【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
快樂鐳射鋪

唔知仲有冇人睇得明……
住港島成日去太古廣場間舖行
但啲貨貴出面幾成 睇完都唔會喺返佢度買啦
換握手會卷 玩排名都夠玩
HMV算唔算成功翻身?
同潮流掛鉤咗 一邊又同其他牌子合作
例如賣唱片同唱片機吸文青啲錢
賣埋耳機同其他相關精品
雖然對CD既需求下降但對於一眾文青/入迷/狂熱分子都仲有生存空間
唔係話唔想幫

但我寧願上網買24bit無損
淨係知佢啲野貴到傻 抵死啦
CD 碟要地方擺 香港邊搵咁多地方
其實以前買落啲碟 都 RIP 晒做 file
隻碟可能已經氧化 鍍膜剝落

聽碟有個限制 每次只能聽不個album 但聽youtube 可以搵同一類型 同一隻歌唔同版本 一次過聽
所以佢應該轉型,上網賣24bit
門市咪比人試聽24bit係點
由實體轉網上載點 公司分分搵多左
因為唔洗整碟成本仲低左
用過kkbox都覺得spotify冇得輸
d metal歌海量咁多
捉屎同kkbox真係爭幾十皮
仲開門市晒氣啦
班中年-老野 大部份都覺得iphone耳機同cm咪一鳩樣都係耳機 有乜撚野分別
上次食飯俾班親戚屌到我傻 幾千蚊買對耳機
俾完佢地試聽又只會話 好聽d囉 咁又點

不如集中火力搞好網站 or app啦
其實近年買iem既人多左
只係出到flac的串流平台少
我都好期待spotify hifi
用緊fxa7
幾年前日日汁粒
依家好似冇
依家新一代藝人出碟都唔係為左賣碟啦
出隻碟跟住開concert
有曝光再有贊助出下show咁樣搵錢
靠賣碟死左啦
我都覺係歌既問題
外國既曲係吸引好多
新鮮好多
就算係香港我都只會買林宥嘉 eason
仲有中年老野對新事物接受性好低
網購果d死都唔會學 唔會受

但對佢地有著數既野又會學得好撚快
我老豆唔洗一日就識上網down mp3
Kkbox個介面垃圾到傻....
加下youtube咩都有 😂😂
佢有樣好係可以聽播緊既歌來搵歌名
spotify做唔到
不過無損得moov....
太古廣場 租個舖幾多錢, 頂唔住個舖租.
手提遊戲機又係沒落.
漫畫都係..........
好想老銅妙聲開返
介面唔係問題
spotify係播哂專輯之後播同類型既歌
每首歌有得簡你鐘唔鐘意
佢再分析再簡歌比你歌
呢點好正令我聽多左唔同專輯
唔洗自己搵
第2段你UP緊咩 一隻碟唔係得一個ALBUM咩會有2個ALBUM?依個唔係限制黎
你想一隻碟聽類似GE歌個D叫雜錦碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞