自己合埋,但好返後唔搽情況又會慢慢重演…
點算好?
btw 維持心理健康真係同濕疹長期抗戰中,好重要嘅原素
得個2年就係度扮專家
大把十幾廿年患者都未出聲啦
what doesn't kill you make you stronger..

加油巴打。
有無巴絲用過Elidel ? 效果好唔好?
師兄 我又係呢種喎
人人見到我都驚

共勉之

Ching想問下敏感一起個時食呢隻野有冇問題?
問過人好似話有小小類固醇 短期食
各位同路人 共勉之
冇約朋友出去已經有3年 。
好辛苦個心,尤其碌社交網絡嘅時候 。

我口服類固醇戒咗8個月有多,外服約5個月
但有keep住食抑制劑75mg 。

四月份開始接觸死海鹽,近月情況受控,剩差雙腳。死海鹽真係好拿

雖然上半身情況受控外表像普通人,但已經出街唔敢同陌生人有眼神接觸或靠近。我覺得自己會喺咁甩皮整污糟人地地方。

我今年十二月二十歲喇,細我年半嘅妹妹已經可以有能力獨立,可以返工草到錢去旅行以我就只可以匿埋屋企喺到R喺到痕。

我真喺唔知道呢幾個月好返少少喺咪假象。
早幾年我都好喜愛運動,一星期練足4日波,放學冇波練都去運動場練氣。點解
希望樓主早日康復!唔再復發!

我自己之前隻手有個傷口唔埋口,有個醫生開類固醇藥膏我搽,結果引發汗疱疹! 手掌腳掌皮下出晒水泡,好痕好核突... 換咗另一個醫生,開頭都要我試類固醇藥膏先,結果皮膚即紅。不過好彩我對類固醇反應大,好快要轉藥,所以好似冇上癮!之後試食 retinoic acid,好有效!可惜副作用變大,食咗一排狂流鼻血,日日都流幾次,醫生要我即刻停藥...最後叫做醫好我嘅係protopic,好快見效!之後醫生叫我減劑量,之後停埋藥,過咗一年幾都未有大復發。係每次我唔夠瞓之後,可能會出一兩粒疹,但咩都唔理過兩日自己會退。雖然醫生話斷唔到尾,但我當自己好返!
樓主加油啊!
我本身有8年濕疹(winter先出),主要係皮膚太干引起,

但唔嚴重, 自己介口用下保濕cream都可以控制到,

但今年年頭因為我有個嚴重男人病搞到要食抗生素同燒炎藥4個月,

個病好番9成後既一個月後我因為轉左工作環境(戶外office)

我估天氣太熱D汗up住左搞到褲既皮帶位同腰2邊出濕疹,

點解出汁都出濕疹?

許醫生話有機會我之前食藥搞到肝負荷太大,同埋食4個月抗生素搞到腸道菌不平行,

另到身體排唔到毒,

我深信濕疹係身體系統問題多過單純皮膚問題

carun隻專用係濕疹既沖涼野唔岩我用,愈用愈差,

但佢用係我腰位置又會有用,所以真係好奇怪,可能人人對產品反應都唔同

我依家食緊中藥希望可以慢慢改善,

同埋巴打你有冇食supplement?聽講長期食可以慢慢改善
同埋巴打我好似3月頭係許醫生間診所見過你當時我係你格離
睇完都唔係好明
小弟只係剩返手臂一處濕疹
手上都仲有 類固醇藥膏
假如我唔查,我只係在手臂位做保濕
會否不藥而愈
你用類固醇幾耐?用藥好轉但停藥有無反發?

我深信身體有自癒能力,所以如果唔係急性敏感導致濕疹,點解唔比d時間佢康復呢。

未好番都有keep住用
但我好怪
有d位好番可以唔會再發
但唔知係唔係冬天乾燥問題
冬天多數會轉位發
夏天反而少好多濕疹
我明白你呀,查完保濕可以15分鐘內變乾番
呢個病真係痴線
盡量其實而家係等佢自然康復,因為我覺濕度成80 90度,邊有可能乾到甩皮。其實我自己而家個感覺比較似係慢性輕微發炎,跟住日日好反同發炎無限loop. 我次次濕完水r甩d皮就唔痕,但佢又無r損的。

咁就解釋到之前類彈點解搽cream 10mins都無就開始乾到甩皮。我覺其實似發炎結焦果款甩,而未必係真係乾燥到咁
如果一停藥又發返其實已經上左癮 除左戒左佢都冇乜方法 不過你食左半年類固醇 有可能會反彈得勁
有用過呀 之前咪有單新聞講筲箕灣有個中e用禁藥俾人拉左既 我就係用左佢d藥 好番左架其實 情緒加壓力就爆哂出黎 睇左2,3次李祖琪e生 又係俾類固醇我 搽完好番兩三日 又起過 仲嚴重過之前我就知道係類固醇反彈 之後就冇再睇過醫生淨係去咗驗血知道自己對小麥雞蛋牛奶敏感 乖乖哋戒口就好好多 但一夜瞓就會發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞