【少甜異色愛情推理】一打開門就見到條女磨檯角

609 回覆
61 Like 10 Dislike
**

「起身喇八婆!」我一接電話,便聽到王柳葉大喝罵我。

「啊啊啊。」我先打了一個哈欠。「而家起ok?」

「快啦,遲到喇。」接著他便馬上掛斷電話。

我沒有理會他的說話,慢慢起床梳洗。

現在是九月一日的早上七時,是Ocamp的第一日。

我隨時拿了幾件衣服,反正Ocamp也有Camp Tee,隨意拿幾條裙褲就好。

為了不吵醒父母,我所有的動作都緩慢地執行。

直到電話新訊息的聲音再次響了起來。
我半個月後再返嚟,
到時應該差唔多一章。

文呢
原來我已經差唔多寫咗兩年
原來我已經差唔多寫咗兩年

知道就快啲寫埋佢啦, 等死我地啦
**

我被天使加到一個Telegram Group裏。

Group名是叫「狼人」。

「歡迎加入狼人遊戲,大家在這場遊戲裏沒有退出的權力,離開群組的話,你的秘密就會馬上被公開。

正如大家所見,這裏除了我之外,還有十三個人,當中存在著狼,有玩過狼人的話應該會很熟悉對吧!那隻狼,我會叫牠做野獸。

遊戲玩法很簡單,就跟平日的狼人一樣,不過你們要先跟bot說一聲start me,然後就會知道自己的角色。

不過,這次有點不同,落敗者/死者的秘密將會被公開,整個Ocamp的人都會知道。

加油。」

我把手機遞給王柳葉。

「吓!佢無add到我入去喎。」

沒錯,群組裏有我、Ken、雅澄、Benson,以及其他不太認識的人。

就是沒有王柳葉。
戲肉?
戲肉?

無錯
**

我終於明白了。

他們這一整年所做的事,就是為了玩這個遊戲。

只要輸掉,秘密就會被公開。

為了玩這個遊戲,他們不斷收集同學的秘密,作為這個遊戲的生命。

「我唔明喎,點解我會唔喺入面架?」我說。

現在我和枱娘正坐著巴士到學校。

「係囉,明明你上次喺日本自爆咗個假秘密架。」

「仲有,到底係幾時先開始第一個回合?」我掃著她的手機,發現群組裏除了天使,就沒有其他人說過話。

相信是害怕一說話就會被懷疑吧!

這時,狼人bot突然傳來了一則訊息。

「你的角色是 村民。」
加速
廢村
等到我已經唔記得個故事進度
**

直到現在,我們已經回到學校,狼人群組仍然沒有人說話。

「Tony。」Ken一見到我們,便馬上走了過來。「你地知到咩事未?」

我點頭道:「知。」

「你係咩角色啊?」枱娘問道。「我係廢村啊。」

「我?我係先知啊。」

贏了。

這次贏定了。

「Ok,而家唔好理住,我地要搵到邊個打邊個先,而家我地淨係知道佢地嘅Telegram名,不過唔知佢地嘅真身。」我說。「仲有,點解雅澄會喺到?明明佢都無嚟到大O。」

「我都唔知啊,不過有幾條友我本身有佢電話,可以講俾你知係邊個,陣間人齊講。」枱娘說。
雅澄又捲入事情
好想睇柳葉bb點幫佢
**

直到現在,我們已經回到學校,狼人群組仍然沒有人說話。

「Tony。」Ken一見到我們,便馬上走了過來。「你地知到咩事未?」

我點頭道:「知。」

「你係咩角色啊?」枱娘問道。「我係廢村啊。」

「我?我係先知啊。」

贏了。

這次贏定了。

「Ok,而家唔好理住,我地要搵到邊個打邊個先,而家我地淨係知道佢地嘅Telegram名,不過唔知佢地嘅真身。」我說。「仲有,點解雅澄會喺到?明明佢都無嚟到大O。」

「我都唔知啊,不過有幾條友我本身有佢電話,可以講俾你知係邊個,陣間人齊講。」枱娘說。

咁短唔夠喉呀
繼續
**

「嗱!Group入面個超級大英俊咪就係SU個IVP囉。」枱娘指著在出面說話的那個男人。

超級大英俊他現在正向我們講述City Hunt的規則。

不過我們之前開會時就已經知道了,所以沒有仔細聽。

「你係咪有save到佢電話啊?」我問道。

「Yes。」她說。

「好喇!而家組爸出嚟抽路線。」超級大英俊叫道。

「加油啊老豆。」我的組女說,接著枱娘和她們一起把我推了出去。

我們十二組的組爸集合在一起,然後抽其中一張紙。

我隨意選了最頂的那張。

「我屌啊。」

「點啊點啊?」組仔女們衝了出來興奮地問道。

「北角>將軍澳>秀茂坪>黃竹坑>天水圍」

我們抽到了這張路線。
相信要等多半年
相信要等多半年

我儘快啦
等到個孫出世叫佢燒比我
等到個孫出世叫佢燒比我

你肯你會有孫?
新讀者留名~快啲完咗佢啦~~
利申我遲啲都想做ocamp組老母
新讀者留名~快啲完咗佢啦~~
利申我遲啲都想做ocamp組老母

我嚟緊要做搞果個添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞