【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
雖然唱片業甚至樂壇沒落

但間間茶餐廳部部電視機都仍然會繼續長開播住TVB
成日笑人特典戰術,唔諗下實體CD 同MP3 最大既分別就係特典,無特典,我上ITUNES 買唔好?
因為啲cd同bd有先行抽選卷咋
原來如此
覺唔覺得整體真係少咗人買碟?定其實只係轉咗路數
依家佢話賣碟業一早應該要沒落
我話 你唔買咪沒落 , 佢話有串流網,唔明點解仲要買碟。
我話佢思想只係停留買碟只為聽歌
佢話實體碟佔大量空間,便携性低、電子檔可以喺多種媒體播。(佢呢刻都仲喺講緊"買碟只為聽歌")
我就同佢講,買碟有好多周邊野附帶住。

你鍾意只係聽歌,無人阻你。
問題係,家陣討論緊 "賣碟鋪是否早應沒落"
係人都知家陣呢個時代單係賣隻CD係搵唔到食
醒水嘅公司都識轉型啦
大把周邊附帶住
點會搵唔到食
家陣太古間野,根本係佢自己唔識做生意。
我頭先已經講咗,先達一樣都係賣CD, 一樣可以發到豬頭。
人地仲要無賣電影,無賣耳機都好搵過你。
咁又點叫 賣碟業沒落 .
香港歌手,香港唱片弱炸,屌你唔係賣鋪業弱啊!
你地分返清楚D先。
咪撚係
日本有d冇咁主流既歌手樂隊d歌詞本畫得幾撚靚個盒design得幾好睇
香港個d望撚到個封面都唔撚想買啦
上itunes買仲要平d
而家仲cut costs 不如摺左公司佢, 橫掂過多幾年乜都係apple music 同spotify 玩晒
鍾意聽歌嘅人咪又會買cd做source, 冇靚source有靚dac amp speaker都好,都會大打折扣
如果上網買有hi-res咪買hires, quality更加正添

如果只係純粹想有歌聽下咁,就租串流平台聽/itunes買,一個月一餐lunch嘅錢好多人畀得起

如果一蚊都唔想畀咪去youtube搵official mv,睇下廣告當支持

佢哋做唔掂我覺得係因為租同人工太貴
我相信 kpop 應該未必隻隻有報榜。應該有報有無報。
或者係有d鋪賣出黎嘅有報,有d鋪就無報。
因為kpop碟真係太好賣。
好熟嘅朋友做賣碟。以我所知應該kpop係最撚好賣。
聽開既都仲會買CD既...不過係amazon直接寄到屋企
香港大d既cd舖下下3000yen既碟賣到380
blu ray又唔夠188/信和平
係得玩開古典/黑膠果班先會幫襯
或者係
佢可能唔計二手或者細舖,我都唔係好知佢個標準,呢個榜本身都已經唔多途徑搵到
IFPI年尾嗰個又係唔係好知,淨係知所謂金唱片白金唱片已經唔再係以前嗰種真金真白金
信和拎日韓碟真係好撚快。
有時日本韓國,今日出碟。
第二朝信和已經有貨。
EMS都無咁快。
如果撞啱個排喺香港,我買碟都會去信和。
Spotify Apple music啲日本歌少到咩咁
堆老牌音樂巨頭抵制streaming 想分走我舊餅 慳啲啦
我做左唔係好多年架咋,所以難啲比較
但聽我啲上司講,以前買Twins嗰個年代真係排晒隊買
而家kpop都做唔到喱樣野
同埋多左人買戲囉,因為而家越出越清
以前VCD咁話老翻都無乜大分別姐
但而家啲人屋企又4K又3D
喱啲都係買碟會好啲
佢直程有間古典音樂房
信和個啲同日本講好晒數架
會咁快有係日本寄定比佢地
等佢地係發售日可以即刻同日本同步賣
只不過係信和班友炒高個價所以咪會偷跑
應該轉型
係架,kpop真係賣到癲左
好似blackpink,琴日出,琴日就已經賣晒
仲要我地都唔係話返得一、兩隻個啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞