【少甜異色愛情推理】一打開門就見到條女磨檯角

609 回覆
61 Like 10 Dislike

現在大約是下午二時,我們終於來到Share house的門口了。

由關西國際機場下機,買好那些一兩天通行證,坐電車到天下茶屋,再轉線到天神橋筋六丁目站,走了10分鐘路,終於來到目的地了。

「個面具咁恐怖嘅?」Ken說道。

這間share house的大門,掛着一個日本的傳統能面。

這時我突然想到「假面」。

枱娘敲了敲門,不到一分鐘,便有人來打開門了。

「こんにちは!」(你好!)對方說道。

開門的是個和風樣貌,綁着一條馬尾的曲髮男人。

仔細看看,他雖然瘦削,但卻很高大。

「どうぞ。」(請。)他示意我們進屋。

「New guest.」拓也先生指着我們,向客廳裏的其他人介紹道。

他在剛剛走上來的時候已自我介紹了。

剛才一進屋子,在玄關脫掉鞋子,通過一條走廊時,看到旁邊的空間被一幅白布蓋着。

據他所說,那邊是一樓的睡房。

一走上樓梯,便是二樓,打開玻璃門後,便是客廳所在處。

這裏坐着幾個一看上去就知道是不同國籍的人。

「Hi I am Ying, she is Ching. And this two guys are Tony and Ken.」枱娘向客廳的眾人介紹我們。

「Wow!You are so cute.」這時,一個金髮的歐美女人馬上站了起來,走到我面前。「How old are you?Where are you come from?」

她對我顯得極為熱情,讓我有點不知怎樣應對。

她比我還要大隻,老實說我對這些鬼婆根本提不起興趣。

「Oh sorry. My name is Anna from California, nice to meet you!」她注意到自己太過熱情,收斂了起來。

「Well... We are from Hong Kong.」雅澄說。

「Hong Kong? Is that in China?」一個印巴臉孔的男人問道。

「No!Fuck you!Hong Kong is Hong Kong. 」枱娘叫道。

「Sorli for my fault.」他說。「Call me Arj, and she is my girlfriend Haiyu.」他手擁旁邊的女朋友說。

客廳裏的人大概都自我介紹完了......

等等,還有一個亞洲臉孔的男生,看上去年紀跟我們差不多。

「I no English name.」他說。

看來他是韓國人。

「Nice to meet you.」我說。

接着,拓也先生便帶我們到房間了。
睇到喱到又諗起果個
'You fly me I hurt' 嘅on9 MK仔
韓國人 其實骨子裏都係MK
「No!Fuck you!Hong Kong is Hong Kong. 」
枱娘
「No!Fuck you!Hong Kong is Hong Kong. 」
枱娘

其實我一直都好想做女仔,呢個諗法應該係喺我中三嘅時候出現。我好想有佢地咁樣嘅身材,我好想可以光明正大咁樣着靚衫,我好想好想變成女仔。有無巴打都係咁諗?
其實我一直都好想做女仔,呢個諗法應該係喺我中三嘅時候出現。我好想有佢地咁樣嘅身材,我好想可以光明正大咁樣着靚衫,我好想好想變成女仔。有無巴打都係咁諗?

係咪真架
唔好扮wo
以前我有排gay gay地 真係有思考過喱個問題
但後來覺得兩者都無所謂
即係誇張d咁講 好似亂馬1/2咁都ok
或者突然「被做手術」永久變女都唔會好驚青
有時期望喱家野 你只會睇到好嘅一面
做男做女都會有局限
我相信男人都想試下做女仔 但真係要永久就冇可能 始終男人著數d 女仔係蝕底少少 多好多野煩
我相信男人都想試下做女仔 但真係要永久就冇可能 始終男人著數d 女仔係蝕底少少 多好多野煩

你啱,但係真係有性別認同障礙(而家叫性別不安症,你明的,要政治正確)嘅人就真係無咁簡單。

以下講天生性別係男嘅人:

佢地極其厭惡自己嘅男性身分,「喂男人大丈夫咪咁女人啦你」呢句野對佢地嚟講真係難聽過粗口。

佢地由一出世,就注定要背負住男性身分:家人、朋友、學校、社會俾嘅身分角色,都會令佢地痛苦到喊。

講咩著女人衫已經係小問題,重點係佢地想有一個女性身分,著裙/社會公認係女人嘅衫,唔會俾人覺得奇怪,出去買野會俾人叫妹妹/小姐,可以一個人入Bra鋪,可以做人女朋友。呢D先係佢地嘅痛苦。

最可悲嘅係,佢地出世嘅果一刻無得選擇,就算做咗手術,都唔係一個真正嘅女人。

就算做咗手術,都有機會俾人討厭。

世界上就係咁多痛苦嘅人,無論係LGBTI又好,其他嘅事情都好,有一班人只能夠收埋佢地嘅秘密。

呢個係我想寫呢個故其中一個原因。

你啱,但係真係有性別認同障礙(而家叫性別不安症,你明的,要政治正確)嘅人就真係無咁簡單。

佢地極其厭惡自己嘅男性身分,「喂男人大丈夫咪咁女人啦你」呢句野對佢地嚟講真係難聽過粗口。

佢地由一出世,就注定要背負住男性身分:家人、朋友、學校、社會俾嘅身分角色,都會令佢地痛苦到喊。

講咩著女人衫已經係小問題,重點係佢地想有一個女性身分,著裙/社會公認係女人嘅衫,唔會俾人覺得奇怪,出去買野會俾人叫妹妹/小姐,可以一個人入Bra鋪,可以做人女朋友。呢D先係佢地嘅痛苦。

最可悲嘅係,佢地出世嘅果一刻無得選擇,就算做咗手術,都唔係一個真正嘅女人。

世界上就係咁多痛苦嘅人,無論係LGBTI又好,其他嘅事情都好,有一班人只能夠收埋佢地嘅秘密。

有時唔係性別認同障礙
係因為有時覺得係香港做男人好辛苦。我都有脆弱嘅一面,有時我都想俾人保護下。男人自己搞唔掂叫垃圾,男人搞得掂叫應該。女人搞唔掂就有個男人話「唔緊要啦⋯⋯等我黎啦」,女人搞得掂叫女強人。

有時唔係性別認同障礙
係因為有時覺得係香港做男人好辛苦。我都有脆弱嘅一面,有時我都想俾人保護下。男人自己搞唔掂叫垃圾,男人搞得掂叫應該。女人搞唔掂就有個男人話「唔緊要啦⋯⋯等我黎啦」,女人搞得掂叫女強人。

女人喊就所有人就曬佢
男人喊就⋯⋯屌,男人老狗喊乜撚,渣㗎⋯⋯
咁我有時候都會唔開心㗎嘛

「嘩好抵啊!」

「老子真他媽的爽啊!」

「BB,陪我上二樓吖。」

在這裏,你聽到廣東話和普通話的機會率比日文還要高。

「我地嚟到蒼天堀啦!」枱娘興奮地叫道。

「蒼你老母啊!打機打上腦啊?」Ken說道。

「極!」枱娘大叫道,接着踢了Ken的屁股一腳。

「屎忽痛架屌你!」Ken掩着屁股說。

「喂,我地分開行定點啊?」我問道。

「一齊去激安兜個圈先囉。」雅澄說。

她說的激安是唐吉訶德,有着極大的黃色招牌的百貨藥妝店。

「Ok啊。」枱娘回應道。
女人喊就所有人就曬佢
男人喊就⋯⋯屌,男人老狗喊乜撚,渣㗎⋯⋯
咁我有時候都會唔開心㗎嘛

香港做男人慘過食十嚿屎
快呀

「點解呢到有塊布遮住嘅?」雅澄指着前方問道。

的確,我們來到了唐吉訶德的四樓,這層主要是賣電子產品和玩具的,會賣這些東西也不是奇怪的事。

「喂,入去睇下好唔好啊?」枱娘露出奸淫的表情問道。

她捉起雅澄的手,把她拉了進去。

我只好一起進去。

「呢個咩野嚟架?」雅澄問道。

「哦!呢個咪杯囉!」Ken笑道。

「咁有咩咁特別啊?」

「呢個杯會震架!」枱娘說。

「咁震點飲水啊?」

「情趣囉。」枱娘說。

「咁呢支咩棍嚟架?」

「按摩棒囉。」Ken笑說道。

「攞嚟揼膀頭?」

「係啊,買支返去試下囉。」枱娘道。

「好啦。」她把按摩棒放到了購物籃裏。

「你班仆街。」我心想。

「喂郭瑜瑩,陪我落一落二樓吖。」我說。

「做咩啊?」

「你明嘅。」我說。

「Ok。」她點了點頭。

「You want some cheese cakes?」我問道。

現在時間大概是晚上9時,我們剛從道頓堀回來。

我和雅澄坐在沙發上,同時那個韓國男生也坐在這裏看着電視。

「Thank you.」他說。

我打開了芝士蛋糕的盒子,在廚房拿了把刀子,便開始切蛋糕了。

「切幾多件啊?」雅澄問道。「要留返俾佢地喎。」

「八件?」

「切啦咁。」她說。

「You Korean?」在切蛋糕時,我問道。

「Yes.」他點了點頭。

「So how can I call you?」

「Um?Sorry.」

看來他聽不懂我在說什麼。

「Ok pleasr try it.」

他拿起了蛋糕,一口吃下,接着彈起姆指。

「Good eat.」他說。

「喂王柳葉,我地聽日去邊啊?」枱娘躺在床上問道。

「聽日去新世界囉。」

「新世界?電話公司果個新世界?」肥仔Ken開玩笑道。

「唔撚係啊。自己Google下新世界係咩嚟啦On9仔。」我罵道。

現在離睡前還有一點時間,就說說我們的房間吧。

之前也說過,一樓是玄關以及睡房,二樓是客廳、廚房和睡房,而三樓就是純睡房了。

三樓有左右兩個房間,我們住的是右房,大概兩個房間都是連接着露臺吧!因為剛剛我們看到露臺有人在吸煙。

「喂聽晚去唱K好唔好啊?」枱娘問道。

「吓?日文歌我點識唱啊?」Ken說道。

「Tony識吖嘛。你同Tony去囉。」

這句話,是雅澄說的。
梗係覺得雅澄怪怪地⋯⋯
梗係覺得雅澄怪怪地⋯⋯

我都覺 所以話呢⋯

枱娘
梗係覺得雅澄怪怪地⋯⋯

我都覺 所以話呢⋯

枱娘

一開始我係無意識咁寫咗雅澄呢個角色出嚟

之後發覺自己愈嚟愈鍾意佢
梗係覺得雅澄怪怪地⋯⋯

我都覺 所以話呢⋯

枱娘

我愈來愈鍾意柳葉
梗係覺得雅澄怪怪地⋯⋯

我都覺 所以話呢⋯

枱娘

我愈來愈鍾意柳葉

「喂王柳葉!頭先有無鎖房門啊?」枱娘她一步出地鐵站,好像驚醒了什麼似的問道。

「你估我係你?」我回應道。

「屌你。」她打了我的頭一下。「By the way 呢到就係新世界?」

「係囉,都唔新嘅。」Ken插嘴道。

「再行前D啦。就會見到D好靚嘅野架啦。」我說。

早晨時份的新世界,幾乎沒有遊客,甚至連當地人也不多。

「Ok ge。」雅澄回應道。

「うまいぞ!たこ焼き。」(很好味哦!章魚燒。)此時章魚燒店的人突然走了出來叫道。

「食唔食啊?」我問道。

「食!緊係食啦!」Ken說。

我們一邊吃着熱辣辣的章魚燒,一邊逛着這冷清的街道。

終於,我們看到通天閣了。

我們經過了那些禮品店,走到升降機,等待着到達最高處。

因為我日語程度不高,無法完全得悉廣播的詳細內容。

但大概就是在說我們正乘搭時光機,回到歷史中的新世界了。

我閉上眼睛,思緒也跟着回到舊時的日本了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞