【唱片業沒落】「香港唱片」太古廣場店下周結業,創辦人蕭勁展:這行業已沒有將來

294 回覆
100 Like 4 Dislike
唔好話香港唱片摺,hmv 而家都好難生存。
好彩黑膠唱盤都叫做咸魚翻生,唔係既話就真係咁先。
其實音質唔會係令人買CD既原因係岩呀
但講到唱片業沒落,就應該講返CD既存在價值
上面有人提到日本CD要靠握手卷黎衝銷量
但仲有另一樣野,就係IDOL
講真,啲IDOL一日會出碟,一日都會有人買
因為唔淨止係聽CD入面啲歌,仲附帶相呀卡呀喱啲其他野
商業世界黎講一樣野有無存在價值都係睇仲有無人會肯為個樣野駛錢既姐
日本韓國既唱片業仲頂得下,因為佢地既IDOL做得比香港好
所以都仲會有大量既人買實體碟
而家既香港有幾可會有個IDOL係可以令啲追星既後生仔瘋狂咁買呀
日本CD銷量唔止流左去digital同streaming到
仲有好多人而家寧願聽youtube+入場睇演唱會
Hong Kong Records 孤芳自賞都重玩到咁耐,其實都已經好勁,希望有人出下手啦,不過佢個標價真係好貴
2018 香港唱片商會銷量榜第25週 2018/6/22

TW LW NW
01 01 04 dahlia II / 張敬軒
02 RE 11 Luna / AGA
03 NE 01 永遠的偶像 / 西城秀樹
04 NE 01 我們在中場相遇 / 莫文蔚
05 02 02 十里春風 / 黃凱芹
06 08 05 Voicenotes / Charlie Puth
07 10 05 The Makings Of / 葉巧琳
08 RE 03 星夜的呼喚 / 譚詠麟
09 04 10 [dal segno] / Supper Moment
10 NE 01 The Dali CD Vol.5 / VA

Source: Cool Music Forum
錄音帶轉CD 只係媒介轉變
CD變下載 下載變串流 係銷售渠道轉變
收皮啦去一次人地cd舖tower record ,乜柒都有仲要現場有客串表演宣傳
Iphone都唔俾擺flac
要收藏我都寧願買黑膠啦,大大隻當擺設放出黎又靚。
有時出d顏色膠真係幾靚,同埋見住隻碟轉轉又幾過癮
唔明點解信和二手碟個d仲做得住
$9,$18一隻,仲好似愈做愈有
宜加普遍都係聽Hi-Res架喇
諗番對上一次上年買碟都係放係到無開過,純粹為本booklet支持歌手銷量先買
黑膠易變形
要悉心呵護定時打理
而家啲黑膠咪又係Digital錄音,點會好聲過CD吖
48KHz 係DVD , 96KHz 係 BD, 176KHz 係DSD
格式之爭好難有結論
唔好睇小Cd
某只碟Cd都可以係最靚聲版本
Hi res>CD>>>黑膠,特別係而家數碼時代黑膠只係噱頭嘢
唔一定架
買過只新版真情流露
D聲唔知似乜垃圾黎
黑膠
麻兄,小鳳姐九月又開show
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞