【少甜異色愛情推理】一打開門就見到條女磨檯角

609 回覆
61 Like 10 Dislike
**

「攞個籃先啦。」我說。

枱娘她不情願地拿起籃子,我就在對面的貨架上看看有什麼酒可以買。

我第一眼看到的是「KIRIN 一番搾り」,便拿了幾罐放到籃裏。

「有咩想講啊?」

現在大概是日本時間9時,FamilyMart裏的人不算太多。

我們剛才說想去便利店買東西,當然這只是籍口。

「你仲未明白?」我說。「你知唔知而家邊個係犯人啊?」

「Anna同韓仔囉。」

「咁點解釋到頭先果段片?」我反問道。「果陣得印度夫婦喺到咋喎。」

「啊!唔通係咁?」枱娘她突然大叫了起來,雖然店裏的人不多,但都害我尷尬起來了。

我點了點頭。

「返去啦,我諗要解決呢件事喇。」我說。
我都好想解決啊
我覺得我拖咗好耐

但係大家其實估到未?
我覺得我拖咗好耐

但係大家其實估到未?

快D出文呀⋯⋯好慢呀
唔好以為個個睇推理小說都會推理先得
我覺得我拖咗好耐

但係大家其實估到未?

通常我都推錯 柳葉哥諗到嘅野比我多十倍
我有個更大膽嘅假設
所有人都係天使班o靚
我覺得根本邊個喺間屋就邊個做野
唔知點解
我覺得韓仔唔識韓文
佢似係香港mk仔
枱娘係終極boss
佢特登磨枱角係因為山東包括當年的丹江口市結束
終極boss係邊個
終極boss 係趙敏遙?
寫緊,嚟緊大家要有心理準備

快d啦

第二個post嘅人物??

你唔講我都唔發現⋯⋯(自隊一打)

應該係 雅澄⋯⋯

敏遙係另一個故嘅

應該係 雅澄⋯⋯

敏遙係另一個故嘅

女神真空出街
lm

明哂
綜合柳葉嘅雅澄偷拍夢……
幕後boss係雅x
成屋人外籍人都係手下

有食唔食罪大惡極,撚仔正仆街

應該係 雅澄⋯⋯

敏遙係另一個故嘅

女神真空出街

見到又諗返起個sad end
**

「ビール飲む?」(要飲啤酒嗎?)我抽起膠袋問道。

「ありがとうございます。」(多謝。)拓也先生點點頭說。

「去咗邊啊?」雅澄她應該是聽到了門聲,馬上走下來問道。

「買酒啫。」我說。「你飲唔飲?」

「飲!」

我們幾人接著坐在毯上,開始飲酒聊天。

現在在場的人是我、雅澄、枱娘、Ken、拓也先生和韓仔。

「ああ、そうか。拓也さんはデザイナーね。」(哦,原來如此,拓也先生是設計師。)我說。

「そうです。」(無錯。)他點點頭道。

「あ、ちょっと、拓也さん。このビデオは覚えませんか?」(啊!對了,拓也先生你對這影片有印象嗎?)我這時候突然拿起枱娘的手機,打開了那段偷拍影片。

「へえええ?」他露出了驚訝的表情。

「啊王柳葉你做乜撚野啊?」枱娘她馬上叫道,並搶回了手機。「你無撚野啊嘛?」

「你唔俾佢睇,點同所有人解釋?」我說,並再拿起她的手機。

在場的其他人都顯得很驚訝。

「呢段都要睇埋。」我把一些再之前的磨角影片展示了給大家看。

「大家知唔知啊?其實郭瑜瑩佢係好鍾意磨枱角架。」我說。

「咩......咩事啊?」Ken他仍然搞不清楚狀況。

「阿Ken你呢,之前咪試過send碌鳩俾你男朋友嘅,呢個秘密你曾經同我講過架,啱唔啱啊?」

這時Ken還未開口,我便馬上望向雅澄,握著她的手說道:「仲有呢,原來雅澄之前無返學,原來係因為厭食症喎。」

「嗯。」雅澄她緊張地點了一下頭。

「我呢,其實都有秘密架。」我這時深深地吸了一口氣。

「我會睇祼女跳舞嚟打飛機。」

為了大局,我撒下了這個彌天大謊。
柳葉bb犧牲好大
柳葉bb犧牲好大

有主角光環!!唔駛驚!!
新讀者加入
一口氣追晒咁多集
好好睇
留名等睇傻仔葉估錯
**

為什麼人類會說謊呢?

我認為謊言,是用來保護一些重要的東西。

為什麼我要說謊呢?

因為天使根本不知道我真正的秘密。

「而家我地大家都無秘密,咁係時候踢爆對面兩位嘅秘密喇好唔好?」我望著韓仔和拓也先生笑道。

雅澄她低下了頭,靠在我身上。

「話說前幾日,郭瑜瑩佢俾人偷拍咗。」

我沒有遷就他們,繼續說廣東話。

因為我覺得根本沒有需要。

「第一段片,當時喺呢間屋嘅人,就只係得佢同我,仲有Anna。」

「吓?即係Anna偷拍你地?」Ken驚訝地說道。

我點了點頭,接著說:「不過唔止一段,總共係有三段,三段片都有D搖,我覺得會係人手拍攝嘅。第二段我地confirm係韓仔影嘅,而第三段係印度兩公婆。」

在場的其他人都聽到冒出了黑人問號。

「即係話,今次嘅犯人,係唔止一個。」枱娘說。「當然啦,拓也さん、君も協力者だよね。」

他嘴角微微向上,露出的表情就好像謎題設計者設計出來的謎題快要被破解了一樣。

「仲有兩個奇怪嘅地方,第一,係,我係講緊你。」我望著韓仔說。「你其實係香港人嚟嘅,有無錯?」

他沉默了。

「你根本連韓文都唔識講。」

他沉默了。

「哈,我有講過我係韓國人咩?」

他笑著說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞