【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
classical/jazz 嘅情況同hifi 碟有d 似, 通常錄音好, 首歌dynamic 大, lossy streaming 唔會好聽
聽開嘅多數器材唔會差, 同埋streaming / download 都未必有, 焗住科水買碟
只係多數只會買番聽開嘅歌手/樂手, 銷量會散d, 但其實係有得賺, 同埋舊碟都大把人揾, 長遠計亦都冇咁易比streaming 取代
Hong Kong Records 根本自己攞嚟,人地 HMV 一早轉左玩法唔係靠唱片賺錢,但 Hong Kong Records 仲係主力賣碟。
Hong Kong Records重要係賣死幾款碟
去親日本, 唔行二手cd鋪都去tower record 掃碟
仲要佢賣碟都貴過 HMV
無錯 好撚浪漫 我鍾意
蕭生好野
自開始聽歌
已經係一隻一隻專輯咁聽
最近開始搵王菲啲cd聽
逐隻碟聽先聽到成張專輯嘅風格

好撚正
無錯! 主打以外,收錄曲好多都有正野
但仲有人懷舊聽黑膠同CD 喎
電腦唔可以取代一切

使乜咁灰心?
我覺得老細自己都要負啲責任 唔肯轉定位
佢最先係開小提琴行起家
呢個年代 除左想要跟碟送嗰啲特典或者想支持下啲indie嘢 都冇乜幾可會買碟
hmv咪又係遲早收皮
諗計生存好過坐係度等死
成個唱片市場都係萎縮緊,當然好似樓上有巴打講信和嗰啲其實都重好好賣,但唱片整體都係今非昔比
唔好見人仲做緊生意就以為有錢賺
hmv 香港比上市公司買起左, 之後先開始轉型, 之前又再轉手去蕭定一間上市公司度
人地搞hmv 有好多目的, 例如蕭定一間上市公司都改埋叫hmv xxxxx, 借hmv 個名氣; 用hmv 去推廣/配合其他業務, 好似hmv 個apps, 或者當佢係宣傳費.....

去披露易睇番上市公司年報, 淨係以hmv 業務計
2016年8月至2017年6月, 蝕左2千8百萬 (蕭定一間嘢2016年8月3日先買hmv 番黎, 同埋公司6月年結)
2017年7-12月, 蝕左840萬, 者係1個月蝕成140萬
如果唔係上市公司, 同埋有其他業務頂, 咁蝕發執左好耐啦
HMV賣咗畀蕭山搞之後係食腦咗好多
又搞cafe 又賣勁多週邊
Band tee 電影精品 耳機 講得出同音樂有關嘅嘢都有
行入銅鑼灣嗰間成間logon咁多嘢賣
呢幾年仲搞埋HMVOD,啲戲好新好齊,我都心郁郁想買個account
不過Netflix都已經睇唔晒

淨係賣死某幾種碟真係聽執笠啦
我覺得起碼要做到誠品咁做到個生活態度先有得玩

睇下上面有d youtube joox都接受到既就知
要香港人拎錢出黎買歌係難左好多
係要做到有多d附加價值 比如呃like 佢地先會願意比錢
叫細蕭生收購埋佢 lor
同香港HMV 拍住上
應該會翻生
hmv而家係直程搞埋歌手派台呀、演唱會宣傳呀(hmv cafe)一大堆歌手宣傳配套先至叫做搞得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞