[肉酸] 一人一個扮有錢人既行為

712 回覆
2203 Like 196 Dislike
必唔必需都係你觀點啫
唔買隻撈生活唔到? 唔係必然
唔買樓生活唔到? 亦唔係必然

見你覺得買錶就要有錢一筆過先好買
唔知樓又係唔係咁諗啫
唔好勞氣
唔知你係咪眼花 我講多次 樓係有實用性 一次過買唔起 咪供

我又想問返你 買勞為咩先?
一坐低好刻意咁擺條車匙喺枱面
佢自己開心就OK
唉利申先 冇玩撈
不過照答你
睇時間 個人喜好 牌子效應 充 之餘仲保值
你可以話唔一定係撈都做到
咁掉轉講 樓唔係一定要買 你先有得住

再者 你覺得樓係必需品 我先咁應你
而家又比較翻實用性
咁樓嘅價值就大好多 (撇除愈煲愈勁唔知幾時爆)
不過撈好似升左值

想提出一樣嘢就係 多角度思考
買撈充有錢係大有人在 我都唔認同
只係舉個例就咁話人on9 鍵盤後嘅你都唔知點算
點樣分啲人係開心share定係曬命???
牌子效應 咪姐係要充大頭鬼
講實用就一定唔實用 睇時間可以用電話 同埋有幾多人真係為興趣 大把人連隻錶行咩機芯都未撚知

我想講既係 唔係多錢 但又要買勞充大頭鬼 比唔起要分期供既人 就好撚on9
不過睇你都係中學雞 講緊買勞買唔起但又要威 你就同我講買樓 真係比打膠你
牌子效應 咪姐係要充大頭鬼
又唔可以排除因爲佢真係有質量保證嘅

講實用就一定唔實用 睇時間可以用電話 同埋有幾多人真係為興趣 大把人連隻錶行咩機芯都未撚知

你唔戴開錶可能唔覺得實用啦 住可以住公屋
如果根據你咁講我買樓洗唔洗識裝修?
大把人連石屎成分都未知

另外 要四老比首期 仲要死慳死捱黎供樓嘅人一樣大有人在
你唔會覺得佢on9 話唔定仲想學佢添
唔係想歧視
但發覺做呢啲行為嘅通常都係啲窮撚公屋仔
可能真係極端嘅自卑會變成極端嘅自大啦
反而有錢嗰啲就成日驚人打佢哋主意喺度扮窮

有錢中同:
喺唔太熟嘅fd或者同事面前會扮窮
住康樂園同人講住太和邨
吹鳩脹佢返屋企又真係搭火車喺太和站落轉村巴
連同人pool的士都係喺太和站落
有車牌屋企又有車但甚少揸
電話仲用緊iphone 6 plus
知佢其實鐘意玩錶亦有收藏
屋企收埋大把靚嘢有啲我連名都唔識
但從來冇見過佢帶貴錶出街
平時只帶2-3000蚊嗰啲精工
佢話係怕帶貴錶俾人打劫嗰陣手都俾人斬埋

公屋窮中同:
曬袋曬錶(可能月供或二手)曬電話呢啲基本
連佢公司年尾出雙糧嗰張cheque(仲要3萬蚊都唔夠 )都曬
最好笑有一排突然見佢耐唔時post 相影自己坐CX商務
然後有啲傻仔fd以為佢有好路數發撚咗
仲同佢癲埋一份留言話"X少,你又飛喇" "有錢喎,X少,又坐business" 之類
佢就咩都冇答淨係回啲得戚樣emoji
後尾俾另一個fd踢爆原來佢溝咗件CX地勤妹出員工飛俾佢
個fd話佢本來溝緊件唔知HX定都係CX嘅空姐不過人哋唔so佢

踢爆佢個fd仲笑佢溝唔起空姐所以要退而求其次
仲懷疑佢有心溝airline女純粹係為咗有平商務機票可以要嚟曬命,空姐唔so佢就向做地勤嗰啲埋手(不過佢應該都驚俾人笑所以從來冇透露條女職業亦冇帶過出嚟)

踢爆佢個fd其實都係做地勤
佢仲話:
你係咪見佢次次貼親相坐商務都係去日韓台泰呢啲短線從來冇見過佢話飛long haul呢
梗係啦,呢啲短途商務員工飛全部唔駛8舊水平過坐UO,來回都係千鬆啲
飛歐洲long haul嗰啲商務單程都成兩千蚊起跳
佢有閪錢咩
正價就算短途都起碼2萬,佢份糧都冇咁多啦
不過員工飛就要候補(隨時等到counter close先入得要仆倒咁跑入閘)同冇得入lounge囉

聽完之後,我另一個鐘意玩嘢嘅fd就開始喺佢啲post度玩曲線踢爆同暗寸佢
佢一貼親出trip機艙相就留言問佢
"CX個lounge係咪好靚好多嘢食㗎,可唔可以影俾我哋啲窮鬼睇吓開吓眼界 "
"喂~做咩唔去個lounge坐吓先上機,嘥晒喎,好趕咩?"
之類
仲成日叫佢下次出嚟玩帶埋條女(諗住專登問佢條女做邊行等條女幫佢間接自爆)
不過可惜佢最後都冇落搭
但玩多幾次之後開始醒水低調返同冇再貼啲搭飛機相上fb
用IPHONE
攞隻勞 可以當八達通用架, 買完野 可以 'Do' , 想屌閪呀
埋去 ' Do' 條女 就得左, 好似係
無錯 你成副身家得個幾皮野 買完要條女陪你食老麥 又無車坐 隨時仲無樓個時 你戴左隻錶做乜鳩
戴勞呢樣野 真係比啲 90 後 倫敦金 搞到好撚mk ..
唔係個種人 個個lv 既人 做個樣野⋯⋯
呢位巴打 可以開多個post
啲錢用曬係睇到嘅地方 內裡無錢嘅
分期買奢侈品 但戶口幾萬都無同欠住幾萬卡數
太極端
但其實做分期好正常 可以多d現金係手 呢個係理財智慧問題
唔明點解樓上要話人充大頭鬼
可以比曬但怕肉痛或者想鬆動啲無乜野
每月找完卡數就無乜錢剩嘅 就充大左少少
睇完個post真係覺得連登仔好肉酸
飲starbucks 搭廉航 買iphone都叫有錢
真係好心你地唔好用埋d寒酸思想思考
好懷疑你地d生活無上面d野係點生存到今時今日

講緊上面d野係我grade 12果時, 每個同學都個個用iphone 個個月去旅行 好基本gea事
比你地吹到係有錢人先負擔到, 真係人唔笑

利申: 從來都唔覺得亦唔會自稱有錢人

飲starbucks 搭廉航 買iphone係唔叫有錢,不過個個月去旅行係基本的話,你應該離咗地。
用現金卷請朋友飲starbuck
事後覺得唔抵問朋友拎番錢
感覺好似好多水爆
幾個一齊行街,見到啲名牌衫就扮晒野係咁話樣樣都好平,諗都唔諗就買,點知比其他朋友見到佢唔只一次自己偷偷地去Harrods return晒
仲死撐話返屋企襯完衫覺得唔好睇 真係肉酸到痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞