【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
3百幾夠交Spotify 半年月費
除咗hifitrack.comqobuz.com 之外
仲有邊個網站多廣東歌hires 賣?
金馬倫道果間執咗先再講啦
個老細自己都係聽開古典音樂,始終都係另一個層次
同埋Hong Kong Records都係價錢偏高,而家聽歌太多途徑,好快就做唔住
近年香港買CD買得好係咪通常都係哥哥學友同EASON
毒撚為咗啲咩xxx48總選拳成箱CD咁買
所以咪話係藉口
其實個市場都仲係到,只係已經轉型
如果淨係靠高質音樂去支撐生意
相信都幾難做得住
因為唔到你唔承認,而家真係要靠kpop黎頂住個生意額
係仲有好多人會聽啲古典音樂同願意用錢買喱類型既碟既
但行入碟舖既人入面,可能廿個先得一個會買喱類型
仲要唔似啲追星既妹妹仔咁一買就買5、6隻
而家個市場唔同左玩法,佢跟唔到,咪奶野囉
唔比人剩係想聽歌唔想要周邊咩
自由市場邊樣冇需求就會自然收皮
依家又唔係聽翻版 我覺得冇問題
碟沒落消費者係冇責任 你吸引唔到人買碟係你問題
普通CD賣得最好既大概係EASON、張敬軒、supper moment、AGA
哥哥學友個啲會係啲咩黑膠呀、SACD呀個堆靚聲碟
仲有譚伯同BEYOND既SACD BOXSET都好多人會搵
發燒碟市場好勁
最新一個禮拜香港唱片商會銷量榜,其實可見都係買廣東歌碟佔多數

香港唱片商會銷量榜 Week 23 @ 2018.06.16
本週名次 / 上週名次 / 上榜週數 / 唱片名稱 / 歌手名稱
01 / 01 / 03 / dahlia II / 張敬軒 (3 weeks no.1)
02 / New / 01 / 十里春風 / 黃凱芹
03 / 04 / 02 / Shawn Mendes / Shawn Mendes
04 / 06 / 09 / [dal segno] / Supper Moment (1 week no.1)
05 / New / 01 / Deadpool 2 / OST
06 / 03 / 11 / MOVIE TO MUSIC / 盧冠廷 (3 weeks no.1)
07 / Re-Entry / 03 / 小伙子出城記 (2018 復刻版) / Supper Moment
08 / 09 / 04 / Voicenotes / Charlie Puth
09 / 05 / 29 / Reputation / Taylor Swift (6 weeks no.1)
10 / 10 / 04 / The Makings Of / 葉巧琳

Source: 論盡音樂 Stupid Music Facebook
聽眾係老闆啊

你執係你損失咋
剩返cdwarehouse HMV
Hong Kong Records真係好多古典音樂、歌劇、Hi-Fi、中外戲
Youtube 起碼四蚊睇一套戲
其實係架
仲係有好多人會買廣東歌既碟
我好少睇喱啲榜所以唔知係咪無計kpop入去
(睇自己舖頭條數就夠啦個腦無咁多位記埋喱啲總榜
如果計埋kpop肯定成個榜都係kpop既碟
佢當然有計kpop,之前亦都上過榜
而家呢個榜都係得返李志剛同cm壇、論盡星勤會報榜,愈嚟愈少人留意
HONG KONG RECORDS賣埋遊戲機同碟添
但始終都係食唔正個潮流
令公司繼續生存?

香港華人賤種管理層既方法就係cut costs
太懶喇,真係冇時間冇心機逐隻歌轉檔
拎細佬妹個學生pass 買moov 一個月都係$2x
CD 真係冇得玩
原來如此
不過可能因為啲大野早排出左
如果撞正BTS、WANNA ONE喱啲就應該會少啲廣東歌上榜
始終追星既人先係買得最唔理智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞