澳洲留學生討論區 3

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
要唔要開返個
有冇uq嘅
好呀 我準備過去喇
少用tg其實點開group
新訊息個到
但係佢唔係要至少加一個人入group先開到㗎咩
Uts Business 隔離嗰個urbanest 超級正
honour 喎 UNSW都應該係咁上下
一年收十幾個 無83,84基本上無咩可能 85應該穩入
UNSW science WAM 65+ 都有得讀 honour
係咪master 咋
會唔會低成咁
雖然 unimelb官網寫 WAM 70可以申請 但無聽過成功過
有錢點解唔賺?反正唔一定派個first hon俾你
honour又唔係 master
master就話無限收生姐
honour收十幾個咋 仲要 semester 1 entry only
honour強調小班教學 人一多唔通請多幾個professor?
所以點解我唔會留係umelb讀hon
WAM 70+ 我去到英國master
Btw honour 會收 semester 2 entry㗎
Commerce honour semester 1 entry only
可能你個科可以 semester 2
但 honour係比 master 勁好多
雖然兩個都係讀完可以繼續讀 PhD
但 honour唔多人可以讀到 所以罕有 重點係小班 得到嘅關注同 support多好多
master 就收得有啲濫 除左 top school
但 honour無得轉話讀其他科
但 master就可以選擇其他領域
呢個都係 honour唔好嘅地方
咁又唔一定prof先可以帶 hon student... 一個 researcher 又可能有幾個research topic...
其實讀 hon 又唔係啲咩咁勁嘅事... 讀 hon 又唔包一定 first hon 嘅...
同埋我地嘅honour都係research為主
我睇過呢邊啲topic都唔係好有興趣
所以揀去英國由MSc 再上MRes
重點唔係 一年後first 唔 first honor
重點係你入得honour program
已經代表你係之前三年唔止攞到 first class
仲係精英中嘅精英
頭三年 first class已經係最勁個 10-15%
入得 honour program可能係 top 5% 左右
如果興趣就無計啦
但最簡單升 PhD 可能就係 honour program
master research好似比 master taught更值錢
係呀但係英國MRes要BSci honours
都係讀咗個MSci先算
Btw 你識唔識開個tg group
MREs 唔似普通 master 一樣認可 unimelb bachelor 定係要求嘅分太高 ?
開tg group黎做咩 ?
Monash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞